Recept van de week: Rivierkreeftjes met aïoli

vr 25 mei 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

En eindelijk, daar is ie dan, de zon. De kachel kan uit, de trui ook; dat had niet veel langer moeten duren. Hoog tijd voor lentevreugde op het bord.
En omdat de zon schijnt, mag het allemaal niet te lang duren, we moeten met dat bordje wel snel naar buiten.

Ingrediënten:
24 rivierkreeftjes (écrevisses), maar gamba’s mag ook

Voor de aïoli:
8 tenen knoflook
1/4 liter fijne olijfolie
sap van een halve citroen (andere helft bewaren)
1 eierdooier
peper, zout

Bereiding:
Kook de rivierkreeftjes snel gaar in ruim kokend water; voeg de rivierkreeftjes pas toe als het water kookt. Ongeveer een minuutje, hooguit twee, is genoeg om ze gaar te krijgen en sappig te houden. Doe ze over in een vergiet en laat afkoelen. Pel de tenen knoflook en knijp ze met de knijper fijn boven een kom, voeg wat zout toe. Wie het echt goed wil doen, doet de tenen in een vijzel, plet ze daar met wat zout tot een smeuïge massa, en doet ze dan pas in een kom. Voeg de eierdooier toe en meng/mix alles stevig door elkaar. Laat een kwartiertje rusten. Voeg dan scheutje voor scheutje olijfolie toe en blijf intussen stevig kloppen, mag gewoon met de mixer, tot er een lobbige mayonaise ontstaat. Voeg op het laatst -al roerend- citroensap toe, plus peper naar smaak.
Knip de rivierkreeftjes in de lengte doormidden (kop en staart laten zitten) en verdeel ze over de borden. Garneer met een schijfje van die bewaarde citroenhelft. Geef de aïoli er apart bij. Plus natuurlijk een glaasje rosé, of twee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top