Het betere jatwerk!

zo 28 juli 2013

carltonJe mag het niet zeggen natuurlijk en al helemaal niet opschrijven. Maar ik koester een heimelijke bewondering voor roofovervallers die geen schot lossen en er toch met een megabuit vandoor gaan. Zoals vandaag in het Zuid-Franse Cannes weer zo´n ouderwets huzarenstukje werd geleverd. In het super-sjieke Carlton Hotel aan de beroemde Boulevard de la Croisette wandelde vanmorgen via een achterdeurtje een gemaskerde man binnen, gewapend met een 9.mm pistool. Enkele ogenblikken later liep hij door diezelfde achterdeur weer naar buiten, nu met een diplomatenkoffertje. Er zaten juwelen in met een voorlopig geschatte waarde van € 40 miljoen. Vakwerk, zou ik zeggen: geen mens bedreigd, geen slachtoffer gevallen. Behalve misschien de verzekering, maar die vangt dat wel op: gewoon de premies weer een trapje hoger, zeurt verder niemand over. Van de dief ontbreekt tot nu toe elk spoor.
In het hotel, officiële naam Inter-Continental Carlton Cannes, was tot 30 augustus een juwelen-expositie gedacht. En in die luxe herberg voor de the rich & famous gaat het dan natuurlijk exclusief om de tentoonstelling van hoogglanzende edelmetalen en spetterende topglimmertjes waarvoor types als Paris Hilton een moord zouden plegen en waarmee een normaal mens nog niet dood zou willen worden aangetroffen. Je kunt ze ter plekke ook kopen. Als je over genoeg wansmaak beschikt.
Elke avond worden de expojuwelen min of meer ´veilig´ opgeborgen. De juweliers moeten hun koopwaar elke ochtend opnieuw in de beschikbare vitrines uitstallen. Het kan bijna niet anders of de overvaller moet van die procedure op de hoogte zijn geweest. Is de vraag waarom dat achterdeurtje niet op slot zat. De gendarmerie wijst nu al met een beschuldigende vinger naar de beveiliging.
Ondertussen zit ook het Carlton met de gebakken peren. Een indrukwekkend ´paleis´ uit 1911. Wie er in mei wil logeren, moet minstens een jaar van tevoren boeken, want in die maand worden alle 334 kamers bewoond door Hollywoodvolk dat op het Filmfestival van Cannes even wat media-aandacht komt genereren. De VPRO geeft jaarlijks uw belastinggeld uit aan een opgedraaid cultuurpopje dat voor u alle ins & outs bijhoudt. Of u nou kijkt of niet.
Tijdje terug heb ik zelf de nacht in dat Carlton doorgebracht. Ik arriveerde nogal laat, men zat een beetje vol. “Upgrading dan maar? “ vroeg de baliekluiver van dienst met een iets te gladde glimlach. Ik kreeg een forse korting als ik een suite nam. Ik was moe, verreisd. Ik ging akkoord, en belandde in de Clint Eastwood-suite: een appartement met een woonkamer ter grootte van een balzaal (met 3 bankstellen en een cuisinette), 2 slaapzalen met badhuizen-en-suite, en de garantie om geheid te verdwalen als je ’s nachts naar het toilet en daarna naar je bed op zoek ging. En die ‘riante’ korting was bij het ontbijt (€ 55, met gerookte zalm -die ik niet blief- maar zonder champagne) al meteen vrijwel verdampt.
Het ´über-Franse´ hotel heeft zijn repuatie aan van alles en nog wat te danken. In 1955 was er de ´gearrangeerde´ ontmoeting tussen Grace Kelly en prins Rainier van Monaco. Een jaar later waren ze getrouwd. In 1955 nam Alfred Hitchcock er zijn romantische thriller ´To catch a thief´ op, met Grace Kelly en Cary Grant. Dat roepen ze vandaag dus weer in het Carlton: ´catch a thief´.
De roofoverval van vandaag betekent extra reputatieschade voor het hotel. Dat bij ons in Zuid-Frankrijk toch al minder gewaardeerd werd. Dat heeft te maken met de tamelijk recente overname van dit ´instituut´ (zoals zo´n adres met een rijke traditie genoemd wordt) door de heer Ghanim Bin Saad al Saad, een zakenman uit Qatar. Hij is via zijn investeringsmaatschappij Mayfair Investment Corporation SA trouwens ook al eigenaar het Amstel Hotel in Amsterdam. Het zal allemaal wel kloppen en economisch gezien allicht onvermijdelijk zijn, maar -in elk geval bij ons in de buurt- worden vanwege dit soort overnames de wenkbrauwen gefronst. Men heeft het over diefstal van Frans erfgoed.
Dat er vandaag iemand met iets van 40 miljoen vandoor is gegaan, komt trouwens het aanzien van heel Cannes niet ten goede. Het was niet voor het eerst hè. In mei, tijdens het filmfestival, werd er ook al voor € 1,4 miljoen aan diamanten uit een kluis van het Novotel gejat. Dat waren lease-juwelen die de Sterren op de rode loper voor het festivalpaleis hadden mogen/moeten dragen. ´Internal job´, aldus de gendarmerie. Ook die buit is tot op heden niet teruggevonden. De teller voor jatjuwelen staat in Cannes dit jaar voorlopig € 41,4 miljoen.
Ik moet er van de week weer zijn, in Cannes. En dan ga ik even gedag zeggen aan een goede vriend die bij het Carlton werkt. Nee, niet achter de balie, hij is ‘bagagiste’, de man die uw bagage netjes afhandelt. Al 23 jaar. Hij draagt net als ik, een horloge dat hij erfde van z’n grootvader, zelfde merk ook nog. En allebei weten we dat onze horloges er niet toe doen, behalve voor ons. Maar hij vindt het vreselijk dat de naam van ‘zijn’ hotel zo te grabbel wordt gegooid. Hij zou er zijn Pontiac voor over hebben als ‘zijn’ Carlton weer de oude statuur van vroeger zou hervinden; noblesse oblige. Ik heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in. Maar ik denk niet dat ik dat ga zeggen….

11 gedachten over “Het betere jatwerk!”

 1. In elk mens schuilt een Robin Hood, stealing from the rich, giving to the poor.
  Deze wereld is namelijk van ons allemaal, en het wordt godverdomme eens tijd dat wij dat gaan beseffen.
  And by the way, worden die gendarmes niet betaald met ons geroofde pegels om juist enige veiligheid te bieden in plaats van ons te broven van onze vrijheid, gelijk-waardigheid en broederschap?Ik kan dit soort acties alleeen maar toejuichen, ik weet namelijk zeker dat ik met die 40 miljoen een hoop mensen gelukkiger zou kunnen maken dan degene war het voorheen aan toebehoorde.
  Sommigen hebben namelijk nooit genoeg, en dat is precies de pest van onze wereld.
  Leef in vrijheid, zonder enig ander tekort te doen, easy! Oja, facil,

  Joseph.

  1. Dag Joseph,
   Nou….., als er in ieder mens een Robin Hood schuilt, dan toch ook een Dagobert Duck (hebben, hebben, meer, meer); het is maar net wat de boventoon voert, vermoed ik. Ik zou de hele mensheid dus niet zomaar in twee categorieën durven opdelen.
   Overigens kwam de gendarmerie pas aan galopperen toen de roof al gepleegd was. Het gebrek aan securité was meer een foutje van de hotelbewaking en de privé-beveiliging van de juwelier(s). Maar het blijft een knappe actie van de dief.

   1. Dag Renée,

    Wel, ik heb de Dagobert in mij een stille dood laten sterven.
    ik was ooit rijk, maar toen ik zag hoe het mijn persoonlijkheid veranderde en mijn kijk op mijn familie, vrienden en de wereld heb ik er eind aan gemaakt.
    Ik voel me nu namelijk een stuk rijker en vrijer.
    Ik voorzie in mijn eigen eten, fruit, kruiden, geneeskrachtige panten, vlees etc. via mijn eigen boerderij in Noord Frankrijk, heb geen geld en geen schulden.
    Ik hoef verder niets meer, ik ben tevree.
    PS, Gendarmes komen altijd te laat, te lui om te werken, te bang om te stelen zei wijlen mijn grootvader altijd.

    Groet, Joseph.

   2. Dag Joseph,
    Ik ben gelukkig niet rijk (in pecunia), dus het Dagobertje in mij hoef ik alleen maar een beetje te negeren om ‘m koest te houden. En nee, ik ben geen liefhebber van jetset-herbergen; soms vereist het werk enige opoffering :-]
    Zelfvoorzienend zoals jij ben ik niet -daar ben ik iets te wrakkig voor- maar ik woon heel prettig in een afgelegen klein huurhuisje waar geen plofkip, kistkalf, oormerklam of Monsantomaïs over de drempel komt. Wijn van het aanpalende château, scharreleieren van de buur een kilometertje verderop. Misschien moet je m’n boek eens lezen, dan weet je hoe zo gekomen is. Hierbij alvast een leesfragment: http://issuu.com/uitgeverijkok/docs/leesfragment_opgestroopte_mouwen_renee_vonk?mode=window
    Ik kan je het hele boek helaas niet toesturen, want op de een of andere manier lukt het mijn uitgever maar niet om een paar exemplaren deze kant op te transporteren, aan enige vorm van promotie of weggeefexemplaren doet men daar ook al niet, dus blijft alleen bol.com ( http://www.bol.com/nl/p/opgestroopte-mouwen/9200000002078509/?featuredProduct#product_specifications ) over als je echt geïnteresseerd bent. Voel je vooral niet verplicht, zie maar.
    En je grootvader had gelijk!

   3. Dank je wel Renée of is het toch Andrée.
    Ik heb er van genoten, zomaar tijdens het wecken van de tuinbonen kreeg ik een cadeautje uit het Zuiden van het Franse land….
    Ik woon al zo’n 18 jaar hier:
    http://www.fermequatremains.com
    Hartegroet,
    Joseph.( voorheen Jos, maar daar kunnen de Ardenners niet veel mee…)

 2. eeeeeeeeeeenig die stille bewondering
  heb ik soms ook
  moeten er wel geen mensen het slachtoffer zijn geworden
  maar mooi vakwerk
  zo’n waterdichte bankkraak
  een sublieme treinroof…………
  ja heeft wel wat
  kunstroof ook trouwens
  oooooooooooooh,
  prachtig
  nee nx vernielen
  goed op de spullen passen zodat ze na een jaar of 75 ongeschonden weer opduiken uit de nalatenschap van een steenrijke zonderling

  hier lees ik intussen in de pers dat er voor HONDERDMILJOEN gejat is
  (i.p.v. die ‘schamele’ 40.000.000 waar jij over bericht)
  ach die hele juwelenhandel is handel in gebakken lucht
  zelfs experts hebben soms moeite ‘echt’ van namaak te onderscheiden
  nee ik hoef het niet
  laat mij maar gezond blijven daarbij een tikkeltje prettig gestoord
  op zijn tijd een hapje en een slokje
  mooi genoeg voor en aangenaam leven………………….

  1. Dag Maaike,
   Misschien eerst maar eens een prettig glaasje? Cinchin alvast.
   En ja, Leuk hè? Het gaat waarschijnlijk om nog veeeeel meer! Maar ja, dat was nog niet bekend toen ik m’n stukkie schreef.
   Qua lange neus trekken wordt het er alleen maar beter op! Mooi hè?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven