Recept van de week: Club sandwich

vr 23 augustus 2013

Categorieën: , ,

club sandwichVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vooruit, nog eentje dan. Een picknickhap die beslist tot de klassiekers gerekend mag worden: de club sandwich. Jawel, de Amerikanen bedachten ‘m, de Engelsen namen hem over, maar de Fransen gingen ermee aan de haal en serveren er in plaats van chips het liefst frietjes bij. Een beetje (strand)restaurant heeft hem op de kaart staan, en zelfs het prestigieuze Louis XV van sterrenchef Alain Ducasse in Monaco serveert een CS. Dus waarom zouden wij achterblijven? Maar de patat laten we weg, die is straks koud en slap niet te eten.

Ingrediënten:
12 sneetjes pain de mie, zonder korst
12 dunne plakjes bacon
2 flinke kalkoenfilets
2 pomodori tomaten
8 blaadjes sla
2 hardgekookte eieren
4 plakjes emmental
4 volle eetlepels mayonaise
1 klein teentje knoflook
8 sprietjes bieslook
olijfolie, klontje boter
8 satéprikkers

Bereiding:
Kook de eieren hard en laat ze afkoelen, pel ze en snij ze in plakjes.
Verhit een scheutje olie en een klontje boter in een koekenpan en bak de bacon tot die knapperig is. Vis de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Schroei de kalkoenfilets snel dicht in dezelfde hete pan, voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe om aanbakken te voorkomen. Laat ze in een paar minuten en onder af en toe omkeren gaar worden. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken/afkoelen op keukenpapier. Snij ze daarna in dunne reepjes.
Snij de pomodori in dunne plakjes, gooi kop en kontje weg.
Snipper de bieslook fijn.
Doe de mayonaise in een kommetje (het mag mayo uit een potje zijn; zelfgemaakt -met rauwe eierdooier- is een beetje tricky op een warm dagje uit, zelfs in de koelbox), pel het knoflookteentje en knijp het er boven uit. Doe de fijngehakte bieslook erbij en roer alles even door elkaar.
Was de slablaadjes en slinger ze droog in de slacentrifuge.
Rooster of grill de sneetjes brood, laat ze afkoelen.
Leg vier sneetjes brood op een plank (of gewoon op het aanrecht) en besmeer ze met een dun laagje mayonaise. Leg er vier slablaadjes bovenop, daarop de helft van de in reepjes gesneden kalkoen, daarop een paar plakjes pomodori.
Besmeer weer vier sneetjes brood met mayonaise en leg die met de besmeerde kant naar onderen op de pomodori.
Besmeer nu de bovenkant van het brood met mayonaise. Leg er de plankjes ei op, daarna de overgebleven plakjes tomaat, de plakjes emmental en de rest van de sla.
Besmeer nu ook de laatste sneetjes brood en leg die met de besmeerde kant naar onderen op de hele stapel.
Snij elk van de vier stapeltjes met een vlijmscherp mes diagonaal doormidden, zodat er acht driehoekjes ontstaan.
Tip: steek voor het snijden twee satéprikkers in de tegenover elkaar liggende hoeken van elk stapeltje, zodat de boel tijdens het snijden bij elkaar blijft. Laat ze zitten, dat eet makkelijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven