Recept van de week: Poulet cacciatore

vr 19 augustus 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten?
Klik hier voor mijn kookboek.

Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Eigenlijk een winterse Zuid-Europese jachtschotel, maar dan in een lekker pittige zomerversie. Want een hittegolf en heet eten gaan prima samen, zeker als je er niet te lang voor in de keuken hoeft te staan. Gepeperd eten stimuleert bovendien de stofwisseling en zou een reinigende werking hebben; er wordt zelf beweerd dat je ervan afvalt. Dus: een mooi glas koele rosé erbij -plus een karaf water- en zweten maar!

Ingrediënten:
4 kipfilets (geen plofkip, maar bijvoorbeeld een serieuze ‘poule de Bresse’)
3 tenen knoflook
1 grote ui
1 grote groene paprika
2 stengels selderij
1 blikje tomatenblokjes op eigen sap (ca 750 gram)
4 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedrrogde dragon
2 laurierblaadjes
1 bosje platte peterselie (of ½ bosje gekrulde)
zout
verse rode pepertjes (of een flinke lik sambal)
schepje suiker
olijfolie
glaasje rode wijn

Bereiding:
Snij de kipfilets in grove brokken. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika, snij de uiteinden en het blad van de selderijstengels, pel de ui en snij alles in grove stukken (niet te fijn, dan kookt het tot pulp). Snij de peterselie fijn. Pel de knoflooktenen, haal de zaadjes uit de pepertjes en snij ze ragfijn (tenzij u sambal gebruikt, dan de pepertjes weglaten) en was uw handen! Met peper- of knoflookhanden in je ogen wrijven is rampzalig.
Zet een ruime braadpan of wok op hoog vuur met een stevige scheut olijfolie en braadt de kip kort aan in de hete olie. Vis de brokken eruit en hou apart. Doe de ui, de paprika en de selderij in de pan, draai het vuur laag en laat een paar minuten sudderen. Voeg de knoflook (uit de knijper) toe, plus de tomatenpuree, de tomatenblokjes, en de gedroogde kruiden. Doe de pepertjes erbij, of een stevige lik sambal, plus een schepje suiker en zout naar smaak. Roer goed door en proef of het pittig/zout/zoet genoeg is, doe dan de kippenbrokken en de wijn erbij. Laat alles nog zo’n klein half uurtje op een laag pitje sudderen, voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de peterselie toe. Lekker met pasta, met rijst, of met couscous.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top