Recept van de week: Rabarbertoetjes

vr 1 juli 2011

Categorieën: ,

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik heb wat in te halen. Na een levenlang zonder rabarber (zie blog hieronder) dus, waarom niet, maar ineens twee recepten.
Tip: hou neuspeuteraars uit de buurt, of lees m’n vorige blog niet. Smakelijk!

Recept 1: Rabarberkwark met frambozen

Ingrediënten:
500 gram rabarberstelen
100 gram frambozen
100 gram suiker
400 gram kwark
geschaafde amandelen
4 eetlepels limoncello (likeur)
4 lange vingers

Bereiding:
Schil de rabarberstelen, snij ze in stukken (circa 2 cm) en kook ze met de frambozen (hou er een paar achter voor de decoratie), de suiker en de limoncello tot moes; dat duurt zo’n 10-20 minuten, afhankelijk van de dikte van de stelen. Laat afkoelen.
Verkruimel intussen de lange vingers en bedek er de bodem van 4 coupes/glazen mee. Verdeel de helft van de kwark over de coupes, schep er vervolgens de rabarbermoes overheen, daarna de rest van de kwark.
Verhit een koekenpan en rooster (zonder boter of olie!) het amandelschaafsel goudbruin. Laat afkoelen en strooi over de coupes. Garneer met de achtergehouden frambozen.
Zet minstens een half uur in de koelkast en serveer koud.

Recept 2: Rabarbercrumble met aardbeien

Ingrediënten:
800 gram rabarber
500 gram aardbeien
50 gram basterd- of rietsuiker
Optioneel: 4 bolletjes vanille-ijs, slagroom

Voor de crumble:
110 gram bloem
80 gram boter (op kamertemperatuur)
80 gram kristalsuiker
80 gram amandelpoeder
½ theelepel kaneel

Bereiding:
Schil de rabarberstelen en snij ze in stukken van circa 1½ cm. Doe ze in een kom en strooi er zo’n 20 gram van de basterd- of rietsuiker over. Laat staan.
Maak intussen het crumbledeeg door in een ruime kom de bloem, de boter (in blokjes), de kristalsuiker, het amandelpoeder en de kaneel, goed door elkaar te kneden tot een kruimelige bal. Zet weg in de koekast.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Vet een ruime bakvorm in verdeel de rabarber en de schoongemaakte en in stukken gesneden aardbeien over de bodem. Strooi de rest van de basterd- of rietsuiker erover. Verdeel daarna het crumbledeeg -in kleine stukjes- over het hele oppervlak. Laat zo’n 30 minuten garen, tot de crumble goudbruin is. Lauwwarm opdienen, met eventueel een bolletje vanille-ijs erbij, en/of een toef slagroom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven