Recept van de week: brouillade met truffel

vr 17 december 2010

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Een snel wintergerecht voor de lunch of een stevig (kater-)ontbijt.

Ingrediënten:
Truffelschaafsel (of truffelolie)
1 teentje knoflook
8 eieren
1 bekertje crème fraîche
zout en peper

Verse truffel is in Frankrijk goed verkrijgbaar, en in Nederland te koop bij de speciaalzaak (o.m. Fred de Leeuw, Amsterdam), maar dit stevige (ontbijt-)gerecht kan ook met geconserveerde truffel of truffelolie worden gemaakt.

Bereiding :
Voor beginners: breng een pan met een flinke bodem water aan de kook, zodat er een kom in past waarin u au-bain-marie de eieren klaar maakt. Breek 7 eieren in de kom en klop ze een beetje los met een vork of garde, maar niet zo heftig als voor een omelet. Zet de kom in de pan met kokend water; let op dat het water niet tot aan de rand van de kom komt. Draai het vuur laag. Roer het eimengsel regelmatig om met een houten lepel, zodat de massa niet vast gaat zitten en gelijkmatig gaar wordt. Als de eimassa bijna gestold is, de kom uit de pan halen, het laatste ei toevoegen en nog even goed maar voorzichtig omscheppen. Houd warm (bijvoorbeeld in de oven op de laagste stand).
Pel de knoflook, snij fijn en fruit hem even aan in een koekenpan in een scheut olijfolie. Schaaf een truffel van zo’n 3 cm doorsnee fijn (grove rasp) en laat die heel kort meebakken. Hebt u geen truffel, vervang de olijfolie dan door truffelolie; het gerecht zal wel minder naar truffel smaken. Voeg de crème fraîche toe en meng alles goed door elkaar. Haal de pan van het vuur en meng het crême fraîche/truffelmengsel bij de eiermassa in de kom.
Gevorderden kunnen de au-bain-mariefase overslaan en de (7) losgeklopte eieren meteen in de koekenpan door het crême fraîche/truffelmengsel roeren. Op laag vuur laten garen tot de massa bijna gestold is, dan van het vuur af het laatste ei toevoegen en alles nog even goed doorroeren.
Verdeel over de borden en garneer eventueel met een plakje truffel.
Geef er geroosterd brood en/of wat sla bij.
Meteen opdienen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven