Recept van de week: Fête de la Musique-grillade

vr 21 juni 2013

broodje feteVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ooit gehoord van Joel Cohen? Wie? Toch is hij wereldberoemd. Deze Amerikaanse componist/musicus, afgestudeerd aan Harvard en gespecialiseerd in middeleeuwse en Renaissance-muziek, is de bedenker van het oer-Frans gedachte Fête de la Musique. Cohen werkte tijdens zijn studiejaren namelijk een tijdje als producer voor de radiozender France Musique, en bedacht in 1976 dat het wel leuk zou zijn als er op de langste dag van het jaar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat overal muziek gemaakt zou worden. Het werd een lokaal Parijs feestje, tot het in 1982 werd opgepikt door de toenmalige Minister van Cultuur Jacques Lang. Sindsdien heeft het Fête zich als een olievlek over heel Frankrijk verspreid. En de rest van de wereld. Vandaag 21 juni wordt het Fête de la Musique (of World Music Day) over de hele aardbol gevierd. In steden, dorpen en gehuchten, met ‘n’importe quoi’ dat je maar onder muziek kunt verstaan. Van een geïmproviseerd kinderkoortje tot en met een spetterend popconcert en alles wat daartussenin zit: het gaat om het idee. Straten worden afgezet, cafés blijven langer open, er staan barbecues voor de deur, en er wordt gedanst. Reserveren of een kaartje kopen hoeft niet, want het is overal feest. Dus als het ergens een beetje te druk is, ga je gewoon een deurtje verder. Of je zet thuis een deuntje op, terwijl je in de keuken iets lekkers in elkaar knutselt. Maar we houden het simpel. Het is tenslotte de hele dag feest, dus voor en na de lunch of het diner moet er wel weer elders in de buurt uitbundig mee-gefeest worden.
Dat ziet er ongeveer zo uit: fête-filmpje.
O ja, deze hap kan ook op de barbecue. Maar die moet dan wel vooraf goed aangemaakt en opgestookt zijn, dus dat kost extra tijd.

Ingrediënten:
4 kip- of kalkoenfilets, of 16 grote gepelde garnalen
1 bakje yoghurt naturel (zo’n 120 gram)
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel 4-kruidenmix (peper, nootmuskaat, kruidnagel, gember)
3 tenen knoflook
½ bosje platte peterselie
1 uitje
snufje Cayennepeper, zout
olijfolie

Bereiding:
Meng de yoghurt, de droge kruiden, peper en zout, plus de uitgeperste knoflooktenen in een ruime kom en roer door elkaar tot een egale marinade. Doe er de kip, kalkoen of garnalen bij en meng om, zodat alles goed onder de marinade zit. Zet een half uurtje weg in de koelkast.

Let op! Barbecue’ers horen intussen het vuur op orde te hebben!
Wie de keuken-ovengrill gebruikt moet ‘m zo’n tien minuten te voren heet laten worden.
De grillpan is met een minuutje of vier/vijf op hoog (gas)vuur wel heet genoeg.

Haal de kip/kalkoen/garnalen uit de koelkast en vis de boel uit de marinade; laat even boven de kom uitdruipen.
Gaan ze op de barbecue, schroei ze dan snel dicht op het midden van het met wat olijfolie ingevette rooster (niet zwart laten blakeren!) en leg ze daarna aan de zijkant waar het vuur minder heet is. Draai ze af en toe om en laat ze in zo’n tien à vijftien minuten gaar worden. Controleer of het binnenste ook gaar is door er met een vork in te prikken, en ze bij twijfel even bij een dik gedeelte open te snijden.
Voor de keuken-ovengrill: leg de filets of garnalen op een met wat olijfolie ingevette bakplaat onder de grill (niet dichter dan zo’n tien centimeter onder de hittebron) en laat ze in een kwartiertje garen. Wel af en toe omdraaien en net als bij de barbecue op gaarte controleren.
Grillpan: scheutje olijfolie erin, heet laten worden en de filets of garnalen aan twee kanten grillen. Minuutje of tien laten nagaren op laag vuur.
Vanzelfsprekend ben ik zelf voor de laatste methode; makkelijk en snel, dus ruim de tijd om door te feesten.
Doe -terwijl kip/kalkoen/garnalen gaar worden- de overgebleven marinade met een scheutje olijfolie in een pannetje en laat snel even aan de kook komen. Meteen het vuur laag draaien en er de fijngehakte peterselie en het gesnipperde uitje aan toe voegen. Onder zachtjes doorroeren een paar minuten laten sudderen. Laten afkoelen en als saus voor erbij op tafel zetten.
Geef er verder stok-, of pitabrood bij (ciabatta of wraps kan ook), een simpele salade, en een mooi koel glas. Feest!

2 gedachten over “Recept van de week: Fête de la Musique-grillade”

  1. ha dat lijkt me heerlijk voor een mooie zomerse dag helaas is het hier November weer .
    mijn buurvrouw kwam even aanwippen met 2 truien aan en een lange broek en sokken.oh ja haar wollen handschoenen zaten ook in haar jaszak.
    dus van feesten in de straat of op pleinen is hier geen sprake.
    maar ik sla het recept op want we blijven hopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven