Recept van de week: Gateau au chocolat

vr 14 februari 2014

chocotaart
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Over Sint Valentijn, wiens naamdag het vandaag is, doen meer legenden de ronde dan er blaadjes aan een bos bloemen zitten. Ik pluk er daarom maar gewoon wat aardige anekdotes uit. Deze bijvoorbeeld: Valentijnsdag werd in het jaar 496 ingesteld door Paus Gelasius, om weerwerk te bieden aan ‘Lupercalia’, een heidens Romeins vruchtbaarheidsfeest dat op 15 februari werd gevierd.
Valentijn zou bij leven in de ene versie priester in Rome zijn, in een andere bisschop van Terni (Umbrië). Maar volgens de overlevering zou het best om dezelfde persoon kunnen gaan.
Hij zou -tegen het bevel in van de Romeinse keizer Claudius II- heidense Romeinse soldaten en hun christelijke liefjes in de echt hebben verbonden. (dat verklaart het getortel) Daarvoor werd hij ter dood veroordeeld. De cipier die hem bewaakte, had een blind dochtertje. Op weg naar het schavot stopte Valentijn haar een briefje toe. Toen ze het op de tast opende, viel er een bloem uit. (zeg het met bloemen) En voilà, ze kon zien en de tekst lezen: “Van je Valentijn.” (daar is de Valentijnskaart)
Blijft alleen de wijn en de chocolade nog over om te verklaren.
Voor de wijn kom ik niet verder dan deze spreuk:
“Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn.
Zonneschijn op Sint-Valentijn, geeft goede wijn.”
Er is zon vandaag, dus dat zit wel goed.
Maar die chocolade, waar komt die nou vandaan? Ik hou het er maar op dat die uitstekend past bij een glaasje zoete witte wijn. Of, nog lekkerder, een glaasje champagne.
En zo komen we er -samen met de commercie- wel uit vandaag.

Ingrediënten:
2 eieren
100 gram kwark
75 gram pure chocolade (minstens 60%)
3 cl olijfolie
120 gram bloem
90 gram fijne suiker
½ zakje levure chimique (bakpoeder)
75 gram geraspte kokos
zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breek de chocolade en laat de stukjes ‘au bain marie’ of in de magnetron smelten (niet laten koken!).
Breek de eieren in een ruime kom en mix ze met de suiker. Voeg de kwark toe en mix die erdoor. Doe er de olijfolie en de gesmolten chocolade bij en mix weer alles door elkaar. Mix er de bloem en het bakpoeder doorheen. Meng er tot slot de geraspte kokos door, maar hou een volle eetlepel apart.
Doe het mengsel over in een ingevette (of met bakpapier beklede) springvorm en verdeel het gelijkmatig.
Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in 15-20 minuten. Controleer of de taart gaar door er een prikker in te steken; die moet er schoon weer uitkomen. Anders nog een paar minuten extra in de oven laten staan.
Laat de taart even afkoelen, haal hem uit de springvorm en bestrooi ‘m met de achtergehouden kokos.

3 gedachten over “Recept van de week: Gateau au chocolat”

  1. Ik volg sinds kort je blog Renee, ter voorbereiding op onze part-time verhuizing naar de Cevennen, begin april. N.a.v. je recept van vandaag besloten wij direct Lupercalia in ere te herstellen om weerwerk te bieden aan Valentijn, tijdens een toch al gepland dineetje met 2 bevriende classicisten die wellicht nog meer kunnen vertellen over Lupercalia.
    Groeten uit Amsterdam van Atty

      1. Dank voor de regie-aanwijzingen Renee, zodra de regen hier stopt -komt hier met containers de lucht uit- ga ik op zoek naar jonge hondjes in het Vondelpark (een geit lukt niet mee voor morgen ben ik bang).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven