Het betere jatwerk: update!

di 30 juli 2013

braquage carltonMet onverholen genoegen, om niet te zeggen met trots, volgt men hier in Zuid-Frankrijk de ontwikkelingen over de diamantroof in Cannes.
Trots? Jazeker!
‘Wij ‘ staan als Zuid-Europeanen (en dan met name in Nederland) dan wel bekend als luie sodemieters die vooral de zon aanbidden, in de criminele sfeer zijn ‘we’ dynamische recordjagers. Zo claimde men hier de grootste bankroof van de vorige eeuw. Om uw geheugen even op te frissen: de kraak op 19 juli 1976 van 400 kluizen in de kelders van de bank Société Générale in Nice. Vanuit de stadsriolen werd vier maanden lang aan een tunnel gegraven. De buit (omgerekend): € 29 miljoen. De overvallers lieten een vriendelijk bericht achter: “Sans arme, ni violence, ni haine” (Ongewapend, geen geweld, geen haat). En de sympathie van mijn buren of althans bewondering voor de rovers nam nog verder toe toen hoofdverdachte Albert Spaggiari, bijgenaamd Bert Le Magnifique, tijdens een verhoor spectaculair uit het raam op derde verdieping van het politiebureau in Nice sprong. Er stond een vluchtauto onder dat raam gereed. Spaggiari werd bij verstek veroordeeld, maar verdween nooit in een Franse gevangenis. Hij overleed op 56-jarige leeftijd in Italië, min of meer bij Nice om de hoek.
´Die kraak van de eeuw´, die komt ‘ons’ toe, vindt men hier. Het was wat dat betreft dus heel vervelend dat er op 18 februari van dit jaar op het vliegveld van Brussel een poging werd gedaan Zuid-Frankrijk in de jacht op het eeuwrecord alvast op afstand te zetten. Daar werden juwelen ter waarde van € 37 miljoen uit een vliegtuig geplukt.
Zoiets laten ‘we’ natuurlijk niet op ons zitten. Zuid-Frankrijk ging meteen in training . Op 17 mei die kluisjesroof in het Novotel in Cannes (€ 1,4 miljoen), op 23 mei de diefstal van een collier ter waarde van € 2 miljoen in het legendarische Eden Roc Hotel in Antibes. En nu dus de voorlopige ´finale´ met een buit van € 103 miljoen (nee nee, die eerder geclaimde € 40 uit m’n vorige stukkie is allang weer overtroffen, volgens officiële woordvoerders). Ha, dat zal die amateurs in Brussel leren! Deze eeuw duurt nog vrij lang, maar vooralsnog hebben ‘we’ ons record te pakken.
Inmiddels is er door de gendarmerie wat meer bekend gemaakt over de overval in het Carlton van Cannes. De bestolen juwelier zou Lev Leviev (57) zijn, een in Rusland geboren Israëlische zakenman. Onder meer rijk geworden dankzij een diamantmijn in Angola en investeringen in de door Israël bezette gebieden in Palestina. Het zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 1,5 miljard dollar. Waarschijnlijk eet hij er dus geen croissantje/bagel minder om.
De politie intussen (zegt men) wist helemaal niet dat er in het hotel een expositie van extreem duur edelmetaal gehouden werd. Dat is minstens opmerkelijk.
Dat de dader, gekleed als toerist in Bermuda-short en op gympies, via een niet afgesloten achterdeurtje de tentoonstellingsruimte binnen kon wandelen is ronduit raar. De overvaller hield vervolgens met zijn automatisch wapen zeven aanwezigen onder schot, onder wie vier beveiligers. Die dus niet zo goed beveiligden. Dat is nogal ridicuul. De overvaller zou niet door dat achterdeurtje weg gewandeld zijn, zoals eerder verteld. Hij zou door een raam verdwenen zijn en stond toen in Rue François-Einesy. Hij zou nog in alle rust een paar edelstenen die bij zijn sprong uit het raam op de grond waren gevallen, hebben opgeraapt. En dat is ronduit hilarisch.
Helemaal bizar en nogal typisch Zuid-Frans: de helderziende Aurora in Cannes beweert in de Nice-Matin dat ze kort na de overval iemand op bezoek kreeg die vertelde dat hij door de politie achterna gezeten werd. Zijn vraag was: kan ik veilig per vliegtuig vertrekken? Aurora had haar glazen bol (lunchtijd) net even uitstaan. Maar gelet op de haast van de man had ze maar gewoon ´ja´ gezegd.
Maar ik ken de extreem strenge bagagecontrole op Nice Côte d’Azur; daar kom je met een pakketje grijpglimmers niet ongeschonden doorheen.
Binnenkort zullen we dus wel heel veel hobbyzoekers met metaaldetectors strand en platteland zien afschuimen op zoek naar een stukje begraven geluk.
Het mijne heb ik al gevonden: we hebben we ons jatrecord weer terug.

4 reacties op “Het betere jatwerk: update!”

 1. ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,
  nu ruikt het ook nog naar doorgestoken kaart
  mogelijk om de verzekerings penningen
  of zijn er handlangers in het spel
  als ik goed tel zo’n 10 personen
  toch al snel goed voor € 10.000.000 de man/vrouw
  en het land uitsmokkelen kan prima via de weg of het spoor
  met een leuk zeewaardig jachtje is ook nog een mogelijkheid
  moet je een sjabbies ding kiezen niet zo’n protserig geval met
  heli-platform en yaccuzie op het achterdek
  nee een echte roestbak, oud vissersbootje b.v.
  nog meer tips nodig??
  dan hoor ik het wel………………..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top