De computerexpert

do 25 april 2013

Clipboard01
En jawel hoor. Je waant je veilig achter een bloedserieuze virusscanner en een uit digitale bakstenen opgetrokken firewall, en dan blijk je ineens middenin een botnet te wonen. Een wat? Ja dus. Gehackt, gevirusdeeld en nog wat andere ongemakken. Dat merk je dus pas als je pc op een willekeurige ochtend een lange neus trekt als je ‘m voorzichtig bij de les probeert te krijgen. Starten? Mwah, vooruit. Email ophalen? Ja zeg…. Internet? Who the **** do you think you are?
Goed. Een expert dus. Natúúrlijk had die geen tijd.
“Madame! Il y a des urgences!”
“Mais c’est mói, l’urgence!”
Hij kwam.
En hij ging meteen ook niet meer weg. Mopperend en pruttelend foeterde hij de ochtend door. En de middag. En de volgende ochtend. En middag.
Bij elke nieuwe ‘oh, putain’ voelde ik de betrouwbaar geachte bodem uit m’n pc-bestaan een stukje verder afbrokkelen. En de rekening oplopen.
Behalve het peperdure -zelf aangeschafte en auto-geïnstalleerde- Bitdefender (“daar staat een knopje fout”) kreeg ik -behalve een preek waar zelfs Calvijn geen brood van zou lusten- CD Cleaner en Spybot Search & Destroi voor de kiezen. Leek me prima. Alles leek me op zeker moment prima. Doe vooral, zorg dat de hele handel weer werkt. En ga weg! Blijf weg! Kom nooit, maar dan ook nooit meer terug! Deze expert was dodelijker dan alle virussen die je in je ergste nachtmerries kunt bedenken.
Hij lulde niet, hij ratelde, aan één stuk door. En niets deugde hè, absoluut niets. Windows nummertje zoveel? Belachelijk. Word? Kulprogramma. Adobe versie huppeldepup? Pure armoe. En hoezo had ik eigenlijk een pc als ik ook een Mac had kunnen hebben? En waarom was er zoveel ‘logiciel’ in het Nederlands? Shitzooi! “Wat staat hier nou weer?” En ik maar vertalen. Weglopen was geen optie.
Weleens achter iemand gestaan en de bijna onbedwingbare neiging gevoeld om je handen om diens kakelende strot te leggen?
Het kwam uiteindelijk goed. Maar als ik de rekening bekijk, had ik beter meteen een nieuwe computer kunnen kopen. Virusschoon, helemaal up to date, en echt compleet computerexpertvrij!
Het zal nog wel even duren voor ik de holle lach van mijn man uit het geheugen heb gewist. Hij is niet zo van de moderne machinerie, meer van de postduif en hamer en beitel. Ik ben bijna geneigd om hem gelijk te geven.

19 reacties op “De computerexpert”

 1. weet precies wat je bedoelt
  bij ons is p.c. telefoon en tv. op 1 systeem aangesloten
  het spul wordt aangestuurd vanuit meerdere zwarte kastjes met elkaar verbonden via snoertjes, waaraan BIZONDER krakkemikkige stekkertjes
  kortelings heb ik het spul stofvrij gemaakt
  doe ik NIET meer
  alles ontregelt en in de war
  helpdesks met eindeloze wachttijden
  en bemand met lieden die een dergelijk technisch jargon bezigen waar een digibeet als ik geen kant mee op kan
  tenslotte heeft mijn neefje die ir. is het spul weer aan de praat gekregen

  dan internet
  één grote roversbende
  nee ik ga dus echt niet telebankieren of mijn allergeheimste belastingaangiftes op het wereld wijde web prostitueren
  die hele digitale wereld staat nog in de kinderschoenen
  het is zo ONTZETTEND overschat en zo verschrikkelijk slecht beveiligd
  de laatste weken zijn diverse nederlandse banken dagenlang uit de running geweest
  nu is de overheid al weer meerdere malen de klos geweest

  ik kan soms terugverlangen naar die goeie ouwe radio’s en telfoontoestellen van bakkeliet ………………….

  1. Dag Maaike,
   Precies! Nooit afstoffen! Maar ja, je wordt toch wel gepakt. Ik heb alles gescheiden (internet, telefoon, tv) en je schrikt je elke keer weer een rotje als je ziet hoe de boel rammelt. Dus ja, een buizenradio en een bakelieten telefoon! Heerlijk!

 2. och goshie, wijffie toch!! nee serieus, zou me een giga-drama zijn :-(
  en was waarschijnlijk wel gezwicht voor de verleiding mijn handen om diens nek te leggen….

  1. Dag Tien,
   Het is natuurlijk ook een giga-drama. Werk, broodwinning!
   En nee, die handjes toch maar niet om het strotje; hij heeft de boel weer aardig aan elkaar weten te breien….

 3. In elk geval blijkt hieruit toch weer dat het verstandig is in Frankrijk een ordi en software in het Frans aan te schaffen. Of je moet zelf de kennis hebben het apparaat te onderhouden.
  Wat de reactie van Maaike betreft: ik telebankier al bijna 20 jaar, voltooide zojuist voor de zoveelste keer mijn teleaangifte bij de Impots. En wat gaat dat allemaal ongecompliceerd, duidelijk en snel. Ik begrijp dat Maaike in Nederland woont. Er is daar een voortreffelijk seniorenweb.nl waar mijn bejaarde moeder na haar tachtigste ik weet niet wat allemaal geleerd heeft. Inmiddels 85 jongleert ze over het world wide web. Maar inderdaad,,mijn bakelieten telefoon heeft alle Franse blikseminslagen tot nu toe overleeft. Hij hangt nu als reserve naast de modem.

  1. Dag Fré,
   Tuurlijk heb je helemaal gelijk. Maar….. als je met een digibeet-collega te maken hebt die zelfs van NL-software al in paniek raakt, dan probeer je de kerk een beetje in het midden te houden. En chapeau voor je moeder: wat een toptype!

 4. Hoi Renee,
  Ouch! Dat is een giga-probleem dat jij, met al je werk, helemaal niet moet hebben!! Schrale troost: ik zou giga-paniekerig zijn geworden! Vorig voorjaar, tijdens onze vakantie in :-) Wales,… is m’n twitter-account gehackt! Gelukkig ontdekte onze zoon Alwyn (katten-oppasser thuis) dat heel snel!! Hij is vrijwilliger-webmaster bij Leonidas en werkt ook in IT-wereldje. Pas toen wij weer thuis kwamen, vertelde hij me ‘de hele zooi weer in orde te hebben gemaakt’!
  Groeten!!!
  Zettie.

  1. Dag Zettie,
   Ik denk dat niemand zo’n probleem moet hebben. Het is ronduit achterlijk dat je elke week bij Microsoft ‘pleisters’ moet ophalen om de gaten in je systeem te dichten. Elke week dus….. En dat je de hele handel nog verder dicht moet smeren met allerlei beveiligingsprogramma’s.
   Lief van je zoon dat ie de boel gerepareerd heeft, en je ook nog rustig van je vakantie heeft laten genieten!

 5. Die opmerking over de Mac was natuurlijk dodelijk, maar monsieur had wel gelijk. Hij is niet voor niets expert. ?

   1. Als je iets lekkers voor hem klaargemaakt had, dan had hij jou misschien wel getrakteerd op een uitje naar de Apple store.

   2. Dag Paul,
    Hij wilde niks! Met moeite een espresso kunnen slijten, maar toen zat ie er al een halve dag.
    Enneh, ik heb een Dell computer en een Samsung telefoon; daar laat ik het voorlopig maar bij.

 6. Email ophalen kan echt niet meer! :D Gewoon via een web based iets doen als Gmail. Je oude adres kan gewoon gebruikt worden. Alleen zitten die emails dan niet als ziekteverwekkers en spionnen binnenin je computer maar veilig op de server van google.

  Het blijft altijd opletten wat je aanklikt op internet. En live scan gebruiken.
  Afstoffen.-. stekkertjes aanduwen. Niet met de Franse slag stoffen!

  Heb een mcafee abonnement. Nog nooit een digi d’griep opgelopen (afkloppen)

  :)

  1. Ja, en daar zitten Google en de NSA er dus aan, of de problemen komen binnen via Heartbleed.
   Opletten en een goede virusscanner moeten inderdaad. En afkloppen kan helemaal geen kwaad ;-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top