Marsepein met honing

vr 18 november 2011

Categorieën:

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

In Parijs verkoopt de oer-Hollandse Hema-vestiging onder meer pepernoten en speculaas. Maar hier in het zuiden moeten we maar zien hoe we aan ons Sinterklaas-snoepgoed komen. Geen groot probleem trouwens: er zijn internetshops waar je die handel gewoon kunt bestellen. Maar zelf maken is natuurlijk ook een optie, echt moeilijk is het niet. En we beginnen héél simpel, met marsepein; in Frankrijk bekend als massepain.
Dit recept is -met nog 50 anderen- terug te vinden in mijn nieuwe kookboek ‘Hemelse toetjes’.

Ingrediënten:
200 gram amandelpoeder
375 gram suiker
4 eiwitten
40 gram honing

Bereiding:
Doe de suiker en het amandelpoeder in een kom, meng door elkaar en voeg er de honing en de eiwitten aantoe. Mix alles tot een glad deeg. Bedek een bakblik met bakpapier. Vorm stuitergrote bolletjes van het deeg en vul er de bakplaat mee, maar zorg voor voldoende tussenruimte. Bak ze in een op 180 graden voorverwarmde oven gedurende 8-10 minuten. Is er teveel deeg voor de bakplaat, dan een tweede ronde inlassen.
Liever geen balletjes? Rol het deeg dan uit tot een dikke plak (op een met bloem bestoven aanrecht/plank) en steek er met vormpjes leuke dingetjes van. Of modelleer poppetjes, vlechtwerkjes, en wat er zoal te binnen schiet. Je kunt ze na het bakken ook nog door de cacao rollen, er frivole geconfijte vruchtjes insteken, met (vruchten)hagelslag versieren of er andere bakversiersels op loslaten. Kortom: ideaal knoeigoed om koters mee zoet te houden.

2 gedachten over “Marsepein met honing”

 1. Dag Renée, graag kijk ik naar je recepten (kocht ook je eerste boek) en vaak maak ik ze moeiteloos en met veel plezier wordt er van gegeten.
  Maar bij deze honingballen ging het helemaal verkeerd, maar wat deed ik niet goed? Veel te dun, het liep de oven uit… en het zijn platte koeken geworden, die overigens heerlijk smaken. Heb het nog eens overgedaan, en heel erg precies gewogen en gemeten en vaste honing gebruikt (niet te grote eieren), maar het resultaat was nog steeds te dun.
  Heb je een suggestie?
  succes en ga door met de recepten, groeten Hil

  1. Dag Hil,
   He bah! Dat is beslist niet leuk. ik kan zo gauw niet bedenken wat je fout doet, maar een beetje experimenteren kan misschien helpen. Je zou bijvoorbeeld eerst de eiwitten stijf kunnen slaan, en ze dan pas door het deeg mengen. Of minder eiwitten gebruiken. Of minder honing. Hoe stevig is het deeg als je het hebt gemaakt? Kun je er probleemloos stevige balletjes van draaien, dan ligt het in elk geval daar niet aan. Dan moet je misschien de baktijd verkorten (dus zodra je denkt dat het gaat ‘lopen’ meteen uit de oven halen). Ook de temperatuur van de oven kan misschien te hoog zijn: ik ga uit van 180 graden, maar dat moet je wel checken met een thermometer, want ovens wijken soms af van de opgegeven temperatuur.
   Succes! En hou me op de hoogte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven