PACA blijft PACA

wo 29 september 2010

Michel Vauzelle, de president van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) heeft bij nader inzien spijt van zijn voorstel om de naam van dit Zuid-Franse gebied officieel te veranderen. Vauzelle (vergelijkbaar met een commissaris van de Koningin) deed in juni van dit jaar een oproep op internet, om een nieuwe naam te verzinnen voor PACA, de afkorting van de regio waaronder zes departementen vallen (zie kaartje) en die -vooral toeristisch gezien- niet helemaal duidelijk maakt met welk gebied je te maken hebt. Er kwamen zo’n 20.000 reacties op de oproep van Vauzelle. Met voor de hand liggende suggesties als ‘Provence’ en ‘Méditerranée’. Er kwam vanzelfsprekend een comité dat de inzendingen moest beoordelen, bestaande uit historici, professoren en aanverwante experts. En alles leek een kwestie van tijd voor de regio PACA definitief een alles verhelderende, treffende nieuwe naam zou krijgen.
Maar toen stak het verzet de kop op. Want als PACA ‘Provence’ of ‘Méditerranée’ zou gaan heten, hoe zat het dan bijvoorbeeld met de herkenbaarheid van de Alpen-departementen, of de Côte d’Azur? Steeds meer mensen gingen zich ermee bemoeien, en steeds meer mensen vonden het hele voorstel eigenlijk maar een rot-idee. Van links tot rechts in het politieke landschap was men het erover eens dat zo’n naamsverandering niet alleen ongewenst, maar ook nog eens zonde van het belastinggeld zou zijn. Per slot moet niet alleen het briefpapier aangepast worden, maar zo’n beetje alles dat de naam van de regio draagt. Joël Giraud (van de socialistische PS uit de Hautes-Alpes): “Hier is iedereen faliekant tegen!” Christian Estrosi, de rechtse UMP-burgemeester van de Nice: “Laten we het asjeblieft bij PACA houden!”
Vauzelle bond in: “Dan niet. Ik ga heus geen referendum organiseren. Er zijn ernstiger zaken waar Frankrijk zich druk om kan maken.”
Maar suggesties blijven welkom.

1 reactie op “PACA blijft PACA”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top