Bijna duizend euri armer, met dank aan de bezuinigende overheid

vr 1 augustus 2014

paspoort_14Gisteren was ik even op en neer naar Rome. Dat moest, van de Nederlandse overheid. Nou ja, ik moest naar een ambassade om m’n paspoort te laten verlengen. Sinds uit bezuinigings-overwegingen tal van consulaten van het koninkrijk zijn gesloten, ook dat te Nice hier om de hoek, kun je daarvoor alleen nog op een ambassade terecht. Ik kon kiezen: op en neer naar Nederland. Of naar Parijs, Milaan, of Rome, als ik een beetje in de buurt wilde blijven. Graag op één dag op en neer, ik moet ook gewoon werken.
Een nieuw paspoort vergt € 131,10, plus € 5 voor een ‘mug shot’ dat het nieuwe paspoort moet gaan sieren, plus € 10 portikosten om het op te laten sturen naar je huisadres. Dat alles maal twee, want ook het paspoort van de echtgenoot verloopt binnenkort. Niet dat hij een nieuw wil, integendeel, maar mij leek het beter om die beslissing nog één keertje uit te stellen; over tien jaar zien we wel weer.
Dus leek het me handig enig vooronderzoek te doen met betrekking tot de vliegkosten en -mogelijkheden. Nederland viel al meteen af. Of je kon niet op één dag heen en weer, of de kosten rezen zodanig de pan uit dat je gerust van een roofoverval kon spreken. Ik betaal geen bijna € 1500 euri voor een beknopt stukje vliegen. Milaan, zelfde verhaal. Parijs, ongeveer de helft van de kosten maar hoogst ongelukkige vliegtijden, zoals vertrekken vóór je bent aangekomen, of krap een uurtje de tijd overhouden voor je ambassadebezoek, hartje Parijs. Voor de goede orde: mijn onderzoekje dateert van enkele weken geleden, ’t is dus geen laatste-nippertjeswerk.
Bleef over Rome. Met Easyjet. Niet m’n favoriete maatschappij, maar wel de voordeligste en met redelijke vliegtijden, dus ruime tijd voor de ambassade-afspraak. Voor krap € 262 uit en thuis.
Tel daarbij op de transportkosten van en naar het vliegveld.
Van huis naar het vliegveld van Nice en terug met de auto (benzine, plus tol, plus parkeergarage) : net geen € 50.
Vervoer per taxi (nee, met de bus zou te krap worden) van het vliegveld van Rome naar de stad en terug: circa € 115. Ja ja, er is een vast basistarief van € 48, maar daar houdt geen taxichauffeur zich aan en ga maar eens onderhandelen als gehaaste buitenlander die de taal niet voldoende machtig is.
Hier en daar een consumptie en een lichte lunch om de wachttijd in Rome door te komen: zo’n € 75.
‘The little pope’, het mini-beeldje van paus Franciscus waarom de hondenoppassende Britse buurvouw had gevraagd: € 5.
Kortom, de overheid bespaart ongetwijfeld een stevige slok op een borrel met dit soort bezuinigingen. Mij kost het -op een paar tientjes na- bijna € 1000 voor twee personen. Daar kun je toch een paar leuke flesjes voor kopen….
In een volgend blog meer over Romeinse erger- en belevenissen.

32 gedachten over “Bijna duizend euri armer, met dank aan de bezuinigende overheid”

 1. dzjeeeee ik blijf hangen op naturalisatie mei 2017 of gewoon stateloos worden en alleen met de ezels illigaal de grenzen over… in Europa

 2. ik ben verleden maand naar Parijs geweest voor mijn pas, 1 dag heenreis met de auto, de volgende dag ambassade s’morgens en terug komen met goede fotootjes van bij hun fotograaf!!! op de Champs Elisée in de namiddag en dan wachten tot 4 uur aan de balie en volgende dag terug naar de Var. Dat zijn 3 dagen voor een paspoortje en dat noemen ze besparingen in NL, maar heb wel mijn pas op een week tijd gekregen ….

 3. Wij zijn, op familiebezoek in NL, naar de nieuwe gemeentebalie op Schiphol geweest. Foto’s in Nederland laten maken, door ervaring in Toulouse wijs geworden de vorige keer. Parkeren, koffie drinken want we waren te vroeg en moesten een half uur wachten. De paspoorten laten bezorgen door een koerier bij mijn moeer thuis à ca. € 9 pp. Stuk gedkoer dan weer heen en weer naar Schiphol uit het noorden des lands. Het is niet goedkoop door alle bijkomende kosten maar gelukkig geen € 1000. Het is wel erg LASTIG!!!

 4. en voor mij is het nog leuker pijn paspoort is verlopen was afgelopen februari in Nederland alle papieren meegenomen en naar Den Haag. Dacht dat gaat wel vlotjes nee hoor omdat ik langer dan tien jaar in Frankrijk woon moet ik nu een dossier inleveren bij de franse staat en dan minimaal zes maanden wachten voor de juiste papieren en dan weer naar Nederland waar ik dan tien dagen moet verblijven. Ze kunnen van mij de hik krijgen één europa belachelijk. Kreeg van de week post dat is moet aangeven aar ik de afgelopen vijftien jaar heb gewoond met copyien van de huurcontracten ja of ik die nog heb en het liefst facturen van de edf. Ze zijn gek ik ben dus gewoon statenloos en het zal me een zorg zijn.

  1. Dat klinkt helemaal verschrikkelijk Dick! heeft het missschien te maken met het feit dat je ondernemer bent? Ik kon volstaan met een déclaration en een justificatief de domicile voor wat de Franse kant betreft. De Hollandse papierwinkel is weer een ander verhaal….

   1. ik heb geen flauw idee maar wordt er doodziek van. Dossier en nog eens een dossier de Fransen zijn er kapioen in maar Nederland is niet veel beter heb ik het idee.

 5. Er zijn ook simpele manieren. Ik moest vanuit Bretagne naar Parijs. Ben je met de TGV natuurlijk ook een hele dag kwijt. Ik houd niet van dokters en ik maak er nagenoeg ook geen gebruik meer van, maar doordat ik een leuke babbel met hem heb gemaakt, heeft hij mij een medische verklaring gegeven dat ik niet tegen de drukte van reizen kan. Alles via Internet met Parijs geregeld en de kosten van de huisarts van het ziekenfonds teruggekregen!

   1. ‘t Is geen mazzel. Gewoon kijken wat er gebeurt en niet stil gaan zitten en alles over je heen laten komen. Je moet iets gaan doen, gaan creëren! Je gaat je er goed bij voelen door in actie te komen.

 6. Dit leest inderdaad als een aanslag op je geld en gemoed!

  Een volgende keer misschien ter ontspanning een plezerig midweek bezoek aan de een of andere wereldstad maken met zijn tweeen?

  Zelf opteer ik voor het wereldburgerschap.
  Met een juiste blik in elkaars ogen controleer je dan of je met een goed mens te maken hebt, geen paspoort meer nodig.

  Zonnige zomergroet,

 7. Transavia vliegt maandags en woensdags in de ochtend van Nice naar Schiphol en in de avond weer terug. Bij vroeg boeken ca 115 euro pp voor een retourtje. En op Schiphol kun je je paspoort vernieuwen. Het kan dus wel goedkoper dan 1.000 euro..

  1. Dag Henri,
   Dan vlieg jij zeker met een andere Transavia. Ik kom op beide dagen later aan dan dat ik terugvlieg, dat schiet dus niet op. En voor 2 volwassenen ben ik bij het goedkoopste tarief altijd nog € 580 kwijt. Voor een nieuw paspoort op Schiphol bestaat bovendien een wachttijd. Rome was echt de beste oplossing in mijn geval. Maar merci voor het meedenken.

   1. Via http://www.transavia.com/hv/nl-NL/home gevonden:

    Nice (Côte d’Azur) – Amsterdam maandag 8 september 2014
    vluchtnummer HV 5582 vertrek 09:10 aankomst 11:10
    per persoon €72,00

    Amsterdam – Nice (Côte d’Azur) maandag 8 september 2014
    vluchtnummerHV 5585 vertrek 19:25 aankomst 21:20
    per persoon €57,00

    idem op 15 sept. en 29 sept

    of

    Nice (Côte d’Azur) – Amsterdam woensdag 10 september 2014
    vluchtnummerHV 5582 vertrek 09:10 aankomst 11:10
    per persoon €40,00

    Amsterdam – Nice (Côte d’Azur) woensdag 10 september 2014
    vluchtnummerHV 5585 vertrek19:25 aankomst21:20
    per persoon €97,00

    idem op 17 sept en 1 oct.

    Overigens ben ik het me je eens dat het lastig en onnodig is dat de NL consulaten geen paspoort meer verstrekken. Een identiteitscontrole kan op ieder consulaat gedaan worden lijkt mij.

   2. Gezien Henri, maar zo lang kon het niet meer wachten. Dus ik heb de ‘beste’ keuze gemaakt uit wat er wel mogelijk was.
    Overigens hoeven mijn Britse buren slechts een aanvraagformulier en hun oude paspoort naar Engeland te sturen en dan krijgen ze -hoppa- gewoon een nieuw op hun Franse adres toegestuurd…..

 8. Ik kom mijn woede om dat paspoort-consulaat afschaffen niet te boven. ik vind het ook typisch Hollands om dan in allerlei berichtjes te lezen dat het allemaal zo erg niet is, wat spellen Nederlanders elkaar toch graag de les! Ik ben net terug van een onverwacht retourtje Parijs dus daar kon ik geen paspoort rendez-vous op de ambassade in plannen dat moet lang vooruit bedacht worden. Ik ben op het randje van NL geboren 5km verder was ik Belg geweest en die hebben tenminste een zitdag of zo iets uit gevonden, ze komen dan (binnenkort) met al hun vingerdruk instrumenten naar Bordeaux of elders. Ondertussen ben ik Française met een NL paspoort en vraag me af of het zo nodig was om zo aan die wortels gehecht te blijven. Voor mijn retourtje Parijs , waar de NL ambassade ook niets aan kon doen, moest ik ‘s morgens vroeg de deur uit, een oppas voor mijn hondje organiseren, mijn auto op de Parking de la gare laten staan ( 40 km vanaf mijn huis ) een taxi nemen vanaf la gare de Montparnasse etc.. dus dat paspoort had ook niet op een dag gekund, een restaurant en een hotel, de mensen die met vluchtnummers wapperen vergeten dat we niet persé naast een vliegveld wonen en alleen zo’n veplichte reis ondernemen niet gezellig is maar gewoon een vervelende verplichting. Ik heb me weer eens lekker geërgerd aan het commentaarmaar en gelukkig ook genoten van Renées schrijfkunst ! Ik neem een Gascons wijntje en ga naar bed morgen is er weer een dag en wie weet wat de technocraten dan weer uitgevonden zullen hebben.

 9. Heb het al eerder gelezen Renée, nu met jouw link nog eens…
  zie ook weer dat ik dus nog eens 15 € méér te betalen heb…
  Een ” 20-minuten-afspraak met de Ambassade / Parijs gemaakt; De trein ènkele reis Toulouse – Parijs 80 € want ik weet nog niet of ik op het paspoort ( bijv 1 week ) kan wachten of niet… Dan maar opsturen en de terugreis boeken..!
  Gelukkig heb ik er mijn jongste dochter wonen, daar kan ik terecht, dus kost het me geen extra verblijfskosten.. Ik ken mensen die niet erg rijk zijn, en die al zeiden het gewoon niet meer te verlengen… is hen veel te duur ! Voor mij op mijn 68ste nog tien jaar een nieuw paspoort, en daarna maar zien of ik er nog een nodig heb, of ik nog reizen kan….. Enfin, wie dan leeft, die dan zorgt…
  Ik geniet echt van je schrijfsel Renée… ik moet toch de mijne ook weer eens boven halen…
  Fijn en zonnig weekend , gr. hanny – Toulouse

  1. Dag Hanny,
   Ik zou zeker niet op dat paspoort gaan zitten wachten. Het mijn zou binnen 10 dagen geleverd worden, duurde uiteindelijk een volle maand! En dat lag niet aan Rome….
   Enne…. merci voor je compliment. Schrijf ze! Jij ook een mooi zonnig weekeinde.

 10. Er is hoop, partij D66 heeft -als enige nederlandse partij- het belang van buitennederlanders wel voor ogen. Ik ga campagne voor D66 voeren, gewoon alleen al daarom. Ik weet ook niet hoe anderen zonder paspoort (of als statenloze) bankrekeningen openen, geboortepapieren opvragen (in NL ja ja), zich legitimeren bij bijeenkomsten waar hoog geplaatsten aanwezig zijn, en zo verder. Je moet zo vaak een paspoort of ID laten zien, dus er vanafzien is voor nij helaas geen optie. .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven