De vrijheid van een ‘pot de yaourt’

do 8 september 2011

Madame Mahmoud, de dame die me eens per week verlost van het zwaarste huishoudelijke werk, rijdt in een brommobiel, zoals zo’n ding in Nederland heet. Een 45-km wagentje dat ze na tal van mislukte pogingen om haar rijbewijs te halen, in arren moede aanschafte om zich toch te kunnen verplaatsen. Madame Mahmoud is een zenuwpees eerste klas die -telkens als er een examen opdoemde- meer beren op de weg zag dan ze ooit zou kunnen ontwijken, dus zakte ze geheid. En vanzelfsprekend lag het niet aan haar: “ils sont des escrocs, tous” foeterde ze over de rij-instructeurs die ze bij de vleet versleet. Bon, dan maar geen rijbewijs.
Ze schaamde zich er in eerste instantie een beetje voor, maar nu is ze er toch wel trots op dat ze geheel zelfstandig haar ‘pruttelpotje’ kan besturen en niet afhankelijk is van haar toch al ziekelijke man om haar te halen en te brengen. Rijden kan ze overigens nog steeds niet, maar op de B-weggetjes rond het dorp kan ze weinig kwaad. En het zijn alleen de snelheidsidioten van buiten de ‘commune’ die haar tijdens onverantwoorde inhaalmanoeuvres vervloeken vanwege haar slakkengangetje. Goeie kans dat zo’n type op zekere dag z’n rijbewijs kwijt raakt trouwens. En dan?
Dan kan ie sinds kort naar Aix-en-Provence om net zo’n pruttelpotje te huren, al noemen ze het daar een ‘citadine’, wat al een stuk beter klinkt dan brommobiel. Bij ‘Aix sans permis’ en bij ‘Simply sans permis’ krijgen rijbewijslozen zonder problemen een inmiddels überhippe, kleurrijke en van alle moderne gemakken voorziene ‘pot de yaourt’ mee. Meer dan een cheque/borg, ‘justificatif de domicile’ en een identiteitsbewijs is niet nodig, als je maar ouder bent dan 16 jaar. En business is booming! Tien miljoen Franse volwassenen hebben geen rijbewijs, 140.000 daarvan rijden in een ‘voiture sans permis’, dat lang bekend stond als opamobiel. Maar net als in Nederland is dat imago de laatste tijd razendsnel veranderd; steeds meer jongeren ontdekken het gemak en comfort van zo’n 45km-autootje. Oké, je gaat niet hard, maar je hoeft er geen rijbewijs voor te hebben en dat kunnen ze je dus ook niet afpakken. Veel klanten van beide verhuurbedrijfjes in Aix zijn trouwens zakentypes die hun rijbewijs verspeelden door met name met een slok op aangehouden te worden in hun eigen bolide. Maar ook steeds meer ouders vinden ‘le pot de yaourt’ een ideaal vervoermiddel voor hun opgeschoten kroost, zodat ze aan het verkeer kunnen wennen zonder zich meteen op topsnelheid rond een boom te plooien.
Maar in Nederland -waar de brommobiel ook steeds populairder wordt- is men van plan om ook voor dit karretje een rijbewijs in te voeren. Omdat het te popi dreigt te worden, vooral onder jongeren. En daarvan zijn dus straks al die ouderen die om de een of andere reden geen rijbewijs hebben weten te halen, mede de dupe. Die kunnen gewoon weer achter de geraniums gaan zitten. Busje komt zo.

8 reacties op “De vrijheid van een ‘pot de yaourt’”

  1. mr E(ddy) H.H. van Loon

    Goedemorgen Renée, Wat mij betreft mogen die autootjes rustig door rijbewijslozen bereden worden. MAAR het zou de veiligheid op de weg aanmerkelijk dienen wanneer die wagentjes, met name in duisternis van afstand al als traagmobieltjes herkenbaar zouden zijn. Immers de rijsnelheid met gewone, altijd toch wel iets te hard rijdende, auto’s is te groot, zodat menigeen moeten ‘duiken’ om niet achterop zijn wagentje terecht te komen. In Ned. zijn ze om die reden aan de achterzijde voorzien van een reflecterend 45 km-bord. Zou m.i. Europees moeten worden. Hartelijke groet.

    1. Dag Eddy,
      Zo’n bord lijkt me inderdaad een prima idee. En het zou ook mooi zijn als zo’n pruttelpotje af en toe de kant in zou gaan om de achterliggende file door te laten. ;-D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top