Recept van de week: Beignets de fleurs de courgettes farcies

vr 1 augustus 2014

Clipboard01 courgette
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Van de week zag ik ze ineens weer liggen bij de supermarché: fleurs de courgette. Gebundeld in bosjes van tien, totaal verlept en het aankijken niet waard. Doodzonde, want het is nu seizoen. Courgettebloemen zijn delicaat en verpieteren snel, daarom moet je ze alleen kopen als ze kraakvers zijn (zie foto), anders kun je ze niet vullen en dat is de bedoeling bij onderstaand receptje. Gelukkig hebben we een goede marché paysan in de buurt. Als je er vroeg bij bent haal je daar de prachtigste dauwverse bloemen. verse fleurEn als je een koelbox meeneemt, hou je ze goed tot huis. Vul ze meteen bij thuiskomst; daarna kunnen ze in de koelkast een (half) dagje bewaard blijven, vóór het afbakken.
Ik weet helaas niet waar je in Nederland of België courgettebloemen kunt kopen, maar courgettes schijn je gemakkelijk zelf te kunnen kweken, en dan krijg je die bloemen er vanzelf bij natuurlijk.

Ingrediënten:
8 grote courgettebloemen
2 stevige, pittige geitenkaasjes (samen 100 à 150 gram)
1 ei
1 teentje knoflook
snufje zout, snufje peper
bloem
scheutje witte wijn
plantaardige olie om te frituren

Bereiding:
Leg de courgettebloemen in de koelkast tijdens de voorbereidingen. Haal de geitenkaasjes uit de verpakking (korstje laten zitten) en snij ze in vieren, modelleer ze tot de scherpe randjes eraf zijn.
Klop het ei in een kom los met een vork, met een snufje zout en het uitgeperste knoflookteentje, doe er een scheutje witte wijn bij. Strooi, onder goed kloppen, er net zo lang bloem bij tot een dun beslagje ontstaat: het moet langzaam van de vork afdruppen.
Haal de courgettebloemen uit de koelkast, hak een eventueel steeltje weg en friemel de bloemen zo goed mogelijk open. Stop in elke bloem een kwart kaasje en vouw de blaadjes weer dicht tot een pakketje. Verhit een flinke laag plantaardige olie in een braadpan of een wok; drup een beetje beslag in de pan om te controleren of de olie heet genoeg is (dan komt het beslag meteen bovendrijven). Wentel de bloempakketjes door het beslag, zodat ze rondom bedekt zijn. Frituur ze in enkele minuten goudbruin in de hete olie, onder af en toe omdraaien. Laat uitlekken op keukenpapier en afkoelen tot lauwwarm. Lekker als voorgerechtje, lunchhapje, of bij de borrel. Extra lekker in combinatie met een glas goed gekoelde (lichte) rode wijn.

3 reacties op “Recept van de week: Beignets de fleurs de courgettes farcies”

  1. Bon soir Renée,
    Ooit heb ik in Valkenburg in een restaurant gegeten, waar de patron in zijn keuken de meest fantastische gerechten maakte, alles met bloemen, eigen teelt, dus kakelvers.
    Er waren geen courgettes bij, nu heb ik een recept en het lijkt me heerlijk, zal eerst aan mijn buurman vragen, waar verse courgettes te halen zijn.
    Bedankt weer en een smakelijk weekend,
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top