Recept van de week: Wortel/koolsalade

Clipboard01
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

En eindelijk, daar was ie dan: de zon! Het is een lange, natte, koude winter geweest. Te lang, nat en koud, als je bedenkt dat je in de subtropen bent gaan wonen om de kleumende reumabotten zo’n beetje het hele jaar rond in een warm zonnetje te drogen te kunnen hangen. Maar goed, de koperen ploert is zowaar uit z’n winterslaap gekropen, en de omslag lijkt er. Kijk maar!
Dat vraag om een vrolijk slaatje. Met nog een restje wintergroente, want die is nog steeds volop overal verkrijgbaar. Maar ook met de zon in je bordje. Aan de buitentafel, met een mooi glas erbij. Jottum! Nou vooruit: jottum 3.0.

Ingrediënten:
2 grote winterwortels, of 8 dikke gewone wortels
½ wit kooltje
1 klein uitje
2 eetlepels rozijnen
1 eierdooier
15 cl arachide- of zonnebloemolie
1 eetlepel ciderazijn
1 theelepel suiker
zout en peper

Bereiding:
Snij het witte kooltje in de lengte doormidden, pak een helft in in folie en bewaar voor een volgend/ander gerecht. Haal de buitenbladeren van de andere helft af, snij hem nog een keer doormidden en snij het harde binnenwerk eruit, zodat er alleen maar bladeren overblijven. Snij die in ragfijne reepjes.
Schil en rasp de wortelen grof.
Pel en hak het uitje fijn.
Doe kool, de wortelen, het uitje en de rozijnen in een ruime kom en meng ze door elkaar.
Maak de saus:
Doe de eierdooier (het eiwit kun je een paar dagen in de koelkast bewaren voor iets anders, of invriezen) in een kommetje en klop even los. Doe er de azijn, en zout en peper bij. Zet de mixer erop en giet er scheutje voor scheutje de olie bij tot er een mooie mayonaise ontstaat. Doe er pas op het laatst de suiker bij en klop nog even door.
Giet de saus over de groenten en meng alles goed door elkaar. Laat een half uurtje koel staan, zodat de smaken mooi kunnen intrekken. Hussel voor het opdienen nog even dooreen.
Omdat er een rauwe eierdooier in gaat, liever geen restjes bewaren. En wie een rauwe eierdooier niet aandurft, kan die vervangen door gepasteuriseerd eigeel.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

2 gedachten over “Recept van de week: Wortel/koolsalade

 • di 19 januari 2016 om 16:26
  Permalink

  moet al zo lang van Zettie je lezen (terecht overigens) was op zoek naar snel simpel zure bistro salade worteltjes en jij popte als 2e ;)
  Iets met een koe en horens en anvatten, als import Rotterdammer inmiddels wel geleerd ;)
  dank en ik gam maken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: