Recept van de week: Troost-ontbijt

vr 10 oktober 2014

Categorieën: ,

Tomates%20Oeufs%20cuits
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Slecht geslapen vannacht, en veel te vroeg wakker vanwege onaangenaam jagersvolk met huilhonden. Mijn mineurhumeur kennende, beloofde dat een regelrechte rampendag te worden. Tijd voor troost-eten dus, in dit geval een hartig smulhapje. Wat zoetigs erbij voor het tegenwicht, glas vers geperste jus, plus een bescheiden glaasje prosecco en een straffe ristretto. En dat dan allemaal lekker oppeuzelen terwijl je op internet de kranten doorbladert met Bach zachtjes op de achtergrond. Had ik gedacht. Binnen de kortste keren kwam er iemand achter zijn neus aan de keuken in: “Ja, als we zó gaan beginnen…” Ja, zo gingen we beginnen. Werd het toch nog een tevreden dag.

Ingrediënten:
4 grote, stevige tomaten
4 eieren
4 volle theelepels geraspte parmesan
1 eetlepel fijngehakte peterselie
gedroogde oregano
zout en peper
geroosterd boerenbrood

Bereiding:
Snij het kapje van de tomaten, haal het binnenwerk eruit, bestrooi de binnenkant met zout en zet ze een minuut of 10 op hun kop op een rooster of keukenpapier, zodat het vocht eruit kan lekken.
Hak intussen de peterselie fijn en verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet de tomaten weer overeind en bestrooi de binnenkanten met wat peper en de oregano. Verdeel een theelepel parmesan op de bodem van elke tomaat.
Vet een vuurvaste schaal in waarin de tomaten met z’n vieren netjes rechtop blijven staan, zet de tomaten erin.
Breek een voor een de eieren in een kopje en laat in elke tomaat een ei glijden. Let op: de dooiers moeten wel heel blijven.
Zet de tomatenschotel in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze een kwartiertje staan; het eiwit moet vrijwel gestold zijn, de dooier nog een beetje vloeibaar. Bestrooi ze met peterselie en serveer met in reepjes gesneden geroosterd brood om te soppen.
Hou een sneetje of wat geroosterd brood apart en kledder daar een dikke klodder confiture op voor de afdeling zoet van het ontbijt.
Tip: als de oven in gebruik is voor de tomaten, kun je hem niet als grill voor geroosterd brood gebruiken. Heb je ook geen broodrooster, bak de sneden dan droog (dus zonder vettigheid) in een ruime koekenpan. Hou ze warm door ze in een dubbeldikke theedoek te wikkelen (niet in alufolie, dan gaan ze zweten en worden ze zompig).

4 reacties op “Recept van de week: Troost-ontbijt”

 1. Bonjour Renée,
  Als ik naar buiten kijk, zie ik een mistroostige, grijze lucht, hier en daar een streepje lichtblauw en dat geeft de burger moed.
  Tot zolang moet ik het doen met jouw troosteten, délicieux.
  In de laatste “Leven in Frankijk”, las ik een recept “Carpaccio van ananas, karamel en speculaas”, ook troostrijk.
  Bij de ingrediënten o.m. een scheutje maïssiroop, nooit van gehoord.
  Weet jij de Franse naam? Sirop de Maïs? Mocht ik het niet kunnen krijgen, waardoor kan ik het vervangen? Kan ik Maldon-zout vervangen door gewoon zout of zeezout?
  Alvast dank aan de expert,
  Fijn weekend, hoop met zon,
  Jacqui.

  1. Maïssiroop (corn-syrup, er is een lichte en een donkere versie) is in NL in natuurvoedingswinkels en toko’s te koop. Hier in Frankrijk zou ik het vervangen door sirop d’érable (ahornsiroop, zie http://fr.wikipedia.org/wiki/Sirop_d'%C3%A9rable ). Dat heeft een mooie volle smaak en ik vind het veel lekkerder. Staat gewoon in de supermarkt naast de honing.
   En dan Maldon-zout (http://www.saltworks.us/maldon_seasalt.html#.VDfTRc8cQ5s) kun je inderdaad gewoon vervangen door ‘ordinair’ zeezout hoor, daar hebben we hier in Frankrijk tal van fraaie varianten van, ook gewoon in de supermarkt.
   Jij ook een fijn weekeinde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top