Recept van de week: Fondant au chocolat

vr 14 november 2014

fondant
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nog tot en met maandag kan er in Nice van het chocoladefestijn ‘Chocolat et saveurs d’exception’ genoten worden. Met binnen- en buitenlandse deelnemers, expo’s, proeverijen, demonstraties, een cake-bakconcours en nog veel meer. Vorig jaar kwamen er ruim 17.000 liefhebbers langs, maar ik vraag me af of dat bezoekersaantal dit jaar ook gehaald gaat worden. We hebben -voor de zoveelste keer- ‘vigilance orange’ wegens hoosregens en overstromingen. Dan ga je niet graag de weg op, zelfs niet voor een vingerlikkend lekker chocofeestje. Dat beseffen de organisatoren kennelijk ook: de entreeprijs van € 6 euro is al met een euro gezakt.
Best kans dat het weer weer opknapt: Météo France voorspelt voor zondag zon.
Maar ja, de trek in iets chocoladigs is natuurlijk al gewekt, dus daar gaan we niet op zitten wachten. Daarom schuif ik straks m’n favoriete chocoladegerecht de oven in: fondant au chocolat, een cake-achtig taartje met een hart van vloeibare chocolade dat je warm eet. En vanwege de regen geef ik er een fruitig glaasje met basilicum geparfumeerde ‘Longo maï’ uit de Bandol bij. Troost-eten in optima forma.

Ingrediënten:
4 eieren
70 gram suiker
55 gram amandelpoeder
30 gram bloem
95 gram boter
100 gram pure chocolade (minstens 70%)
wat extra bloem en boter voor de vormpjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de vormpjes in met boter en bestrooi ze licht met bloem.
Sinds ik een taartje fijn geprakt heb toen ik ‘m uit een aanplakkend stenen soufflévormpje probeerde te prutten, gebruik ik stevige aluminium of papieren cupcakebakjes, die pluk je er tenminste makkelijk af. En dat moet! De grap is dat je zo’n taartje eigenlijk maar half afbakt; de buitenkant mag gaar worden, het hart moet vloeibaar blijven. Beetje te hard knijpen en je hele prachtige resultaat is naar de gallemiezen.
Klop in een ruime kom de eieren met de suiker op, tot het mengsel wittig verkleurt.
Doe er het amandelpoeder en de bloem bij en klop alles weer goed door elkaar.
Breek de chocolade in stukjes en laat die samen met de boter smelten. Kan au-bain-marie (een kom in een pannetje heet water op laag vuur zetten) of in de magnetron.
Doe het chocomengsel bij het eimengsel en meng alles gelijkmatig door elkaar.
Vul de vormpjes met het mengsel (doe er gerust een extra vormpje bij als er wat overblijft) en laat de taartjes in het midden van de oven in 8 à 10 minuten garen.
Steek er ter controle schuin vanaf de zijkant een prikker in: alleen aan het puntje mag chocola plakken, de rest moet droog blijven.

1 reactie op “Recept van de week: Fondant au chocolat”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top