Zo socialistisch is Hollande niet

ma 27 augustus 2012

Je zou het toch denken: een socialistische president, beetje menselijkheid, beetje sociaal gevoel. Maar nee hoor, als het om Roma gaat is Hollande net zo’n onbarmhartige hufter als zijn voorganger Sarkozy. Jawel, sinds vorige week mogen de zigeuners een tikje meer meedoen op de arbeidsmarkt. En nee, vuilnisman, postbode, of iets nog hogers in de ambtelijke hiërarchie gaat niet lukken, we moeten wel realistisch blijven. En er zijn verder nog zo’n anderhalfhonderd sectoren waarin Roma niet mogen werken in Frankrijk anno 2012. Maar je kunt putjesschepper worden, of afvalprikker, vaatwasser in een restaurant desnoods, of iets anders dat niemand wil wezen. Vooropgesteld dat een werkgever -nu de boete op het aannemen van Roma is afgeschaft- je legaal in dienst wil nemen natuurlijk. Maar dan moet je wel een vaste woon- of verblijfplaats hebben, een serieus adres. En dat is wat lastig, als ‘Monsieur Normale’ zojuist je kampement heeft laten platwalsen. Want net als zijn voorganger gaat Hollande gewoon door met het strategisch wegpesten van Roma en het systematisch ontmantelen van hun allerbelabberdste onderkomens. Doorgaans gesitueerd aan de rafelranden van de grote steden, meestal zonder zelfs maar de meest basale voorzieningen als stromend water en elektriciteit. En vooral hartgrondig weggewenst door de omringende lokale bevolking. Op dat volkssentiment speelt Hollande net zo gretig in als Sarko dat deed. Onder diens bewind kwam er een oprotpremie van zo’n driehonderd euro, die door een aantal Roma dankbaar werd aanvaard. Ze werden op het eerste het beste vliegtuig naar Roemenië, Bulgarije of een ander Oostblokland gezet, en kwamen met het volgende weer terug. Terecht, want ook Roma zijn Europese burgers, die het recht hebben zich te vestigen waar ze willen, en te werken waar ze willen, voor de tijdsduur die ze willen.
“Integratie”, roept Martine Aubry, burgemeester van Lille en voorvrouw van de Parti Socialiste. Maar hoe doe je dat, als deze socialistische madame haar zin krijgt en er staatskampementen komen om de Roma in op te bergen? Een kamp is een kamp, een eigen wereldje, met eigen wetten en regels, los van de gevestigde maatschappij. Die je bovendien niet moet.
Roma zijn geen doorsnee burgers die in een doorzonhuisje passen, met een van-negen-tot-vijfbaantje. En zelfs al zouden ze dat willen, dan wordt hen dat onmogelijk gemaakt. Tot op heden is er door de overheid voor de met de grond gelijk gemaakte kampementen geen vervangende woonruimte beschikbaar gesteld: zonder huis geen baan, en zonder baan geen huis. En geen scholing. Want waar gaan je kindertjes naartoe als je caravan is weggebuldozerd, en je bidonvillebuurtje met de grond gelijk gemaakt? In elk geval niet naar het schooltje om de hoek waar je ze niet krijgt ingeschreven. Ondanks de Europese regeltjes die verordonneren dat álle kinderen recht hebben op educatie, een verdrag dat overigens door Frankrijk niet is ondertekend.
Grégoire Cousin van het European Roman Rights Center heeft het ongetwijfeld bij het rechte eind als hij stelt; “Door de Roma overal te verjagen, door ze dakloos te maken, hen zelfs hun schamele bezittingen af te pakken, drijf je ze niet alleen naar de rand van de humanitaire afgrond, maar regelrecht in de armen van de criminaliteit, en van de maffia die gretig misbruik maakt van hun wanhopige situatie.”
Monsieur Normale, doe eens normaal! Het socialisme is in het Frankrijk van vandaag nog ver te zoeken.

10 reacties op “Zo socialistisch is Hollande niet”

   1. Renée, de levenswerelden van de Roma en de “gewone” burgers liggen gewoon te ver uit elkaar. Ik denk dat daar nooit verandering in komt.

   2. Dag Michel en Paul,
    Jullie hebben gelijk. En nee, een oplossing heb ik ook niet, die zou een overheid moeten bedenken.
    Ik signaleer slechts dat het zó in elk geval niet goed gaat.

 1. ja het is zo ontzettend krom wat er om je heen gebeurt
  maakt niet uit wie er aan ‘t bewind is blijkt hier weer
  mijn mededogen gaat vooral uit naar de kindertjes
  het enige en allerbeste wat je die zou moeten geven is een goede opleiding (ja, naast de eerste levensbehoeften natuurlijk)
  universitair of handwerksman/vrouw maakt niet uit
  als ze maar op een verantwoorde manier de eigen kost kunnen gaan verdienen, zodoende een beetje eigenwaarde veroveren

  dan iets wat mogelijk niet alom bekend is :
  een jaar of 5 geleden heb ik een trektocht door roemenië gemaakt.
  daar bleek dat je roma en roma hebt
  sommigen inderdaad straatarm, ook daar levend als verschoppelingen
  maar je hebt ook een schatrijke soort die wonen in grote protserige kasteelachtige villa’s
  soms hele dorpen
  hoe dat precies zo is gekomen weet ik niet maar het was wel bijzonder om te zien

  1. Dag Maaike,
   Klopt. Er is zelfs een schatrijke Roma-koning daar.
   Maar het is net als altijd: de armen delen niet in de welvaart, de verschoppelingen worden overal weggeschopt. Helaas ook in Frankrijk, door de huidige ‘socialistische’ regering.

 2. Hallo Renée,
  Hier bij het TGV station van Aix is onlangs een Roma kamp opgeruimd. Dit was nu echt nodig doordat er zo’n vijfendertig gevallen van open TBC waren. Ik werk vlakbij dat kamp, in een ultramodern IT gebouw. Ik heb me altijd verbaasd hoe deze mensen al hun afval gewoon om hen heen op de grond gooiden, totdat ze letterlijk met hun verkrotte caravans en golfplaathuisjes op hun eigen vuilnisbelt leefden – en dus zwaar ziek werden. De mannen zijn de hele dag op stap of druk met praten in hun auto’s. Ik vraag me af waarom ze zich als groep niet organiseren zoals een dorp; je eigen afval verzamelen en afvoeren, zorgen voor basale infrastructuur, zodat de kleintjes niet zoveel gevaar lopen. Ik begrijp er niets van dat dit instinct schijnbaar niet aanwezig is. We praten niet alleen over mensen die geen 9 tot 5 baantje willen. Het is te eenvoudig om Hollande of wie dan ook van de Franse overheid de schuld te geven. Eerst moet de cultuurkloof overbrugd worden om überhaupt te kunnen definiëren welke vorm van hulp zinvol zou zijn. Om te beginnen zie ik wel iets in onteigenen van de reeds lang leegstaande kantoorpanden en ze geschikt maken als woonruimte voor de Roma die inderdaad alleen maar verplaatst worden. Maar daarin willen ze vast niet wonen. Dus een terrein buiten de stad maar dat wordt dan weer een vuilnisbelt met ziektes. Dus een terrein met infrastructuur en door de Roma geaccepteerd toezicht. Daarna moet er een tolk en Roma vertegenwoordiger komen die in gesprek komt met de overheid. In ieder geval moet er iets zinvols gegeven worden en niet alleen maar verjaagd worden. We weten waar dat toe leidt: nergens toe. Doet me eerder denken aan het lot van de Amerikaanse Indianen.

  1. Dag Michel,
   Wat je signaleert, zijn de uitwassen van de niet-zo-verzorgingsstaat. Natuurlijk kan dit niet. Maar hoe is het zo gekomen? Ik kan me niet voorstellen dat iemand vrijwillig TBC oploopt en verspeidt. Dat krijg je trouwens ook niet zomaar: http://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons/dossiers/medische-dossiers/dossier-tuberculose/wat-is-tuberculose.aspx Dat er een uitbraak in een Roma-kamp was is voor alle betrokkenen natuurlijk rampzalig, maar geen reden voor ontruiming. Sorry, maar wat je zegt klinkt echt als ‘endlösung’. En als je het dan ook nog hebt over ‘instinct’, ‘onteigenen’, ‘een terrein buiten de stad’; dan wordt het me een beetje eng te moede.

   1. Beste Renée,
    Ik probeer een richting aan te geven om verder te komen. Voor zover ik hier gezien heb, willen ze geen bemoeienis, geen hulp, niets. Alles wat niet Roma is moet sowieso verdwijnen uit hun ogen. Begrijpelijk als je de geschiedenis in FR bekijkt maar onmogelijk uitgangspunt. Ze willen ook niet in de stad wonen want de bijbehorende concessies willen ze niet doen. Ik nodig je uit te komen kijken naar het voormalige kamp. Makkelijk om te zeggen dat het je eng te moede wordt maar wat is jouw suggestie vanuit je oude gezellige Provence dorpje?

 3. Zou iemand van de Roma in de gaten hebben gehad dat Sarko heeft plaats gemaakt voor Hollande…..maar laat ik eerlijk zijn, het is echt een gecompliceerd vraagstuk, ik zou ook niet direct de goede oplossing weten te bedenken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top