De tijgermug rukt verder op

ma 23 juni 2014

cdc-gathany-aedes-albopictus-1Op het gevaar af dat ik vervelend word, wil ik toch maar weer aandacht vragen voor de tijgermug. Zoals elk jaar, inderdaad. Want dat valse kreng gaat niet meer weg hoor, nooit meer. En elk jaar worden het er meer, en elk jaar is het verspreidingsgebied groter. Na een kletsnatte winter en een voorjaar vol broeierige dagen afgewisseld met telkens weer regenweer, mogen we deze zomer rekenen op een uitbundige tijgermuggenpopulatie. Want dat Aziatische rotstekertje voelt zich prima thuis in onze contreien en is intussen uitstekend gesettled in 18 departementen: Alpes-Maritimes, Vaucluse, Var, Bouches-du-Rhône, Alpes-de-Haute-Provence, Corsica, Ardèche, Drôme, Rhône, Isère, Gard, Hérault, Aude, Pyrénées-Orientales, Haute-Garonne, Lot-et-Garonne en Gironde.
Geen goed nieuws, want de Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke steek (klik hier voor meer informatie) is de overbrenger van een aantal onaangename ziektes, zoals gele koorts, chikungunya en dengue, waarvan er elke zomer meer ernstige gevallen te betreuren zijn. Op La Réunion zijn inmiddels 270.000 mensen geïnfecteerd met chikungunya, op Guadeloupe en Martinique zijn het er sinds het begin van het voorjaar inmiddels meer dan 70.000, en komen er dagelijks 500 gevallen bij.
Denk nu niet ‘da’s ver van m’n bed’, want met elke terugkerende vakantieganger (en Fransen gaan graag en massaal naar ‘outre mer’) komt een epidemie aan deze kant van de plassen dichterbij. Iemand die op een van de eilanden door een besmette mug wordt gestoken, neemt zo’n enge ziekte mee terug naar Frankrijk en is hier een bron van besmetting. Want wordt ie hier in Frankrijk nog een keertje gestoken -en met zoveel tijgermuggen is die kans levensgroot- dan infecteert hij de stekende mug, die op haar beurt weer een ander mens besteekt en dus infecteert. En zo verspreiden die enge ziektes zich in steeds hoger tempo. Jezelf 100% beschermen tegen infectie is een illusie, al scheelt het wel als je ook overdag (!) een sterk/tropisch antimuggenmiddel opsmeert, horren voor ramen en deuren hebt en onder een klamboe slaapt.
Intussen wordt door de EID 06 (Entente interdépartementale de démoustication)
serieus werd gemaakt van de bestrijding van de tijgermug. Dat gaat gepaard met onaangenaam grote hoeveelheden gif, waardoor er straks ongetwijfeld nog grotere hoeveelheden tijgermuggen resistent zullen blijken te zijn.
Bovendien kunnen we er zelf heel wat aan doen om de muggenplaag binnen de perken te houden. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen. Ze leggen er hun larven, die er uitstekend in gedijen: een paar dagen zon, een druilerige dag met regen, en een nieuwe populatie is geboren. Dus, laat in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers, gieters en in onbruik geraakte bloembakken, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen. Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken tijdens je afwezigheid, en er meteen voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat ook dat water niet stilstaat. Een kleine moeite, met groot resultaat. Helemaal uitroeien zal wel nooit meer lukken, maar hoe minder van die taaie tijgers, hoe beter. En ’t scheelt risico op een paar akelig onaangename ziektes die je echt niet wilt oplopen. Plus flink wat treiterend gezoem, irritant gesteek en doorwaakte nachten, want ook ‘gewone’ muggen gedijen niet zonder een lekker broeierig plasje.

5 gedachten over “De tijgermug rukt verder op”

 1. zelfs in nederland zijn ze al gesignaleerd
  en stel je voor het stikt hier van de stilstaande watertjes
  worden zelfs nieuw aangelegd!!
  overigens met de beste bedoeling
  dat heet:
  natuurbeheer
  maar men is vergeten dat begin 1900 het hier OOK veelvuldig voorkomen van MALARIA er de reden van was dat veel stadsgrachten werden gedempt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven