Recept van de week: Mascarponecrème met génépi

vr 30 mei 2014

Categorieën: ,

poppy seed LR_54Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

In de Provence barst het van de bijzondere drankjes. En dan bedoel ik niet al die varianten die er met pastis in elkaar worden geknutseld. Maar serieuze eaux de vie, versterkte wijnen als ratafia dat aan lichte port doet denken, en talloze likeuren, vaak op basis van kruiden. Hier een paar voorbeelden (wel een jaartal invullen dat 18+ suggereert om toegang tot de site te krijgen).
Zelf ben ik nogal gecharmeerd van de vele mogelijkheden die die drankjesweelde in de keuken biedt. Onderstaand toetje maakte ik bijvoorbeeld met génépi. Maar elke andere likeur mag ook.

Ingrediënten:
2 sinaasappels
1 citroen
250 gram mascarpone
4 potjes dikke yoghurt
50 gram poedersuiker
2 volle eetlepels maïzena
4 eetlepels génépi (of andere likeur naar keuze)

Bereiding:
Boen sinaasappel en citroen goed schoon onder de warme kraan en rasp er zo’n 2 volle eetlepels schil af; geen wit meeraspen, dat smaakt bitter.
Doe de likeur in een pannetje met het raspsel en breng even aan de kook. Draai het vuur uit en laat staan.
Pers de sinaasappels en de citroen uit en doe het sap in een andere pan.
Doe er de mascarpone, de yoghurt en de poedersuiker bij en meng alles goed door elkaar.
Hou twee eetlepels van het mengsel apart in een kommetje, leg er een zeef bovenop en giet het raspsel met de likeur erdoor (bewaar het raspsel in de zeef) en roer de maïzena erbij, tot een glad papje ontstaat.
Verwarm op laag vuur de pan met het sap/mascarpone/yoghurtmengsel tegen de kook aan. Zodra het begint te bubbelen, beetje bij beetje het papje uit het kommetje erbij schenken en alles goed doorroeren.
Draai het vuur uit en laat de massa een half uurtje afkoelen. Nog wel af en toe omroeren om te voorkomen dat er een vel op gaat staan.
Verdeel het mengsel over schaaltjes, coupes of bordjes en zet die nog een uurtje in de koelkast. Strooi er voor het serveren het citrusrapsel over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven