Recept van de week: Gnocchi met kastanjes en gorgonzola

vr 8 november 2013

gnocchiVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Voor het eerst de openhaard weer aan. En dan kan ik het even niet laten: kastanjes poffen. In zo’n raar rooster waartussen je normaal gesproken een visje klemt voor op de barbecue. Gaat vaak goed, soms ook helemaal fout en dan heb je zwartgeblakerde bolletjes die aan de binnenkant nog helemaal rauw zijn.
Wie liever op zeker speelt, poft zijn kastanjes dus in de oven. Zo gepiept. En je maakt er heerlijke gnocchi mee.

Ingrediënten:
500 gram verse kastanjes
500 gram stevige aardappelen
300 gram verse spinazie
1 ei
200 gram gorgonzola
¼ liter melk
300 gram bloem
zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding :
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de schil van de kastanjes op een paar plaatsen in met een scherp mes. Leg ze gedurende 20 minuten op een bakplaat in het midden van de oven. Laat ze afkoelen en haal de schil eraf.
Kook intussen de aardappelen gaar in de schil. Laat ze afkoelen en trek de schil eraf.
Kook de spinazie een paar minuten, tot de blaadjes beginnen te ‘smelten’. Doe ze over in een vergiet en laat ze uitlekken.
Doe de kastanjes (die eerst even fijnmalen) en de aardappelen in de keukenmachine en maak er puree van. Doe de puree over in een ruime kom en voeg er het ei, ¾ deel van de bloem, en zout en peper naar smaak, bij. Meng alles goed door elkaar.
Rol met de hand bolletjes van het mengsel, plat ze eventueel wat af, en rol ze door de rest van de bloem zodat ze aan alle kanten bestoven zijn en niet meer kleven.
Breng water aan de kook in een ruime pan, die er een stevige snuf zout bij en kieper de gnocchi-bolletjes erbij. Laat koken tot de bolletjes boven komen drijven, dan zijn ze gaar.
Druk de spinazie zoveel mogelijk uit in het vergiet, hak fijn op een snijplank.
Spoel het vergiet schoon en gooi de gnocchi erin, laat uitlekken. Doe ze in een schaal en zet weg in de nog warme oven.
Doe de melk in een pannetje en breng tegen de kook aan (niet laten koken!), brokkel de gorgonzola erin en laat smelten. Geef een paar ferme draaien aan de pepermolen en meng de peper erdoor. Is de saus te dun, dan wat bindmiddel toevoegen (sauceline, maïzena), is ie te dik, dan wat water of een scheutje witte wijn erbij.
Verdeel de gnocchi over de borden, verdeel de spinazie eroverheen en giet tot slot de gorgonzolasaus erover.

4 gedachten over “Recept van de week: Gnocchi met kastanjes en gorgonzola”

 1. Dat lijkt me allemaal heerlijk, alleen dat kastanjes pellen! Dat is toch een van de vervelendste karweitjes die ik ken. Ik deed laatst een heel uur over 10 kastanjes, helemaal gefrustreerd en geïrriteerd. 75% was wormstekig en daar kwam ik pas achter toen ik aan dat 2e velletje begon. Wat ik er nooit van zijn leven zonder morren afkrijg.

  Er liggen hier nog enkele kilo’s, want ik kan het aan de andere kant niet laten die verleidelijke glimmers op te rapen tijdens de wandeling.
  Of jij moet een betere pelmethode weten?

  1. Dag Elz,
   Snijd de kastanjes een keer helemaal rondom in, dat pelt veel beter dan het gebruikelijke kruisje aan de bovenkant. Pel ze zo warm als je handen kunnen verdragen, koud zijn ze moeilijker te pellen. Leg ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven, of smelt 20 gram boter in een pan en laat de kastanjes met het deksel op de pan in 20 minuten poffen.
   En gooi die oude kastanjes toch maar weg: hoe ouder ze zijn hoe moeilijker je ze kunt pellen.

 2. Neen, ja, ik bedoel anders dan bovenstaande methode. Verser dan de kastanjes die in het bos op mijn kop vallen, heb ik niet. Maar het zijn wilde en geen gekweekte, misschien dat dat het verschil is.

  De buitenste schil kan ik er zelfs zonder verhitten afkrijgen, zo vers dus, maar met dat kleine gelige tweede huidje lukt dat zelfs niet zonder verwarming vooraf. Een bedreiging voor het huiselijk geluk, kan ik je verzekeren.

  1. Nog een methode, maar die heb ik niet zelf geprobeerd: in ruim water gaar koken, staartje eraf snijden en de kastanje uit z’n jas duwen. Het bruine velletje zou er dan ook af moeten zijn….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven