Nice heeft niets met Frankrijk te maken

za 26 juni 2010

Een groeiend aantal Niçois weigert bekeuringen en belastingen te betalen. Hun argument: de Franse staat heeft in Nice en omgeving geen enkele rechtsbevoegdheid. Hoezo? Omdat het voormalige graafschap Nice helemaal geen deel uitmaakt van Frankrijk.
Minstens een verrassend standpunt. Zeker nu we dit jaar ‘vieren’ dat Nice en Savoie precies 150 jaar geleden aan Napoléon III werden ‘overgedragen’.
De supporters van de Vrijstaat Nice baseren zich op het vredesverdrag tussen Italië en de geallieerden uit 1947. In die overeenkomst staat dat Tende en Le Brigue voortaan deel uitmaken van het Franse departement Alpes-Maritimes (06) en dus niet langer Italiaanse gemeenten zijn. Maar het verdrag bepaalt óók dat Frankrijk aan de Verenigde Naties moet laten weten dat alle voorgaande, maar in verband met de Tweede Wereldoorlog ‘geschorste’ overeenkomsten met Italië, weer gelden. Die bepaling heeft ‘Parijs’ over het hoofd gezien en dus is de sanctie van toepassing die in het vredesverdrag uit 1947 staat: de nietig-verklaring van alle eerdere afspraken met Italië. Waaronder dus ook het Verdrag van Turijn uit 1860, waarbij de graafschappen Nice en Savoie Frans werden. Die zijn letterlijk gezien, tot op de dag van vandaag daardoor nadrukkelijk niét Frans.
Strikt juridisch is daar geen speld tussen te krijgen, menen de Vrijstaters.
Het parlementslid Yves Nicolin van de regeringspartij UMP heeft de kwestie in de Assemblée Nationale aan de orde gesteld; premier Fillon heeft tot nog toe geen antwoord weten te formuleren.
De wetenschapper David Pavot, specialist internationaal recht aan de Universiteit van Nice, biedt de vrijstaters in zijn stad echter weinig hoop. Hij wijst erop dat praktisch gewoonterecht het binnen het internationale recht vaak wint van ‘geschreven’ regels. De man heeft beslist gevoel voor humor, want hier in het zuiden is het bestrijden van geschreven regels zo’n beetje een praktisch gewoonterecht: het muisje bijt dankzij zijn uitleg dus in zijn eigen staartje. In de praktijk betekent dat: une histoire sans fin. Benieuwd hoeveel belastinggeld voor overloze procedures dit geintje weer gaat kosten.

3 gedachten over “Nice heeft niets met Frankrijk te maken”

  1. wat een leuk onderwerp, betekend dat ook dat Nice zelf een Conseil Général heeft en CAF en Impot, en deze dan niet bij Frankrijk horen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven