Altijd strijd tussen Nice en Marseille

do 30 september 2010

Nice en Marseille, respectievelijk de vijfde en de tweede stad van Frankrijk, vinden allebei al jaren dat ze de belangrijkste luchthaven van het zonnige zuiden hebben. Begrijpelijk, die rivaliteit, want als je naar de cijfertjes kijkt krijg je leuke uitkomsten.
L’aéroport Nice-Côte d’Azur sinds 1946) beschikt -na Parijs- over het drukste vliegveld van Frankrijk: met 9,8 miljoen passagiers in 2009. Marseille-Provence (sinds 1922) bleef in 2009 op 7,3 miljoen luchtreizigers steken.
Maar Nice moest in de eerste helft van dit jaar met 4 procent minder passagiers genoegen nemen dan in dezelfde periode in 2009, terwijl Marseille juist een stijging van 2,4 procent boekte. Dat steekt, in het mondaine Nice.
De inhaalrace van Marseille heeft ongetwijfeld met de economische crisis te maken. Want die luchthaven is sterk geconcentreerd op lowbudget-vliegen. Er is zelfs een speciale lowbudget-terminal gebouwd, die gelet op de armoedige uitstraling en voorzieningen, zo te zien ook lowbudget in elkaar is getimmerd.
Vanaf het sjieke Nice -waar parkeren peperduur is- vlieg je naar 53 bestemmingen.
Op Marseille kun je weliswaar spotgoedkoop parkeren, maar dat vliegveld biedt de reiziger slechts 41 bestemmingen.
Nice heeft altijd geweigerd lowbudget-maatschappijen extra in de watten te leggen. Toch is EasyJet er een grote klant, met onder meer 50 vluchten per week naar Parijs.
Marseille is tamelijk afhankelijk van Ryanair, waaraan het mede zijn vlucht vooruit te danken heeft. En die kon weleens van korte duur zijn. Want de Ierse lowbudget-maatschappij dreigt zich van de luchthaven van Marseille terug te trekken. De Franse justitie verdenkt de Ieren er namelijk van omstreeks 150 medewerkers ‘zwart’ betaald te hebben. Komt het tot een veroordeling, dan schrapt Ryanair Marseille. Een aankondiging waarvan ze op Nice-Côte d’Azur bijzonder opgewekt kennis hebben genomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top