Recept van de week: Poulet provençal

vr 3 februari 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Oké, we zijn laat: te lang in de file, of ergens anders ingesneeuwd. Maar er moet toch wat op tafel straks. En vlug een beetje. Dan is kip de ideale snelle hap. Maar kale kip is wel erg saai. Wat optutten dan maar, op z’n Provençaals. Kost ook al weinig moeite en tijd. Kies geen plofkip, maar eentje die het leuk gehad heeft; een ‘label rouge’ bijvoorbeeld. Is meteen een stuk gezonder.
Kook er een aardappeltje of wat pasta bij, schenk een goed glas rood in en relax! Laat de stresskippen van deze wereld het zelf maar uitzoeken.

Ingrediënten:
4 ferme kipfilets, lekker mollig
4 tomaten
2 uien
4 tenen knoflook
1 rode paprika
12 zwarte olijven (liefst zonder pit)
½ bosje peterselie
2 takjes verse dragon (of een theelepeltje gedroogd)
1 glas droge witte wijn
25 cl crème fraîche
½ kippenbouillontablet
zout en peper uit de molen
paprikapoeder
olijfolie
boter

Bereiding:
Spoel de kipfilets schoon onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier, bestrooi ze aan twee kanten rijkelijk met zout, peper en paprikapoeder. Pel en snipper de uien, pel de tenen knoflook. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de tomaten in vieren, Snipper het ½ bosje peterselie.
Doe een flinke scheut olijfolie en een klont boter in een braadpan en laat (niet te) heet worden. Braad er de kipfilets in aan tot ze rondom mooi goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg apart. Doe de ui en de paprika in het braadvocht en laat een paar minuten bakken. Doe er de tomaten, de peterselie en de knoflook (uit de knijper) bij en laat op laag vuur doorsudderen tot de tomaten zacht zijn geworden. Laat de ½ bouillontablet erin oplossen. Gooi de olijven erbij, plus de dragon. Proef of de saus goed is (voeg anders nog wat peper en/of zout toe) en doe er het glas witte wijn bij. Breng opnieuw aan de kook en doe dan de kipfilets erbij. Laat in zo’n twintig minuten op een laag pitje gaar en mals worden. Doe er eventueel af en toe nog wat witte wijn bij als de boel teveel inkookt. Haal de kipfilets uit de saus en verdeel ze over de borden. Roer de crème fraîche door de saus, breng alles nog heel even aan de kook en giet de saus dan over de kip.

6 gedachten over “Recept van de week: Poulet provençal”

 1. Hi Renée,

  Vanmorgen begon het te sneeuwen, snel boodschappen gehaald en jouw kip gebraden.
  Nu schijnt de zon op de sneeuw, we vegen ons bord schoon met het laatste stukje stokbrood en maken de fles wijn leeg.
  Wat een heerlijk recept en wat een mooie zondag.
  Jacqui.

  1. Dag Vrouwke,
   Ja natuurlijk! Gewoon dezelfde behandeling geven, alleen de prutteltijd wat bekorten, want poten zijn eerder mals dan filets (= borstvlees = droger). Gaat wel lukken hoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top