Recept van de week: Rozemarijnaardappeltjes met zelfgemaakte mayonaise

vr 21 januari 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Rozemarijnaardappeltjes

Ingrediënten:
4 grote of 8 kleine aardappels, in blokjes (niet te klein)
2 takjes verse rozemarijn
3 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de blokjes in circa 5 minuten goudbruin. Doe de aardappels met de olie over in een vuurvaste schaal. Strip de takjes rozemarijn en kneus de naaldjes in een vijzel of met de deegroller; niet fijnhakken! Pel de teentjes knoflook en snij ze in snippers. Bestrooi de aardappelblokjes met de rozemarijn en de knoflook. Zet de schaal in de oven en laat de aardappels 20-25 minuten garen (of tot ze van buiten knapperig en van binnen zacht zijn). Bestrooi vlak voor het opdienen met peper en zout en schud goed om. Lekker met zelfgemaakte mayonaise.

Mayonaise

Ingrediënten:
2 eierdooiers
1 glaasje olijfolie
1 theelepel mosterd
1 eetlepel azijn (facultatief)
peper en zout

Bereiding :
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Breek en scheidt de eieren, doe de dooiers in een (niet te grote) kom, doe er de mosterd, wat zout en wat peper bij en roer even voorzichtig door elkaar. Laat een kwartiertje rusten.
Neem een stevige vork of garde en kluts alles stevig door elkaar, en voeg scheutje voor scheutje en in een dun straaltje de olie toe. Steeds doorkloppen -in dezelfde richting- tot de olie volledig is opgenomen vóórdat het volgende scheutje wordt toegevoegd. Na verloop van tijd ontstaat er een dikke mayonaise. Dik genoeg? Dan stoppen met olie toevoegen. Op het laatst kan er druppel voor druppel wat azijn bij worden gemengd, en eventueel wat extra peper en zout naar smaak. Wie het aandurft kan de mayonaise ook met de (staaf)mixer kloppen: op de sloomste stand beginnen en dan wat sneller zetten als de massa dikker wordt.
De mayonaise kan 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden.

5 gedachten over “Recept van de week: Rozemarijnaardappeltjes met zelfgemaakte mayonaise”

 1. Ik maak deze aardappeltjes vaak bij de barbecue, snij ze in partjes (bij kleine aardappels gewoon in 4 hoeken)leg ze op een bakblik (op bakpapier) Besprenkelen met olijfolie, evt. wat kruiden of zout/peper en rozemarijn. Dan een half uur in de oven. Als ze klaar zijn kunnen ze nog een tijd je in de over blijven totdat de rest vd maaltijd klaar is. Dit scheelt het bakken vooraf en is super gemakkelijk.

 2. mijn recept voor “tarte au reblochon”:
  1 grote uit snipperen en glazig bakken
  200 gr spekjes mee bakken of 200 gr hamblokjes erbij + teentje knoflook
  Quiche schaal met pâte feuilletee beleggen (papier eronder laten en ad randen afknippen)
  een hele reblochon (400 gr) over dwars doorsnijden en in stukjes snijden
  uien/spek op het deeg verdelen en daarover de blokjes kaas.
  Eimengsel (4 eieren / 40 gr crème fraiche)met gemalen zwarte peper erover gieten. In de oven (25-30 min.) Klaar!Lekker met frisse groene sla. Eet smakelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top