Kernenergie met de Franse slag

ma 12 september 2011

Zo. Dat was weer even schrikken vandaag. In de Gard, op het randje van de Vaucluse en vlakbij Orange en Avignon, ontplofte een oven in de nucleaire kernafvalverwerkingsfabriek Marcoule, op slechts een paar kilometer afstand van de toch al beruchte kerncentrale Tricastin. Een dode, vier gewonden waarvan een ernstig. Maar we kunnen rustig gaan slapen want er is geen radioactief materiaal ontsnapt en er hoeft niemand geëvacueerd te worden.
Zou het?
De autoriteiten buitelen in elk geval over elkaar heen om ons toch vooral maar gerust te stellen:
De woordvoerder van l’Autorité de sûreté nucléaire (ASN): “De dode viel bij de explosie, de gewonden zijn niet radioactief besmet, er is geen lekkage.”
Olivier Isnard, expert van l’Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire: “De radioactiviteit in de oven was uiterst zwak, zo’n 67.000 becquerel per vier ton afval, dat is minder dan 17 becquerel per kilo.”
Minister van Milieu Nathalie Kosciuscko-Morizet, die ter plekke kwam kijken: “In dit stadium is er geen enkele straling buiten de fabriek gemeten.”
Pierre-Henry Brandet, woordvoerder van Binnenlandse Zaken: “Het calamiteitenplan trad meteen in werking, maar er waren geen bijzondere veiligheidsmaatregelen nodig; er is geen radioactieve straling gemeten.”
Minister van Energie Eric Besson: “De EDF heeft ons verzekerd dat er door dit ongeval geen enkele radioactieve straling of chemische stoffen zijn vrijgekomen.”
De vertegenwoordiger van de EDF, de exploitant van Marcoule: “Het is een industrieel ongeval, geen nucleair. En alles is onder controle.”
Behalve dan de aandelen EDF: nadat het nieuws bekend was geworden duikelden die op de beurs meteen naar -8%.
Het zal mij benieuwen wat het vervolg op deze zoveelste ‘bijna’ ramp zal zijn.
Met alle ontkenningen rond Fukushima nog vers in het geheugen, met alle leugens over de Franse neerslag van Tjernobyl en de vele kankergevallen hier in de buurt, met al die kleine en grotere incidenten die telkens weer plaatsvinden in de verouderde Franse kerncentrales, zou het me niet verbazen als er straks toch meer aan de hand zou blijken te zijn.
Yukiya Amano, directeur général van L’Agence internationale de l’énergie atomique (AIEA) wil in elk geval een rapport.
En hij riep de landen met kernenergie op toch vooral alert te blijven en veiligheid de hoogste prioriteit te geven: “Er moeten snel duidelijke maatregelen genomen worden om de veiligheid van nucleaire energie te waarborgen en het vertrouwen erin te herstellen. Aan loze woorden en goede bedoelingen hebben we niets.”
Zou mooi zijn als de Franse overheid dat ook eens inzag.

8 reacties op “Kernenergie met de Franse slag”

  1. Als we allemaal onze wasmachine, grootbeeld tv, vrieskast en droogtrommel opgeven hebben we die dingen niet meer nodig. Daar zit het probleem. Je kunt op dit moment op geen enkele andere manier de hoeveelheid energie opwekken die voor al die spullen nodig is. We moeten eerst zelf bewuster omgaan met energie.

  2. Kernenergie is een goede energiebron zolang het proces goed en veilig wordt beheerst. Wanneer er problemen ontstaan met de installatie kunnen de gevolgen vernietigend zijn. Het proces is technisch gezien wel te beheersen zolang er voldoende controle wordt uitgevoerd. Maar een natuurramp heb je niet in de hand. De situatie in Japan is daar een duidelijk voorbeeld van. Nu lekt er iedere dag zwaar besmet water in de zee. Japan zoekt koortsachtig naar oplossingen . Nu kan men achteraf over de situatie in Japan conclusies trekken. De belangrijkste conclusie die ik trek is: een natuurramp heb je niet in de hand, wees daarom voorzicht met het plaatsen van kerncentrales op risicovolle plaatsen (zoals bij de zee en langs breuklijnen in de aardkorst). Ook Nederland is als land niet helemaal vrij van risico’s. Wanneer de dijken bezwijken staat ons land ook voor een groot deel onder zeewater. De waterdruk vernietigd menig gebouw en daarmee ook een kerncentrale.

    1. Dag Peter,
      Ik kan het alleen maar ontzettend met je eens zijn. Wel vind ik het jammer dat de ontwikkeling van kernenergie (ik denk met name aan kernfusie) door vooral angstgedrag al zolang stil ligt. We redden het niet zonder fossiele brandstoffen en met zon en wind alleen. Biobrandstoffen vernietigen de tropische regenwouden, waar palmolie en mais de kar ook niet kunnen trekken. Waterstof? Ook niet de oplossing. Maar dat het allemaal veiliger moet, daar zijn we het zeer over eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top