Ja hoor! Ik moest ook een boek!

di 19 maart 2013

OM cover
Iedere journalist wil ooit een boek geschreven hebben. Maar waarom? Ik vraag het me al tijden af, en ik kom er niet uit. Intussen heb ik er zo’n drie jaar mee geworsteld, met dat boek. En nu ligt het bij u om de hoek in de boekwinkel en is het ook bij bol.com te bestellen als u geen boekwinkel om de hoek hebt.
Dat is een raar en heel dubbel gevoel. Het is een intiem boek, ook over dingen die je niet aan de grote klok hangt. Ik noem het een autofictieve vertelling, anders komt het te dichtbij.
Zat de wereld hier nou op te wachten? Vast niet.
Zat ik hier op te wachten? Eerlijk gezegd, ook niet.
Maar nu is het er, ik kan er niet meer omheen.
Dus beveel ik u van harte aan om het te lezen. Misschien snapt u wèl waarom dit boek zichzelf zo nodig moest laten schrijven. Laat het me vooral weten. Graag!

Mijn uitgever vond er dit van:
Clipboard kok

Thema Boekenweek 2013 (16-24 maart):
‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’

PERSBERICHT
Utrecht, 11 maart 2013
Opgestroopte mouwen: een turbulent vrouwenleven tegen de achtergrond van een snel veranderend Nederland.
Het verhaal van een Rotterdams buitenbeentje

Vanaf 20 maart in de boekhandel: een meeslepende generatiekroniek van een dwarse babyboomer.
Opgestroopte mouwen gaat over een Rotterdams buitenbeentje. In de jaren vijftig groeit ze op in een streng, christelijk milieu en in de woelige jaren zeventig wordt ze hardhandig volwassen. Van de naoorlogse kleinburgerlijkheid belandt ze in het milieu van Molukkers en treinkapers, van de Rotterdamse penoze, drugs en illegale gokholen, discriminatie en vervreemding, partnerruil en mislukte relaties.
Haar uitweg lijkt de journalistiek. Ze wordt de eerste vrouwelijke sportjournalist van Nederland. Ook die wereld blijkt een jungle met eigen wetten en hilarische avonturen. Privé gaat het niet veel beter. Na een scheiding wordt ze verliefd op de man van haar collega en beste vriendin. Dan wordt die vriendin ziek. En wordt zij van rivale kankerbuddy.

Renée Vonk (1952) is journalist. Ze begon het magazine Côte & Provence, over haar nieuwe bestaan in Zuid-Frankrijk. Bij uitgeverij Kok verschenen eerder twee kookboeken van deze auteur: Lekker bijbels en Hemelse toetjes.
Opgestroopte mouwen. een vrouwenleven| Renée Vonk | Uitgeverij Kok | paperback, 400 blz. | ISBN 9789043519724 | prijs € 18,95
www.kok.nl

42 gedachten over “Ja hoor! Ik moest ook een boek!”

 1. Je maakt me nieuwsgierig… Was journalist, woon ruim 12 jaar aan de voet der Pyreneeën en heb twee zelfgeschreven boeken op mijn eigen plank liggen, nouja, manuscripten dan. Eens kijken of iemand je boek voor me kan meebrengen. Succes, groetjes, Kit Zuidema.

  1. Dag Kit,
   Ho ho, niet op dat plankje laten liggen hoor! Doe er wat mee, geef het desnoods in eigen beheer uit. Lucht echt enorm op!
   En dat boekkie van mij kun je gewoon via bol.com bestellen.

 2. gefeliciteerd
  als ik de samenvatting lees vind ik het bijna voyeuristisch om het boek te gaan lezen
  goed dat je ook een deel fictief hebt genoemd
  zo kunnen de zich discreet wanenden onder ons toch een kijkje over de heg wagen

 3. en dan ben ik nog niet eens journalist met toch diezelfde drang in meervoud, gek toch. Ook ik kan het niet verklaren waarom dat nou zo nodig moet; dat schrijven.

 4. Leuk gefeliciteerd Renée!. Ik volg je al geruime, je hebt altijd wel wat leuks te melden en geniet daar enorm van. Kan niet schrijven, maar wel lezen.

 5. Zal ik het dan nu ook maar eens op je blog zetten:

  Ik heb het voorrecht gehad de drukproef van “Opgestroopte Mouwen” te mogen lezen. Dit is naoorlogse Nederlandse geschiedenis: de Molukse kwestie, de
  krakersbeweging, de ontworsteling aan een strak calvinistisch keurslijf, nw verworven vrijheden. Moed, energie en doorzettingsvermogen en haar weg naar haar leven in Zuid-Frankrijk.
  Ik kan alleen maar zeggen: Lees dit boek!!

 6. Renée,

  Complimenten voor je relativeringsvermogen: dat is misschien ook wel waarom ik je blogs graag volg, zo ook je recepten.
  Ik ben benieuwd naar je boek.

 7. Halllo roos, 4 april ga ik naar de workshop ‘help, ik schrijf een boek’. Hoop dat ik daarna nu eindelijk de spirit vind de verhalen te schrijven die al lang in mijn hoofd zitten. Goed, dat jij dit gewoon doet! Ik ga t lezen!

 8. Beste Renee,

  Volgens mij hebben wij wat gehad in 1969 (of 1970). Ik was bevriend met Roy van Joost. (indische jongen). Jij hebt onze verkering toen uitgemaakt toen je er achter kwam dat ik over mijn leeftijd had gelogen. Jij woonde in de buurt van het Marconiplein. Ik ben haast 35 jaar getrouwd en heb twee kinderen en twee kleinkinderen. Ik woon sinds twee jaar in de Lot et Garonne.

  Ik hoor graag van je. Je recepten zijn heerlijk. En je stukjes lees ik ook graag.

  Ren? Braacx Le Trel 47140 Auradou

  Op 19 mrt 2013, om 17:33 heeft Kijk, Zuid-Frankrijk! het volgende geschreven:

  > >

  1. Dag René,
   Nou nou, dan moet je wel een geheugen als een olifant hebben. En dan was ik vast een hele grote trut.
   Leuk dat je ook voor Frankrijk hebt gekozen. En dank voor het compliment!

 9. Alweer een boek van een afvallige, een gereformeerde die ons geloof de rug toekeerde? Ik heb het wel gehad met auteurs die vertellen dat ze door ons geloof ´verminkt´ zijn geraakt. Alsof onze normen en waarden er -juist nu!- niet meer toe doen. Gelukkig maakt Renée Vonk in haar boek duidelijk dat ze God niet uit het oog verloren is. Ook niet in het katholieke Zuid-Frankrijk waar ze terechtkwam en waar het geloof in de Heer anders wordt beleefd en gevierd.
  Ik vind ´Opgestroopte mouwen´ intrigerend. Het verhaal van een opstandig iemand. Het speelt eerst in onze kring in het grote Rotterdam, op zondag twee keer naar onze kerk. Daarna een zwangerschap waardoor ze in het Molukse milieu terechtkwam. Ten tijde van de treinkapingen. Dat huwelijk liep stuk door de grote cultuurverschillen, ofschoon de Molukkers die naar ons land kwamen wel degelijk christenen waren. Dat heb ik me niet gerealiseerd toen die kapingen en overvallen op ambassades speelden.
  Renée Vonk schrijft over het besef van schuld en boete als ze vertelt over haar relatie met een vriendin die tot haar rivale in de liefde werd. Uiteindelijk werd ze haar -wat je tegenwoordig noemt- ´kankerbuddy´.
  Toen ik dat las, wist ik dat schrijfster juist géén ´afvallige´ is.
  Ik vind het boek spannend en het biedt stof tot nadenken.

 10. Beste Renee,
  Heb net je boek via Amazon.fr besteld en ben erg benieuwd waar jij als (ex) Rotterdamse (net als ik) in ben beland.
  Harelijke groet uit de Charente,
  Franca

 11. Ha Renee,

  Geweldig!! Dit is het beste nieuws van deze :-) koude dag!! ‘k Ga je boek meteen bestellen!! Natuurlijk bij “de dames van” Amesz in Kralingen!! ‘t Zou me niet verbazen als zij het al ‘in huis’ hebben,want zij hebben veel Rotterdam- boeken! Jou wil ik Van Harte Feliciteren met dit levenswerk!!! Hart. Groets, Zettie.

 12. Beste Renée, lees wekelijks je recepten e.d. , wil ik je boek bestellen bij Kok, leveren ze alleen niet in Frankrijk af! En ja daar woon ik toevallig, niet ver bij jou vandaan. Heb Kok gemaild, ben benieuwd naar hun reactie.
  NB Wil nog steeds je boek kopen!
  Ko Bergsma

   1. Beste Renée.
    Je uitgever heeft heeft zich als een heer gedragen, vanmiddag je boek opgehaald bij de Poste.Ze sturen mij separaat nog de rekening toe, toch nog vertrouwen in de mens!

 13. elly lacroute-fresen

  Ik heb het meteen besteld bij Amazon.fr zoals je in Nederlanders.fr schreef en een vriendin van mij in Nederland bij Bol.com ook! Ben heel benieuwd!

   1. elly lacroute-fresen

    M’n vriendin in Nederland heeft hem meteen ontvangen, ze zou hem snel gaan lezen en me alvast erover vertellen!

   1. elly lacroute-fresen

    Ik heb het nog steeds niet ontvangen via Amazon! M’n vriendin in Nederland heeft het al bijna uit en geniet ervan!!!!

 14. Beste Renée,

  Iedere week lees ik met veel interesse jouw recepten en de bijbehorende ‘uitleg’ van de herkomst. Jouw schrijfstijl is gemakkelijk te lezen humoristisch/kritisch en heel vaak zeer herkenbaar Vandaag direct jouw boek bestellen, ben erg benieuwd . Hartelijke groet, Anja

  1. elly lacroute - fresen

   Ik ben er sinds gisteren in begonnen en lees het met veel plezier en interesse, ik kom uit dezelfde buurt, wij hadden in ons dorp ook een wijk met molukkers, ik had meerdere molukse vriendinnen in mijn klas!!

 15. elly lacroute - fresen

  Van de week je boek uitgelezen, heb er van genoten, héél veel herkenbare dingen. Iemand schreef hierboven al dat het bijna voyeuristisch is om het boek te lezen en dat het maar goed is dat je zegt “autofictieve vertelling” .. Ben nu natuurlijk benieuwd hoe het verder gaat in je leven, met je liefde, je kinderen en je werk! Ik geef het boek door aan mijn schoonzus en m’n moeder, ik zal je dan later vertellen wat zij ervan gevonden hebben! Hartelijke groeten uit St Apollinaire (Dijon).

  1. Dag Elly,
   De hoofdpersoon heet ‘Andrée’ hè. :-] En via dit blog hou ik je wel zo’n beetje op de hoogte van hoe het verder ging.
   Hier kun je trouwens horen dat ‘we’ het allemaal overleefd hebben: http://www.eo.nl/radio5/programmas/eyeopener/aflevering-detail/eye-opener-41df566a06/ Maar pas op hè, het duurt een uur! Dus snel doorspoelen bij de saaie stukken! ;-]
   En ja, graag! Laat me weten wat je schoonzus en je moeder ervan vonden. Dank je wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven