De tijgermug is een blijvertje

Hij gaat niet meer weg, nooit meer, dus we zullen er aan moeten wennen dat we voortaan elke zomer vergezeld worden door de tijgermug. Dat is slecht nieuws, want het betekent dat deze oorspronkelijk uit Azië afkomstige muskiet een blijvertje is geworden. Hij voelt zich uitstekend thuis in onze contreien en is intussen helemaal gesettled in de Alpes Maritimes, de Var, de Bouches du Rhône (met name in Marseille en delen van de Camargue) en op Corsica.
Ja, en? Gewoon een nieuwe muggensoort erbij? Niet echt, want de Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke steek (klik hier voor meer informatie) is de overbrenger van een aantal onaangename ziektes, zoals gele koorts, chikungunya en dengue, waarvan er vorig jaar een paar ernstige gevallen in Zuid-Frankrijk te betreuren waren.
Intussen zijn hier in de Provence alle alarmbellen afgegaan en wordt er hard tegen de stekende zoemert opgetreden. Helaas gebeurt dat vooral met genante hoeveelheden gif, en daar ben ik niet zo’n liefhebber van.
Bovendien kunnen we er zelf ook heel wat aan doen om de muggenplaag binnen de perken te houden. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen. Ze leggen er hun larven, die er uitstekend in gedijen: een paar dagen zon, een druilerige dag met regen, en een nieuwe populatie is geboren. Dus, laat in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers, gieters en in onbruik geraakte bloembakken, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen. Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken tijdens je afwezigheid, en er meteen voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat ook dat water niet stilstaat. Een kleine moeite, met groot resultaat. Helemaal uitroeien zal wel nooit meer lukken, maar hoe minder van die taaie tijgers, hoe beter. En ’t scheelt risico op een paar akelig onaangename ziektes die je echt niet wilt oplopen. Plus flink wat treiterend gezoem, irritant gesteek en doorwaakte nachten, want ook ‘gewone’ muggen gedijen niet zonder een lekker broeierig plasje.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

15 gedachten over “De tijgermug is een blijvertje

 • wo 8 augustus 2012 om 17:05
  Permalink

  helemaal eens met de oproep tot zelfwerkzaamheid

  ook in nederland is er sprake van dat deze muggensoort zich hier aan het vestigen is
  ja het insectendom is bezig de wereld te veroveren (Heroveren?)
  het leek er even op dat we ze via het minder aan te bevelen DDT. de baas zouden worden
  niets blijkt minder waar
  nu we het (vrijwel?) niet meer gebruiken nemen de prikbeesten revanche
  overigens eind negentiende eeuw kwam MALARIA nog voor in onze noordelijk contreien
  ook mede dankzij stilstaand water
  het was een van de vele redenen om stadsgrachten te dempen
  nu voorzie ik dat de alom in overmaat aanwezige o, zo modieuze PADDENPOELEN een zelfde lot zal zijn beschoren
  ( soms lijkt het wel of er meer poelen dan padden zijn )

  Beantwoorden
 • wo 8 augustus 2012 om 18:58
  Permalink

  over de paddenpoelen
  gelukkig dragen veel mensen dieren een goed hart toe
  zo bedacht men dat er veeeeeeeeeeeeeel te weinig leefruimte was voor padden
  deze diertjes schijnen zich bij voorkeur te bevinden in of nabij een ondiep stilstaand watertje, een poeltje
  daar bleken er onvoldoende van in voorraad
  volijverig is dit probleem aangepakt zodat nu in vrijwel elk natuurgebiedje of wat daarvoor door wil gaan, een of meerdere poeltjes zijn gegraven, genaamd: PADDENPOELTJES
  er zijn er echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel (w.s. kreeg je er subsidie of zoiets voor )
  behalve padden leven er ongetwijfeld ook prikbeesten van divers allooi
  om het verhaal compleet te maken:
  er zijn OOk paddenklaarovers
  vriendelijke lieden die in het voorjaar de padden helpen om verkeerswegen over te steken wanneer zij op BRUIDSTOCHT zijn van het ene poeltje naar het andere !!!
  helemaal niets op tegen maar als allerhande ziekten verspreidende muggenbeesten het bijproduct zijn moeten we ons toch nog eens bezinnen

  Beantwoorden
  • wo 8 augustus 2012 om 19:35
   Permalink

   Kijk, dat is nog eens een heldere uitleg. Dank je wel.
   Het fenomeen hier in Frankrijk is me totaal onbekend. Padden gedijen hier in wat de natuur te bieden heeft. Lijkt me ook meer dan voldoende. Ik vermoed dat je gelijk hebt en dat het in NL een tikkie is doorgeschoten, met alle gevolgen van dien.
   Toen ik een tijdje in Portugal woonde, in een bijzonder afgelegen natuurgebied, kwamen er tegen de avondschemering met enige regelmaat twee padden uit een nabijgelegen poeltje buurten; ze wilden niets liever dan naar binnen, gezellig in de woonkamer, beetje doen alsof ze huisdier waren. Ze hupsten wat rond. We gaven ze niets, zelfs geen aandacht, en tegen sluitingstijd zette ik ze buiten. Dan vertrokken ze weer naar hun poeltje, muggen vangen. Rare cohabitatie, maar wel ongeforceerd. Iedereen tevreden.

   Beantwoorden
 • do 9 augustus 2012 om 04:30
  Permalink

  Tijger-mug: zoemt/”waarschuwt” helaas niet! ’t Zijn kennelijk Zeer Onaardige Krengetjes!!
  Hoop dat het “Moerasje” – net om de hoek van ons straatje – nu niet ook moet verdwijnen! Daar leven ook veel padden en zelfs kikkers. :-)zelf uitgezet toen zoonlief nog een ukkie was… Leuk hoor: kikkerdril vangen en thuis zorgen dat het kikker-visjes worden: En Groot genoeg om uit te zetten!
  ’t Moerasje heeft wel een verbinding met de Kralingse Plas -alleen ondergronds- als die verstopt zit, is het stilstaand water….Met gelukkig ook bomen/struiken rondom waarin hele kolonies mussen, zwaluwen, kauwen en kraaien huizen!

  Beantwoorden
  • do 9 augustus 2012 om 10:48
   Permalink

   Dag Zettie,
   Die tijgermug zoemt wel hoor, maar heel zachtjes; je hoort hem (haar eigenlijk, alleen zwangere vrouwtjes steken) pas als ie naast je oor hangt.
   En tja, zo’n moerasje is een broedplaats bij uitstek voor muggen. Maar als er veel zwaluwen zitten vangen die al heel wat ellende weg.

   Beantwoorden
 • do 9 augustus 2012 om 07:24
  Permalink

  Stekebeesten Zonder Grenzen: ook in de Languedoc is het vliegende tijgerje in opmars, meldt de Midi-Libre.

  Beantwoorden
  • do 9 augustus 2012 om 10:50
   Permalink

   Ja, daar komen we niet meer vanaf. Ik meen gelezen te hebben dat ze ook al in NL zijn gesignaleerd: meegelift met een partijtje oude autobanden waarin wat water was blijven staan.

   Beantwoorden
 • Pingback: Opletten bij het wandelen in de Franse bossen: teken en andere lastposten | Wonen en leven in Frankrijk

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: