Recept van de week : Petits farcis Niçois

vr 25 februari 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Deze gevulde groenten heten typisch Niçois te zijn, maar het recept is -in talloze variaties, ook vegetarische- in de hele Provence te vinden.

Ingrediënten:

4 stevige tomaten
4 ronde courgettes
4 kleine uien
4 kleine paprika’s (2 rode, 2 groene)
400 gram rundergehakt
1 ons rauwe ham
4 ansjovisfitels (op zout)
2 ons champignons
2 eieren
100 gram geraspte parmesan
½ bosje basilicum
½ bosje bieslook
2 tenen knoflook
2 sneden pain de mie (of witbrood zonder korst)
5 cl olijfolie
paneermeel
peper uit de molen

Bereiding:

De voorbereiding:
Hou de tomaten apart. Pel de uien, haal het binnenste eruit (bewaren!); zorg dat er een bol met zo’n drie ‘rokken’ overblijft en laat 5 minuten garen in kokend, gezouten water. Laat daarna ook de paprika’s en de courgettes 5 minuten in het hete water garen. Snij de bovenkant van de tomaten, de courgettes en de paprika’s af (circa 1/3, bewaren!). Lepel de tomaten en de courgettes leeg (bewaar de inhoud!) en verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. Ze de groenten met de open kant naar boven in een met olijfolie ingevette ovenschaal, zodat ze mooi tegen elkaar klem staan.
De vulling:
Hak de achtergehouden ui fijn en fruit even aan in een ruime pan met wat olijfolie. Doe er de ansjovisfilets bij en laat smelten. Voeg de klein gesneden rauwe ham toe, bak even mee en doe er dan het gehakt bij (uit elkaar prakken met een vork) en hussel alles goed door elkaar, laat nog een paar minuten sudderen met het deksel op de pan.
Snij de achtergehouden groenten fijn, plus de champignons, de basilicum en de bieslook, en doe alles bij het prutje in de pan. Pel de knoflooktenen en knijp ze erboven uit. Haal de pan van het vuur en doe er het kleingesneden brood, de eieren en de parmesan bij, plus flink wat versgemalen peper. Roer alles goed door elkaar.
Vul de groentes ermee, bestrooi de bovenkanten met paneermeel en besprenkel met wat olijfolie. Laat in een op 170 graden voorverwarmde oven 30-40 minuten door en door gaar worden; de groentes (vooral de tomaten) moeten er rimpelig uitzien. Warm eten, bijvoorbeeld met rijst erbij.

6 gedachten over “Recept van de week : Petits farcis Niçois”

 1. Ha Renee,
  Dit recept is pure verwennerij: ‘t Ziet er zo lekker uit dat ik het bijna “door het scherm” kan ruiken :-)! Reken maar: Dit wordt zuinig bewaard om steeds eens te maken.
  Hartelijk dank!
  Groeten,
  Zettie.

 2. Dag Renée. Het water loopt mij in de mond. Heb echter 1 vraagje. Je hebt het over “ronde courgettes”. Courgettes zijn toch als komkommermodel. Hoe moet ik dit in jouw recept lezen?
  Voor de rest wordt dit recept wel een toppertje hoor!

  1. Dag Linne,
   Hier -met name rond Nice- kennen we ook de ronde courgette, ter grootte van een mini-paprika/forse tomaat.
   Maar als je die niet kunt krijgen, kun je de komkommermodelcourgettes ook in de lengte doorsnijden, uithollen en de twee helften over hele lengte vullen. Smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven