Recept van de week: Romige risotto met asperges

vr 31 mei 2013

risotto1
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

“Ik bid niet voor brune bonen. Romige Risotto, daar wil ik nog wel een schietgebedje voor doen.”
Nee, Bartje was het niet, maar als je zo’n verzoek krijgt ga je toch even kijken wat je in de aanbieding hebt. Appeltje eitje in dit geval, want aspergeseizoen. En dan is zo’n risotto natuurlijk meteen helemaal lentig, ondanks het weer dat maar niet wil zomeren.

Ingrediënten:
500 gram groene asperges
400 gram risottorijst (Arborio of Carnaroli)
50 gram parmesan (stukje, in mooie krullen geschaafd)
1 liter gevogelte- of kalfsbouillon (van tablet)
100 gram verse (of diepvries) erwtjes
1 kleine ui
2 tenen knoflook
1à 2 glazen droge witte wijn
4 eetlepels crème fraîche
olijfolie
zout, peper uit de molen

Bereiding:
Schil de asperges en snij zo’n ruime centimeter aan de onderkant, plus de kopjes eraf. Gooi de onderkanten weg, bewaar de kopjes. Snij de asperges in stukken.
Pel en snij het uitje fijn, pel de knoflookteentjes.
Breng een liter water aan de kook en los de bouillontablet er in op. Gooi de aspergestukken en de kopjes in de kokende bouillon en laat ze in ongeveer een kwartiertje beetgaar worden. Haal ze met een schuimspaan uit de bouillon en zet weg. Hou de kopjes apart.
Laat de bouillon op laag vuur doorpruttelen en doe er de doperwtjes bij.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime braadpan en fruit de ui aan. Pers er de knoflooktenen bij uit en laat even mee fruiten. Doe de rijst erbij en roer alles goed door elkaar. Draai het vuur laag. Als de rijst glazig begint te worden, de witte wijn toevoegen. Blijven roeren.
Intussen zullen de doperwtjes ook wel gaar zijn, dus vis die eveneens met de schuimspaan uit de bouillon en hou ze apart. Draai het vuur onder de bouillon uit.
Giet een eerste volle soeplepel bouillon bij de rijst, en roer regelmatig door tot het vocht volledig is geabsorbeerd. Dan een volgende soeplepel bouillon toevoegen, en als die opgeslorpt is, weer eentje. Net zo lang tot de rijst helemaal gaar is (reken op een kwartier) en lekker zompig is geworden, maar het binnenste van de korrels nog net een beetje beet heeft. Geef een paar ferme draaien aan de pepermolen en voeg eventueel nog wat zout toe.
Roer er nu de crème fraîche doorheen, en vervolgens voorzichtig de asperges (niet de kopjes!) en de doperwtjes.
Verdeel over de borden en garneer met de aspergekopjes en de afgeschaafde parmesankrullen.
Eventueel overgebleven bouillon niet weggooien! Doe er wat vers gesneden groentetjes in, een paar kipreepjes, en je hebt een mooi kopje soep voor de lunch van morgen.

1 gedachte over “Recept van de week: Romige risotto met asperges”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven