Weg met het leed dat Moederdag heet

zo 12 mei 2013

Clipboard01Het is weer zo ver, de dag die je wist dat zou komen: moederdag. En zo’n moederdag móet gevierd hè. En elk jaar opnieuw vraag ik me af waarom.
Oké, de oude Grieken deden het al, en de katholieke kerk behartigt er sinds jaar en dag de pr van Maria mee. Maar de Amerikanen gingen er pas echt mee aan de haal. In 1870 startte Julia Ward Howe, een vrouwelijke rechter uit Philadelphia, een soort van moederdagcampagne die in het teken van pacifisme en ontwapening moest staan. Maar dat idee werd gekaapt en sinds begin twintigste eeuw is moederdag gewoon een ordinair commercieel feestje.
Nee, mijn kinderen vallen me er niet mee lastig. Aan onzin doen we niet. Zeker niet op de tweede zondag in mei die er in Nederland voor staat, of juist weer de laatste mei-zondag waar Frankrijk zich aan houdt.
Zou je trouwens de complete internationale moederdagkalender willen meevieren, dan ben je bijna het hele jaar rond bezig: van februari (Noorwegen) tot en met december (Indonesië) en alles wat daar tussenin zit.
We doen dus wel gewoon wat leuks als het ons uitkomt. Lekker uit eten bijvoorbeeld, als het nageslacht weer eens voor een vrolijke vakantie in ‘mijn’ Provence aanlegt. Of oeverloos bij-ouwehoeren met een goed glas op een zondoorstoofd terras. Gewoon, omdat het blijkbaar algemeen leuk gevonden wordt, niet omdat het moet.
Afschaffen dus, dat hele moederdaggedoe.
Voor wie twijfelt, hieronder een paar argumenten om er voorgoed vanaf te zien. Ook handig om je wederhelft ervan te overtuigen dat zo’n moederdagbezoekje echt zonde van je zondag is trouwens.
1. Als je niks met je moeder hebt, hebben jullie allebei niks te vieren. Faken zet de genante verhoudingen alleen maar verder op scherp. Niet doen.
2. Als je wel wat met je moeder hebt, ga je toch niet op een door de commercie geplande dag zitten wachten om dat mens in de watten te leggen en uitbundig te omhelzen? Doe dat lekker als het jou (of beter nog, jullie allebei) helemaal uitkomt. Maak je eigen feestje!
3. Is je pa degene die voor ‘moeder’ en de bijbehorende ‘moederdagbeleving’ moet zorgen? Laat die arme man met rust! Hij is haar moeder niet hè! Wil je ze allebei een plezier doen, boek dan een leuk verrassingstripje, laat een smulontbijt-voor-twee bezorgen, of regel mooie concertkaartjes. Maar dan dus vooral niet op moederdag natuurlijk. Da’s net weer te obligaat.
4. Heb je zo’n zeurmoeder die op moederdag niet vergeten wenst te worden? Dus wel! Compleet negeren! Nooit meer op terug komen. Gaat vanzelf over.
5. Tja, en oma’s. Die zijn er ook nog. Hoe lief ook, ‘t is het ‘pakkie-an’ van je ouders. Er zijn meer dan genoeg dagen in het jaar om te laten merken dat je van ze houdt.
6. Schoonmoeders! Niks mee te maken, da’s maar aangeplakt volk. “Maar ze is aardig!” is geen argument: zie punt 2.
Vind ik dan helemaal niks leuk aan moederdag?
Jawel. Als (ook door mijn kinderen) erkend heks kan ik die dag mijn bezem gewoon overal parkeren.
Bordje erbij: ‘moederdagbezoek’. Nog nooit een bekeuring gehad.

13 gedachten over “Weg met het leed dat Moederdag heet”

   1. hier ook geen zon, verrekte koud (postelein ‘ingepakt’ en piepers beschermd tegen de kou), trouwens… ook kinderloos. Wat zou ik allemaal misgelopen zijn al die jaren??

 1. ik heb geen moeder meer nog schoonmoeder , ben zelf ook geen moeder dus nergens last van.
  wel van het weer oei oei 11 gr ijsheiligen houtkachel aan grrrr.

  Susan

 2. Op zich ben ik het helemaal met je eens, weg met die door de middenstand opgefokte feestdagen, echter..

  4. Heb je zo’n zeurmoeder die op moederdag niet vergeten wenst te worden? Dus wel! Compleet negeren! Nooit meer op terug komen. Gaat vanzelf over.

  Nee Renee als een moeder graag op moedersdag verwend wil worden doe je dat toch gewoon..!
  Ja ALLES gaat ooit vanzelf over ook die moeder en wijzelf, zorg dat je er geen spijt van krijgt dat je zulke simpele dingen hebt laten liggen toen het nog kon..

  1. Dag Henri,
   Ik heb helemaal NIETS laten liggen toen het nog kon. Zie mijn antwoord aan Susan. Misschien zou je m’n boek ‘Opgestroopte mouwen’ eens moeten lezen……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top