Mag ik nog uitkafferen?

do 10 juli 2014

Eugène_Delacroix_-_La_liberté_guidant_le_peuple2
Van geruime afstand heb ik de laatste tijd de opnieuw fel opgelaaide Zwarte-Pietendiscussie in het oude vaderland gevolgd. En eerlijk gezegd ben ik tamelijk verbijsterd. Hoe kunnen volwassen mensen met stemrecht zich tot in de hoogste regionen van de Verenigde Naties zó druk maken? Om een volkstraditie, om folklore? En dan gaat het even niet over die bisschop die wel verdacht graag kleine kindertjes op schoot hijst, maar om zijn zwart geschminkte helper. Een ´roetmop´, zoals mij vroeger als kind in Rotterdam werd uitgelegd, die zijn zwarte hoofd te wijten had aan de schoorsteen waardoor hij onze woonkamer was komen binnenvallen om onze gretig gapende schoentjes te vullen. Daar kon die ouwe Klaas met z’n stramme botten zelf niet meer aan beginnen.
Maar goed, als we toch bezig zijn de verontwaardigde tenen tot in de verste uithoeken van het ‘naming & shaming’ uit te strekken, dan vraag ik me af of het hele Europese taalgebruik niet ernstig opgeschoond moet worden. De negerzoen mag in het Nederlands al niet meer zo heten, maar in Frankrijk hebben we het nog gewoon over tête de nègre en in Vlaanderen heten die dingen negerinnentetten, terwijl ze in Oostenrijk als Schwedenbomben (Zweedse bommen) door het leven gaan. Tja, ’t is maar wat je erin ziet.
Het is dus vermoedelijk een kwestie van tijd voor ook de jodenkoek, de zigeunersaus, de huzarensalade, de blanke vla, de moorkop, de kletskop, het Afrikaantje, de Spaanse peper, de Berliner bol, de Belgische bonbon, witbier, boerenjongens, Turks fruit, witlof, bruine suiker, wit brood, donker volkoren, een potje zwarte Pieten, iemand uitkafferen, de noordpool en de zuidpool, de neuro en de zeuro -om maar wat te noemen- in een multiculti, antidiscriminatoir en verantwoord kleurenblind jasje worden gehesen. Voor de goede orde: ik blijf mijn honden, als daar aanleiding toe is, in het Frans en het Nederlands uitkafferen. Mijn Portugese hondje Porta is pikzwart en heette voor ik haar uit haar kommer&kwel opviste, Obama. Ze luisterde er niet naar, ze luistert trouwens ook niet naar Porta; sterk karaktertje, zullen we maar zeggen, maar als ze wordt uitgekafferd zijn de verhoudingen duidelijk. Dat heeft niks met een slavernijverleden te maken, wel met gesloopte vuilnisbakken van de buren.
Maar even terug naar waar het om ging: bij zoveel ijver om een totale taalhistorie uit te poetsen vanwege vers gevonden vermeende ‘foute’ connotaties, vraag ik me af: zien wij niet iets over het hoofd? Terwijl wij er de afgelopen weken nota bene zo’n beetje mee zijn doodgegooid? Het volkslied!
De nationale hymne. Dat van bloeddorst, strijdlust en moordzucht doordrenkte epos dat zonder er bij na te denken door talloze kelen wordt uitgebruld bij massabetogingen. Zoals het bijna afgelopen WK voetbal bijvoorbeeld. Een strijdlied dat volk en vaderland verenigt op weg naar dat ene doel: de ultieme overwinning en de totale vernietiging van de vijand.
Ooit waren die strijdliederen bedoeld om de moed erin te houden als een legioen kanonnenvoer naar het slagveld werd gemarcheerd. Let maar eens op hoeveel volksliederen er een pittig marstempo op na houden. Het Nederlandse dan weer niet, dat lijkt al bij voorbaat aan een dood paard te trekken, maar toch, de tekst is strijdlustig genoeg: veel bloed, slagvelden, eer, opoffering, sterven. Klik hier voor de hele tekst. En het Franse volkslied doet er niet voor onder (hier de tekst). Gedateerd, racistisch en xenofoob, vond de Franse acteur Lambert Wilson onlangs in Nice Matin Magazine. Terwijl ex-politicus François Léotard meende dat er zelfs geen komma aan veranderd mocht worden.
Dan denk ik, doe maar gewoon een lekker deuntje, zonder tekst. Zoals het volkslied van Spanje, Bosnië Herzegovina, San Marino of Kosovo. Probleemloos mee te hummen en niemand die er ooit door beledigd wordt.
Maar ja, dan moet je weer op zoek naar iets anders om je ‘aan dood te irriteren’….
Ik doe niet meer mee, ik ben afgehaakt toen het ABN uit de mode raakte. En ik blijf mijn honden gewoon uitkafferen. Liefdevol, dat wel natuurlijk. Ik blaf geen volkslied tenslotte.

14 reacties op “Mag ik nog uitkafferen?”

  1. nou, ehm… nee
   hoe verder de verte, hoe meer de waan- en weerzin me duidelijk wordt

   Renee, ik dacht al dat ik de enige was, is dit me een pak van het hart

 1. GEWELDIG verwoord hoe ik dat gezeik, excusez le mot, ook ervaar
  wat zwarte piet betreft zit er een addertje onder het gras
  ‘men’ aast massaal op HERSTELBETALINGEN !! vanwege de slavenhandel die eeuwen geleden plaatsgreep
  dat zwarte piet gezeur t/m de V.N. aan toe is daar een uitvloeisel van.
  intussen is dat ganse sinniklaas gedoe allang met de tijd mee gegaan en zijn zwarte pieten volwaardige werknemers, slim, accuraat, toegewijd aan hun job en de rechter en linker hand van hun baas
  iets wat die V.N. rumbonenplukster uit Jamaica volledig over het hoofd heeft gezien
  sinniklaas op zijn beurt is bezorgd om het welzijn van zijn pietermannen en hen dankbaar voor hun inzet
  kom daar eens om in menig bedrijf………………

 2. 100% mee eens, dat gezeur over een kinderfeestje! Dus kaffer jij maar lekker door, ik doe mee! En die van het volkslied vind ik wel leuk, misschien moeten we daar eens met zijn allen bezwaar tegen gaan maken…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top