Afkloppen, we hebben nog stroom!

vr 17 december 2010

Al een tijdje geen last gehad van stroomuitval. Is dat bijzonder? Tamelijk. Als het erg koud is -zoals de afgelopen dagen en nu- is er meestal zo tussen zeven en acht uur ’s avonds ineens geen elektriciteit meer. Tegen die tijd komt iedereen van zijn werk thuis en zet dan om te beginnen de elektrische kacheltjes, waarmee de meeste huizen hier zijn uitgerust, op de hoogste stand aan. Als dat gebeurt vertoont de elektro-consumptie een piek die met gemak de 6650 megawatt haalt. Tegen zo’n consumptie is het net -in de Var en de Alpes-Maritimes- niet opgewassen. Ter vergelijking: de totale stroomconsumptie van een stad als Marseille bedraagt op normale dagen slechts 2300 megawatt.
Ik ben eraan gewend en erop voorbereid. Ik heb permanent een dieselgenerator gereed staan, ik kook op gas en ik verwarm mijn huis via de openhaard met insert.
Mij pakken ze niet, die weergoden. Zíj gaan hier over de stroom, niet de EDF, ofschoon die firma wel rekeningen stuurt. En de Zuid-Fransen er sinds kort van probeert te overtuigen dat er wat zuiniger met die stroom moet worden omgesprongen. Niet uit milieu-overwegingen, maar omdat het met de stroomvoorziening is in dit deel van Frankrijk al jaren hommeles is. Er wonen hier nu véél meer mensen dan vroeger (en niet alleen tweede-huisbezitters), die allemaal over een arsenaal aan elektrische apparatuur beschikken. De stroomtoevoer -feitelijk maar één hoogspanningsleiding- is op die ontwikkelingen niet berekend. En er evenmin aan aangepast. Er gebeurt wel het een en ander ter verbetering en modernisering, maar in trekschuittempo. En verder wordt de boel vertraagd door milieu-overwegingen en de bijbehorende actiecomités.
Logisch dat het hier qua elektriciteit ineens een soort Derde Wereld wordt zodra het een beetje fris is. En dan valt het moeilijk te geloven dat deze regio ook komende zomer weer een extreem welvarend miljonairsparadijs vol cabrio’s en superjachten zal zijn. Vrienden die in dat seizoen gezellig langskomen zijn er dan ook niet van te overtuigen dat de levensstandaard tussen zomer en winter als dag en nacht verschilt.
Maar ik weet uit ervaring dat de stroomtoevoer te Ouagadougou (foto) bedrijfszekerder is dan die in de Provence; Marseille, Nice en Cannes incluis.

2 gedachten over “Afkloppen, we hebben nog stroom!”

 1. Hoi Renée,
  Toen wij nog in een dorpje aan de voet van de Ventoux (Vaucluse) woonden beleefden wij ook binnenshuis koude winters. We woonden er in een heel koud huis. Totaal niet geisoleerd en overal tocht. Als dan ook nog ‘ns de mistral van zich liet voelen dan kon het in de winter wel ‘ns bitterkoud worden.
  Maar juist in de winter gingen we regelmatig met dikke truien buiten in de heerlijke warme zon zitten. Dat was beter dan binnen zitten rillen.
  Het best grote huis moesten we verwarmen middels electrische kachels en dat was nooit toereikend. Als we alle radiatoren zouden opendraaien dan zou de boel doorslaan, dat kon niet eens. Bovendien hoorden we de klinkende munten als richting EDF rollen als we die paar radiatoren flink lieten warmen.
  Wij hebben bijna nooit een stroomstoring gehad. Het is blijkbaar een heel andere situatie in dit deel van de Vaucluse (Pays du Ventoux en Comtat Venaissin) want het is er niet zo dichtbevolkt. Als de stroom er wel ‘ns uitvalt dan is dat na hevig onweer.
  Gelukkig hadden we wel een insert open haard maar die kon onze woonkamer toch niet genoeg opwarmen. We zaten dus ‘s avonds vaak vlak voor de haard, met dekens omgeslagen met dan enige verwarmende rugdekking van een radiator.
  Toch voelden we ons wel gelukkig want de winter duurt er niet lang. Normaalgesproken wordt het pas in de tweede helft van december kouder en begint de prille lente al een beetje eind februari.
  Groet, Esther

  1. Dag Esther,
   Wat een mooi verhaal. Maar wat een gedoe. Ik herken het wel van toen ik hier lang geleden kwam wonen. Ons eerste huisje had een heel laag stroomtarief, maar dus ook heel weinig stroom; dat wisten we niet. Nog nooit zó koud gehad!Ik zal het binnenkort eens opschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven