Achtervolgd door nieuwe schoenen

do 3 april 2014

halleGeheel tegen mijn zin in moest ik nieuwe schoenen. Oude aftrappers definitief doorgetrapt, nieuwe onontbeerlijk voor het buitenwerk dat er weer aan zit te komen. Die schoenen had ik natuurlijk op internet kunnen uitzoeken. Maar ik heb er een hekel aan dat, als ik iets bestel, ik vervolgens tot in lengten van dagen ‘op maat gesneden’ reclame voor gelijksoortige producten opgedrongen krijg. Of ik nu de krant probeer te lezen, m’n blog vol schrijf, of m’n Facebookpagina bijhoud, steeds weer die rotreclames waar ik niet om gevraagd heb. Je moet eens weten wat je voor je kiezen krijgt als je op Facebook hebt ingevuld dat je uit 1905 stamt, op Twitter over wielrennen correspondeert en op je blog over Zuid-Frankrijk ook af en toe een recept publiceert. Volgens de ‘ads’ ben ik de ultieme kandidaat voor tal van relatiesites, moet ik me in een scala aan spannende sportpakjes hijsen en ben in dringend aan vetverbranders en diëten toe.
Naar de fysieke winkel dan maar. Buitenspecialist Gam Vert zat net in een giga-verbouwing, de supermarkt doet alleen in slaapkamersloffen, dus ik week uit naar de vorig jaar met veel bombarie geopende La Halle aux Chaussures een dorp of wat verderop. Dat had ik beter niet kunnen doen. Onder begeleiding van een tot muzak vermalen mopje house betrad ik via een voor de buitenwereld vrijwel onvindbare klapdeur in een glaswand, een armoedig slecht verlichte hal waar rij na rij schoenendozen stonden uitgestald. Hier en daar met voorbeeldschoenen er bovenop, maar toch vooral veel schoenendoos. Er was een balie met kassa naast de ingang zonder cassière, en ook verder was het er doodstil. Afgezien van die housemuzak dan. Ik dwaalde wat rond, vond niet wat ik zocht, en was al op weg naar de uitgang toen ik bij toeval op de ‘promo’-afdeling stuitte. Spul van onbestemde origine tegen ramsj-prijzen. En laten daar nou net de begeerde droomstappers in de juiste maat tussen staan!
Na een keer of wat roepen bij de kassa kwam er een geeuwend nagelvijlende deeltijdblondine (de helft van het haarwerk was al ruimschoots uitgegroeid) achter een schap vandaan. Ik betaalde met m’n Franse bankkaartje en werd zuur aangekeken: een extra handeling. Wel kreeg ik een chique papieren tas mee, maar die kwam vast nog van de opening vorig jaar; de stapel achter de kassa was indrukwekkend.
Thuis schakelde ik de pc in voor de dagelijkse arbeid en checkte nog even de reacties op m’n zakelijke Facebookaccount.
Onontkoombaar was daar in de rechterbalk de advertentie van La Halle aux Chaussures. Of ik behalve ‘modderstampers’ hoge hakken wilde, métershoge hakken. Ik weet dat ik er nog maanden aan vast zal zitten, pop up blokkades helpen niet.
Voortaan betaal ik alleen nog cash. Altijd, overal. Misschien kan ik op die manier Big Brother nog even ontlopen. Tot de drones-surveillance hier in Frankrijk net zo legaal is geworden als in Nederland zojuist werd toegestaan.
Ik vind de toekomst eng. Maar ik vind het ronduit angstaanjagend dat niemand zich er blijkbaar druk over maakt.

16 gedachten over “Achtervolgd door nieuwe schoenen”

 1. Mooi stukje! Eigenlijk heb je wel gelijk met al die ongevraagde reclame ze weten alles van je, zeker als je met ee smartphone rondloopt….

 2. ja, onze digitale toekomst zit vol verrassingen wen er maar aan
  om ‘ze’ te pesten, zet ik geregeld mijn mobiele telefoon uit en betaal ik vrijwel altijd contant
  internet reclame kun je ook een beetje sturen
  zo klikte ik eens wat rond voor en hotelboeking
  sindsdien wordt mijn scherm opgevrolijkt met prachtige plaatjes van exotische oorden op de malediven , hawai en …………de Provence
  verder heb ik nooit begrepen wat de lol is van schoeisel of andere kleding kopen via internet
  nx leuker toch dan heerlijk winkelen,
  eindeloos passen
  en goed gemutst met tassen en dozen vol moois huiswaarts keren
  schoenen moeten lekker ‘zitten’
  en de stof van kleding moet je gevoeld hebben
  zelfs boeken bestellen wij bij de plaatselijke boekhandel
  (is maar een kleine middenstander, hij heeft niet de ganse wereldliteratuur op voorraad)
  heerlijk met zo’n vers ruikend boek in een tasje thuiskomen en de rest van de dag niet aanspreekbaar zijn…………………

  1. Sorry Maaike,
   Ik heb een gruwelhekel aan winkelen. Ik koop wat ik nodig heb, wanneer ik het nodig heb. Meer niet. Ik denk trouwens dat ik het sneheidsrecord supermarktsjeezen op m’n naam mag bijschrijven. En ik heb er altijd grootscheeps de pest in als ze de hele boel weer eens hebben omgegooid omdat ‘de klant’ dan langs schappen komt waar ie anders nooit komt en dus misschien wel een impulsaankoop doet. Wat de kleine middenstand betreft heb je gelijk, die winkeltjes kunnen niet genoeg beschermd worden.

 3. geloof me; met jou vele anderen die niet meer pinnen in winkels, gewoon weer de zware knip met munten en papiergeld.
  je druk maken heeft geen enkele zin, terug naar toen zal niet gaan zolang mensen spullen blijven kopen die ze niet nodig hebben.

  1. Tja Margot, of je zit vast in Guantanamo Bay, dan valt er helemaal niks te shoppen hè.
   Zullen we het een beetje relevant houden? Voor dit soort debatten zijn andere sites meer geschikt.

 4. Ik was nog steeds van plan bij een volgend bezoek aan Frankrijk een Halle te bezoeken maar je hebt me geloof ik al genezen.
  Schoenenkramen op de markt vind ik vaak van goede kwaliteit en sortering, vooral voor goede stevige sandalen en pantoffels slaag ik er goed.

 5. Theodora Besse

  Ik heb alle reclame geblokkeerd met AdBlock en AdBlockPlus en dan heb je ook nog PrivDog. NOOIT meer achtervolgd door pub en geen hinderlijk geknipper en geflikker meer. Heel makkelijk en snel te downloaden. Waarschuwing: AdBlock blokkeert soms (niet altijd) ook foto’s op Nederlanders.fr. Op die site heb ik dat dus uitgeschakeld (ook makkelijk), maar wel AdBlockPlus en PrivDog behouden.

  Verder koop ik AL mijn schoenen bij de Halle des Chaussures (altijd leer, maar nooit hoge hakken). Ik word vriendelijk te woord gestaan door een dame wier uiterlijk me worst zal wezen en die wegens personeelsbesparing alles alleen moet doen: bevoorraden, door klanten door elkaar gehaalde dozen opruimen plus de kassa bemannen. Ik betaal altijd met bankkaart en dank zij bovengenoemde programmaatjes zie ik desondanks nooit hinderlijke reclame.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven