Recept van de week: Clafoutis zonder pit

vr 27 mei 2011

Categorieën: ,

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Kersentijd! En de (eigen) oogst is overvloedig. Wat moet je met al die kersen? Ja, opeten, maar bewaren is ook een optie. Door ze in te maken, door er jam van te fabriceren, of door er een authentieke Provençaalse clafoutis van te bakken; die kan ook nog eens de diepvries in.
Eén probleem: die kersenpitten! Ja, ze horen erin, maar niet bij mij. Vreselijk als je er bij elke hap je gebit op stukbijt. Ontpitten dus. Handmatig, met een mesje, is langdurig rotwerk. Gelukkig bestaan er kersenontpitters, van eenvoudige éénpitswerktuigen tot ingenieuze ontpitmachientjes. Onder meer te bestellen via internet: hier, hier, hier, hier en hier bijvoorbeeld.

Ingrediënten :
700 gram rijpe kersen
2 hele eieren + 2 eierdooiers
100 gram bloem
100 gram bruine suiker/rietsuiker
¼ liter melk
60 gram boter
1theelepel vanille-extract
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

Bereiding :
Was de kersen en haal de steeltjes eraf, verwijder de pitten (zie hierboven).
Verwarm de oven voor op 180/200 graden. Doe de boter in een taartvorm en zet die even in de oven tot de boter gesmolten is (niet bruin laten worden!) en haal uit de oven. Laat de oven verder voorverwarmen.
Klop de eieren los (de hele eieren, plus de extra dooiers) in een ruime kom, doe er het zout en de bruine suiker bij en klop alles flink met de mixer door elkaar. Voeg het vanille-extract toe en strooi de bloem erbij, mix opnieuw tot een mooie gladde massa.
Voeg al roerend (niet meer mixen) de gesmolten boter uit de taartvorm en de melk toe, en op het laatst de kersen.
Vet de taartvorm in met het restje achtergebleven boter, met behulp van een stukje keukenpapier. Giet de massa in de vorm, verdeel er nog een paar klontjes boter over en laat in 45 minuten in de voorverwarmde oven gaar worden. Haal de clafoutis uit de oven en bestrooi meteen met de vanillesuiker. Laat afkoelen en serveer lauwwarm.
Te grote kersenoogst? Maak nog meer clafoutis en vries ze in.

2 gedachten over “Recept van de week: Clafoutis zonder pit”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven