Recept van de week: pompoensoep met mossels

vr 23 september 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Via Twitter leerde ik Petra de Boevere kennen (@slijterijmeisje), een bevlogen zakenvrouw en veel meer dan het Meisje van de Slijterij, die ze samen met haar man runt in het Zeeuwse Breskens. Zo is ze de bedenker van de enige echte Zeeuwierjenever, waarmee ze Zeeland luid en duidelijk op de kaart zette. En haar actie om de ABN-term ‘mosselen’ voorgoed te vervangen door het originele Zeeuwse ‘mossels’ mag gerust een succes genoemd worden.
Bovendien schrijft Petra gedichten. Met haar Herfstgedicht overschrijdt ze de Zeeuwse grenzen; ineens zijn we in Frankrijk. Het inspireerde mij tot het recept hieronder.

Ingrediënten:
800 gram pompoenvlees
1 kilo mossels
2 uien
2 teentjes knoflook
2 dl water
1 dl droge witte wijn
2 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels (Zeeuwier)jenever (of pastis, als er geen jenever voorhanden is)
2 eetlepels olijfolie
snufje kervel
½ bosje platte peterselie
zout en peper

Bereiding:
Doe de mossels in een teiltje/pan/gootsteen met ruim koud water en laat staan. Pel en snipper de uien, pel de knoflook, haal het vruchtvlees uit de pompoen en snij in dobbelstenen. Hak de peterselie fijn.
Fruit de ui in de olie in een ruime braadpan, laat glazig worden. Doe er het pompoenvlees bij, plus 2 dl water, een snufje kervel, de knoflook (uit de knijper), zout en peper naar smaak, en breng aan de kook. Doe het deksel erop en laat zo’n twintig minuten op laag vuur pruttelen.
Maak intussen de mossels schoon: boen de schelpen, verwijder de baarden en gooi alle exemplaren die open staan of beschadigd zijn, weg. Doe de mossels samen met de witte wijn in een ruime pan en laat met het deksel erop 5-10 minuten doorkoken, totdat de schelpen open staan. Exemplaren die dicht blijven weggooien. Haal de overgebleven mossels uit de schelp en hou ze warm tussen twee voorverwarmde diepe borden; bewaar het kooknat.
Zet de staafmixer in de gare pompoenmassa en mix tot een gladde soep. Roer er het mosselkooknat, de crème fraîche en de (Zeeuwier)jenever of pastis door.
Verdeel de mossels over vier borden, giet er de hete pompoensoep over en garneer met fijngehakte peterselie. Meteen opdienen. Drink er een glas stevige rode wijn bij.


2 gedachten over “Recept van de week: pompoensoep met mossels”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven