Recept van de week: Haricots verts uit Genua

vr 5 april 2013

Clipboard01Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik ben niet zo van de ansjovis. Dat wil zeggen, die bremzoute ingemaakte flubbers uit een blikje of een potje: dat vind ik meer ansjovies. Maar soms kan een enkel ansjovisfileetje wel degelijk een aangename toevoeging zijn. Bij deze ‘fagiolini alla genovese’ bijvoorbeeld. Het geheim zit ‘m in de dosering: bescheiden.

Ingrediënten:
500 gram haricots verts (sperziebonen mag ook)
2 tenen knoflook
½ bosje krulpeterselie
4 kleine of 2 grote ansjovisfilets
olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Haal de boontjes af en was ze. Pel de knoflook, snij het peterselieloof fijn (bewaar de steeltjes!), spoel de ansjovisfileetjes even af onder de kraan en hak ze zo fijn mogelijk.
Bindt de peterseliesteeltjes met een stukje draad tot een bosje bijeen. Kook de boontjes (met het peterseliebosje erbij) in ruim water ‘al dente’ (beetgaar). Laat ze uitlekken in een vergiet. Gooi het peterseliebosje weg.
Doe ondertussen een scheut olijfolie in een koekenpan en laat warm (niet heet) worden. Doe er de ansjovis, het peterselieloof en de knoflook (uit de knijper) bij en laat alles een paar minuutjes op laag vuur bakken; regelmatig omroeren. Als de knoflook aankleurt en de peterselie zacht wordt, de pan van het vuur halen, en de lege bonenpan er voor in de plaats zetten.
Doe het mengsel in de lege bonenpan en doe de bonen erbij, geef een paar draaien aan de pepermolen. Schep alles op laag vuur voorzichtig door elkaar. Klaar.

8 gedachten over “Recept van de week: Haricots verts uit Genua”

  1. Ik weet het niet hoor, met die krulpeterselie bedoel ik, nu heb ik eindelijk een keer van dat platte spul in huis en wat lees ik bij het eerste het beste recept wat ik tegenkom? KRULpeterselie. Het enige wat ik denk te weten over platte peterselie is dat het een sterkere smaak heeft dan de krullende variant. Maar euh…waar het mij om gaat is of ik er ook een compleet anders smakend gerecht door krijg, als ik er nu gewoon eens minder van in doe dan de voorgeschreven hoeveelheid?

    1. Dag Daniëlle,
      De platte versie is iets intenser van smaak, de krulversie wint het qua volume. De platte hoeft iets korter te bakken dan de krul, maar je krijgt er geen compleet ander gerecht door hoor. Eet ze!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top