Te paard!

wo 13 november 2013

rappqr13q102_pha_bonnets rouges.JPGHier in de buurt zijn maneges. En ga even niet uit van de perfect geoutilleerde paardrijcentra waar de beter bedeelden proberen in het zadel te blijven. Tegen supertarieven uiteraard. Nee, op het simpele platteland waar ik woon, is er hier en daar bij een boerderij een weitje en een stal te vinden waar liefhebbers de beginselen van het opzadelen, de draf, de galop, en vooral het netjes behandelen en verzorgen van zo’n viervoeter onder de knie kunnen krijgen. Geen luxe-paardjes, gewoon een ‘huisknol’ of twee, drie. Dan staat er soms een bordje naast de brievenbus: manege. En dan valt er vervolgens een belastingaanslag in diezelfde brievenbus, wegens btw-verschuldigd. Geen probleem, dat hoort erbij. Maar nu is ineens die btw verhoogd van 7 naar 20%. En dat is wél een probleem.
Want zo’n bedoeninkje kan dat niet opbrengen, het was maar een beetje hobby in de marge. En ja, natuurlijk ben je btw-plichtig als je een bedrijf(je) runt. Maar zo ’n btw-verhoging helpt al dit soort kleine bedrijfjes subiet om zeep. Dus sluit de boel. En staan ineens al die kleine paardenmeisjes (het zijn zelden jongetjes) beteuterd voor een gesloten deur.
Is dat erg? Niet, als je het vergelijkt met rampen die elders in de wereld gebeuren, natuurlijk niet. Maar mini-rampjes mogen ook best benoemd worden.
Bovendien is die btw-verhoging maar één aspect van de aansluipende revolte die er onder het regime van ‘monsieur normale’ Hollande plaatsvindt. In Bretagne is er oproer. Les ‘bonnets rouges’ pikken het niet dat ze door de staat nogal onder druk worden gezet door de eco-tax, die onder meer een extra heffing op de ´rode´ diesel voor landbouwtractoren inhoudt.
Die rode mutsen verwijzen naar de Bretonse belastingopstand in 1675. Ook toen droegen de demonstranten zo´n muts.
In Bretagne zou er heden ten dage al voor miljoenen euro´s schade zijn aangericht.
In onze Provence, regio PACA, zie je nu ook ineens mensen met rode mutsen over straat lopen. Die Bretonse opstand lijkt naar het zonnige zuiden te zijn overgeslagen. Dat moet op z’n minst verontrustend zijn in overheidskringen. Ook de hele Franse Revolutie van 1789 begon simpelweg gewoon als belastingopstand.
In Bretagne is de oproerpolitie (CRS) al een paar keer ingezet. Met waterkanonnen en tamelijk brute arrestaties die vanzelfsprekend nieuwe incidenten uitlokten. Die nogal doen denken aan de Parijse (studenten)opstand van 1968.
Straks hier in het zuiden ook? Er is in elk geval woede, en solidariteit met ‘het noorden’. Dat op zich is al bijzonder; doorgaans is de tegenstelling tussen noord en zuid groot.
Het zal toch niet?

21 gedachten over “Te paard!”

  1. misschien is het potdorties weer eens tijd voor ouderwetse barricaden, opstand, revolutie? maar ehm… de roep om een nieuwe staatsvorm is al gehoord, alleen de oren nog die het moeten horen…

  2. Het wordt tijd voor een revolutie, echter niet via geweld, maar een revolutie in het bewust-zijn.
    En die begint bij jeZelf…….

    Stay Human,

    Jos, Ardwen.

  3. Tien, als je een bos hebt en een paard, is het dan niet zo dat je dan zowel een paardenbos als wel een bospaard hebt?
    Kun je dagelijks gaan stappen met het bospaard samen met de bosezel in je kielzog op zoek naar goed gras en kruiden.
    Iedereen blij.
    Kan ook een bijdrage leveren aan het Franse muilezelbestand…

    1. ‘k zou ver-schrik-ke-lijk graag een muildier of muilezel hebben, maar hou je vast, die zijn veel duurder dan ‘een ezeltje’!!
      ‘men’ schreeuwt het van de daken; paard en pony ‘moeten’ op een weiland en altijd hooi.
      onze talloze dichtgegroeide weilandjes moeten eerst wat schoongevreten worden. ken geen paarden die liever en beter in een bos leven en zowel? wordt een duur grapje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven