Recept van de week: Pommes de terre épicées

vr 3 oktober 2014

battah-harra
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

De afgelopen week stond de dagelijkse kookrubriek van de NRC geheel in het teken van het nieuwe kookboek (Plenty more) van de Brits/Israëlische super vega-kok Yotam Ottolenghi. En zo kwam ik dus een recept tegen van ‘Batata harra’, een pittig aardappelgerecht dat in vele variaties in de de Maghreb voorkomt, en aan deze kant van de Méditerranée bekend staat als ‘pommes de terre épicées’. De Libanese variant uit de NRC vond ik niet geweldig; teveel koriander, waarvan ik geen liefhebber ben. Gelukkig wist ‘mijn’ madame Mahmoud er álles van en ze gaf me bereidwillig haar Tunesische recept. Ik heb er zelf nog een klein beetje aan ‘geklooid’ en ook een paar ingrediënten van ‘Batata mchermla’ geleend. Die versie staat hieronder. Maar het kan dus ook met koriander, paprika, uien, chilivlokken en wat er nog meer voorhanden is.

Ingrediënten:
4 grote aardappels (stevige, rode)
4 tenen knoflook
1 theelepel paprikapoeder
½ à 1 theelepel cayennepeper
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
1 bosje platte peterselie
12 kerstomaatjes
2 eetlepels olijfolie
sap van een ½ (grote) citroen
zout
olie om in te frituren

Bereiding:
Was de aardappels (niet schillen) en snij er dikke patatten van. Kook ze een minuut of 5 in kokend water. Gooi ze in een vergiet en laat ze uitlekken. Laat ze verder afkoelen op keukenpapier, dep ze droog.
Pel de knoflooktenen en snipper ze fijn.
Snij de peterselie fijn, snij de kerstomaatjes in plakjes en pers de halve citroen uit.
Doe de olijfolie, de knoflook, de peterselie, de paprikapoeder, de peper, de komijn en de kurkuma in een pan en laat warm worden; zo’n 2 à 3 minuten onder af en toe roeren op laag vuur laten pruttelen zodat de smaken goed loskomen. Draai het vuur uit.
Verhit frituurolie in een geschikte pan (ik gebruik zonnebloemolie en een wok) en bak de patatten goudbruin. Omdat ze even voorgekookt zijn, zullen ze mooi gaar zijn van binnen en krokant van buiten. Laat ze heel even uitlekken op een dikke laag keukenpapier. Bestrooi ze met zout.
Doe de nog hete aardappels in een ruime kom, giet er de olijfolie/kruidensaus overheen en meng alles voorzichtig door elkaar. Doe er de kerstomaatjes en het citroensap bij en schep nogmaals door elkaar. Geef er een frisse salade bij.

1 reactie op “Recept van de week: Pommes de terre épicées”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top