Recept van de week: ‘Picnic’garnalensalade

vr 9 augustus 2013

Categorieën: ,

salade crevettesVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Zeg ‘picnic’ (picknick kennen ze hier niet) tegen een onvervalste Provençaal en de oogjes beginnen te glanzen. Want Zuid-Fransen zijn dol op picknicken. Liefst aan een prettig strookje strand of op een lommerrijke locatie. Bij voorkeur met dagverse (streek)producten en een prettig flesje van het plaatselijke domaine. Voor hen geen prefab-voedsel of boterhammen uit een plastic zakje. Maar een goed verzorgde en royale maaltijd met een keur aan lekkernijen. Met riante zitkleden -of desnoods een heel tuinameublement- en met ruime koelboxen om de wijn en bederfelijke waar koel te houden, plus natuurlijk een setje boules voor een spelletje pétanque. En vanzelfsprekend met de hele familie. En de vrienden van de familie. Plus de vrienden van de vrienden van de familie. En dan graag ook die vriend die zo leuk gitaar/mondharmonica/saxofoon en vul maar in, kan spelen. En ja, dan wordt zo’n picknick vanzelf een buitenfeestje dat uren kan duren.
Dat vergt een gedegen voorbereiding. Een goeie ‘picnic’ begint een dag tevoren, met hard sloven in de keuken. Lekker relaxen betekent eerst hard werken.
Laten we maar eenvoudig beginnen, met een garnalenslaatje. Daar kan gewoon een stokbroodje bij, en een lekker flesje uit de koelbox. Dan zien we volgende week wel verder. Want ik gooi er nog wel een paar picnic-receptjes tegenaan hoor.
En voor de liefhebber die toevallig hier in de buurt rondhangt: onderaan het recept van vandaag bungelen de mooiste picknickplekjes van de Provence.

Ingrediënten:
2 avocado’s
500 gram crevettes (gekookt, in de schil)
1 (liefst roze) grapefruit
1 klein kropje malse sla
½ bosje bieslook

Voor de saus :
1 klein uitje
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 snufje gemalen rode peper (of ½ theelepeltje paprikapoeder)
1 snufje zout

Bereiding:
Pel de crevettes/garnalen, snij het ruggetje open en haal het zwarte darmkanaal eruit (dat geeft maar een bittere smaak als je het laat zitten).
Snij de grapefruit in tweeën (overdwars, dus daar waar ooit het steeltje zat is het midden van het kapje, idem voor het kontje) en snij met een vlijmscherp mesje het vruchtvlees tussen de vliezen vandaan.
Snij de avocado’s in de lengte in tweeën, prik een vork in de pit en trek hem eruit. Daarna pas de schil eraf pellen/snijden en het vruchtvlees in blokjes snijden.
Haal het zachte groene hart uit de sla en haal de harde nerven uit de bladeren (geef de harde buitenste bladeren en de nerven aan het konijn of de geit, of de composthoop), was, en sla de sla droog.
Pel en snipper het uitje, snij de bieslook fijn, pers de citroen uit.
Doe de olijfolie, het citroensap, de rode peper/paprika en wat zout in een ruime kom. Klop goed door met een vork tot de saus lekker lobbig wordt. Proef op smaak en doe er eventueel nog een snufje peper of zout bij.
Voeg alle overige ingrediënten toe (ook de garnalen) en meng voorzichtig door elkaar. Klaar!

TOETJE:
DE MOOISTE PICKNICKPLEKJES VAN DE PROVENCE

We beginnen in het westen van de Var bij Six-Fours-les-Plages, met z’n Parc de la Méditerranée. Een groene oase van zo’n zeven hectares, in het hart van de befaamde Cap Nègre (waar de schoonmoeder van ex-president Sarkozy woont), met onovertroffen uitzicht over de baai van Sanary. Wie hier zijn kleedje uitspreidt voor de lunch komt gegarandeerd niet voor donker thuis.
Nog zo’n droomplek: de picknickplaats in Le Brusc, grenzend aan de zee waarop vreedzame bootjes dobberen tegen het decor van het Île des Embiez; de mooiste aanzichtkaart verbleekt erbij.
Dat Île des Embiez zelf is ook meer dan de moeite waard. Je komt er met een pontje vanaf Le Brusc. Vraag bij aankomst naar de plek die bekend staat als ‘six-fournais’, een magische picknick-locatie. Bekijk onderweg de informatieborden, die alles vertellen over de rijke flora en fauna.

In het midden van de Var komen we terecht bij Besse-sur-Issole, een klein stadje in de buurt van Brignoles, met een schitterend meer en een prachtig beschermd natuurgebied. Aan de oevers van het meer zijn tal van picknick-accommodaties, je kunt er bovendien zwemmen en vissen, riante wandelingen maken en…. paardrijden. Bekijk in het stadje zelf de kapel Saint-Quinis uit de 16e eeuw, het oude stadshart uit de 17e eeuw, en de middeleeuwse brug over de rivier Issole.

Op de grens van de Var en de Alpes-Maritimes, tussen Saint-Raphaël en Théoule, bevindt zich het Massif de l’Estérel. Parkeer op de ‘col de Belle Barbe’ in Agay, laadt de proviand uit, en trek het ruige en wonderschone natuurgebied in, waar tal van picknicktafels verdekt staan opgesteld. En na de maaltijd is het uitstekend wandelen langs de vele paden. Of u daalt af naar de lager gelegen zeereep, waar overigens eveneens gepicknickt kan worden.

In de Alpes-Maritimes ligt het ideale picknickgebied tussen Villeneuve-Loubet en Antibes. Het ‘parc départemental de Vaugrenier’, dat zich uitstrekt over circa honderd hectares, met een verleidelijk meer en een uitgebreide méditerrane èn exotische flora en fauna. Een heerlijke plek voor een dagje onvervalst natuurgenieten; er is zelfs een vogeluitkijkpost voor liefhebbers van onze geverderde vrienden. In de schaduw van de pijnbomen staan picknicktafels opgesteld, er zijn speelterreinen, wandelparcours en een trimbaan. En dat alles op een steenworp afstand ‘la Grande bleue’.

Wat meer naar het oosten, en dan zijn we al bijna in Italië, is onze bestemming het dorpje Èze, of liever gezegd de hoogvlakte erboven. Vanaf het ‘plateau de la Justice’ is het panorama adembenemend. Met aan de ene kant het zicht op de zich tot aan de einder uitstrekkende Méditerranée, en aan de andere kant de hoog oprijzende bergen van het nationale ‘parc du Mercantour’. Hier bent u middenin de natuur, terwijl u uitziet op de klokketoren van de Notre-Dame-de-l’Assomption die vanuit Èze de azuurblauwe hemel in priemt. Overweeg vanaf het dorp het steile pad naar zee af te dalen, waarlangs ooit de filosoof Friedrich Nietzsche zijn inspiratie opdeed voor zijn meesterwerk ‘En zo sprak Zarathoustra’. Maar uitbuiken met het laatste glaasje uit de verder lege picknickmand kan natuurlijk ook.

3 gedachten over “Recept van de week: ‘Picnic’garnalensalade”

  1. Zou Zarathoustra zo,n heerlijke picnicmand bij zich hebben gehad?
    Ik denk het niet, hij had alleen maar zijn gedachten.
    Ik ken de streek goed, alleen jammer dat wij er te ver vandaan wonen, maar hier hebben we ook schitterende plekjes.
    Geniet van, je weekend Renée,
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven