Het platteland verkommert onder Sarkozy

do 25 november 2010

In mijn dorp hebben we sinds deze herfst geen slager en geen bakker meer. Er is nog wel een ‘depôt de pain’voor vers stokbrood, maar dat is dan min of meer vers. Want de baguettes worden in zo’n Citroën die vroeger een Visa heette, uit een ander, groter dorp aangevoerd. Mij maakt het niet veel uit. Ik bak mijn eigen brood en vlees eet ik niet of nauwelijks, ik ben met een semi-vegetariër getrouwd, die exclusief voor vis kiest. En ‘aparte’ potjes koken, daar heb ik geen tijd voor.
Maar is het wel raar dat we in ons dorp nu ineens zonder bakker en slager zitten. In elk geval in het hoogseizoen is het hier een drukte van belang. De tweedehuis-bezitters zijn er dan, plus de toeristen. Als we hier ’s winters (het sneeuwt al!) onder elkaar zijn, valt de klandizie voor slager Robert en bakker Christian natuurlijk tegen.
Dat ze nu een streep door hun rekening moesten halen, is de schuld van de regering. Die roept wel dat de voorzieningen in plattelandsdorpjes overeind moeten blijven, maar de praktijk is anders. De regering Sarko/Fillon besloot tot afschaffing van de TP (Taxe Professionnelle), die vervangen werd door de CET (Contribution Économique Territoriale) en dat zou kleine middenstanders als onze bakker en slager voordeel opleveren. De werkelijkheid is anders. Winkeliers als bij ons in het dorp moesten juist méér gaan betalen, en niet zo’n beetje ook. Denk aan 80 tot 100 euro extra, bovenop de bedragen van soms wel bijna 1.000 euro die ze al mochten afdragen.
Ik snap dat Robert en Christian de handdoek in de ring hebben gegooid.
Ik snap dat de talloze weduwen in ons dorp, vaak moeilijk ter been, diep ongelukkig zijn dat er geen bakker en geen slager meer zijn. Er is -net buiten het dorp- wel een supermarktje, maar zonder rijbewijs en auto kom je er niet, en bovendien tellen daar de houdbaarheidsdata niet zo. Om het netjes te zeggen. En autochtone dorpelingen van een zekere leeftijd weten als de besten dat je voor eerlijk voedsel vooral niet in een supermarkt moet wezen. Ze hechten aan ‘ouderwetse’ kwaliteit. Ik ook. Daarom haal ik mijn wijn bij een mini-domaine bij mij om de hoek. Monsieur Martell heeft in zijn cave altijd Radio Classique opstaan als ik kom hamsteren. Ook dat schept een band.
Ik vrees dat de huidige Franse regering niet echt werk maakt van de levensvatbaarheid van plattelandsgehuchten. Wat ze ook belooft.
Er zullen wel hogere economische en fiscale belangen spelen.
Het ‘klassieke’ Frankrijk van het stokbrood, le rouge, de 2CV, de Gitanes en de Routiers dat me ertoe verleidde hierheen te emigreren, loopt op zijn laatste benen, vrees ik steeds vaker. En de zon dan? Het is nog niet eens december en het sneeuwt al. Morgen gauw naar de garage voor anti-vries. Ook weer vergeten.

12 gedachten over “Het platteland verkommert onder Sarkozy”

  1. Ik wil twee opmerkingen plaatsen:
    Ten eerste bemoeid U zich met de politiek van een land waar de gast ben and dat is niet gepast. Als u het niet leuk vind kunt U altijd terug keren naar Nederland.
    Ten tweede waarom moet de regering verantwordelijk zijn vor winkeltjes op het platte land. Het is nu eenmaal een feith dat de jongeren naar de groter steden trekken omdat er geen werk is op het platte land.
    Dat is gewoon een ecolnomis feit. Bovendien wil nog even aan halen dat Uw opmerking over het vlees by de supermarket niet terecht is. In Frankrijk wordt het vlees zoveel mogeliojk locaal aangetrokken en is altijd vers, daar de doorloop van het vlees groter is dan in een dorps slager. Een onderwerp waar ik nu toevallig professioneel in geintereseerd ben.
    Zo dus voor dat men oordelen gaat vellen die niet ter plaatsen zijn vene denken SVP

    1. Drie antwoorden:
      Ik ben hier niet te gast, ik woon en werk hier al 27 jaar.
      Economisch feit is dat de kleine middenstand de duimschroeven onder het bewind van Sarkozy nog verder is aangedraaid.
      Het vlees in supermarkten is over het algemeen van aanzienlijk slechtere kwaliteit dan dat van de ambachtelijke slager. Versheid heeft daar weinig mee te maken.

    2. Louis Sallons,

      als de overheid belasting eist van ondernemers, is de overheid verantwoordelijk voor de gevolgen daarvan.

      Of de lokale slager en bakker stand gehouden hebben zouden als de belasting niet veranderd was, weet ik natuurlijk niet.

  2. Waarom moe(s)ten jouw winkeliers meer betalen? De CET gaat pas werken over de bedrijfsresultaten van 2010. Het zijn de lokale overheden die vervolgens de percentages bepalen van de taxe over de bedrijfsoppervlakte. Dus, wat heeft Sarkozy hier meer te maken? Bovendien, de kleine romantische winkeliers zijn noodgedwongen veel te duur. Allemaal erg jammer natuurlijk, maar het is de gezonde realiteit.
    Groeten,
    Wim Bavelaar

    1. Met het vooruitzicht dat alles volgend jaar nog veel erger wordt,en ze het hoofd niet meer boven water zullen kunnen houden, hebben ze het bijltje erbij neergegooid. Daar heeft Sarkozy álles mee te maken.

  3. Ja het is jammer dat die kleine winkels verdwijnen, met name dus voor dorpsbewoners zonder automobiel.

    Je zou die mensen kunnen helpen door met andere automobielbezitters af te spreken dat wie met de auto boodschappen gaat doen voor die gesloten bakkerij stopt, toetert en een paar minuten wacht, zodat de weduwen mee kunnen rijden.

  4. Tja Renee,

    Dat overkwam ook de inwoners van het Groningse Jipsingboertange……triest maar waar! Misschien is gedeelde smart voor jou halve smart?

    Salut

    Idzo Jansen

  5. ik vind het niet zo erg dat die kleine winkeltjes met hun beperkte assortiment verdwijnen, ik ga liever naar de supermarkt, daar is het assortiment erg groot, groter dan bij de Appie in NL, en hier in SuperU wordt lokaal vers vlees gekocht, dus wat is het probleem ? en afgeven op Sarko is totaal misplaatst, en als Renée Vonk zo gek is op kleine winkeltjes op de hoek, raad ik haar aan in Indonesië te gaan wonen, daar zijn om de 10 meter overal tokootjes ! Frankrijk is het mooiste land van deze planeet en je mag blij zijn dat je hier mag wonen ! En net als in NL verdwijnen de kleine zelfstandigen ook hier dat is de economische trend, een kwestie van integreren Renée !
    met de groeten uit de Pyreneeën

  6. Beste Renée,
    Als een winkeltje voor 100 euro méér belasting de deur sluit dan kun je je afvragen of er niet meer aan de hand is. Hier op de grens van Vogezen/Elzas is er een moordende strijd tussen Aldi’s, Netto’s, Lidl’s, Leclerc’s, Simply’s, Super U’s, Intermarché’s aan de gang en de kleine winkeltjes worden ertussen vermorzeld, en ook menige nieuw komende en/of lang bestaande supermarkt wordt gedwongen weer te sluiten. Ons wordt als hoteliers ook het mes op de keel gezet,en dan praat ik niet alleen over de belastingdruk en personeelslasten maar ook alle belachelijke nieuwe veiligheidsnormen (brandveilige deurdrangers om maar iets te noemen). Ook een nieuwe Europese norm mbt ons heerlijke bronwater gaat ons minimaal 10.000 euro kosten (Osmose-filter). 4000 hotels gaan binnen nu en een paar jaar de deuren sluiten, ook om meerdere andere redenen (pensioen, gebrek aan opvolging.
    En wij …, ach, we kijken de bankier nog eens lief aan en we buffelen gewoon door. Als je een goedlopend bedrijf hebt hoef je voor een paar honderd euro extra per maand je deur niet te sluiten.
    met vriendelijke groet,
    Mark de Vries

    1. Ik heb ook nooit beweerd dat alles alléén aan de overheid ligt.
      Maar als u uw bankier alleen maar lief aan hoeft te kijken om uw bedrijf draaiende te houden, bent u beslist de uitzondering op de regel.

  7. Zie mijn commentaar op Idzo jansen. Bovendien ben ik niet tegen goede supermarkten. Een vergelijking met Indonesië is wel erg ver gezocht en dat Frankrijk een mooi land is onderschrijf ik van harte. Maar het is een beetje naïef om het meteen maar zalig te verklaren; er deugt genoeg niet. En ik ben na 27 jaar zó geïntegreerd dat ik gezellig met de Fransen meemopper als ze -terecht- over de minpunten klagen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven