Recept van de week: Lasagne bolognaise

vr 6 februari 2015

lasagne bolognaise
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Doordat ik al zo lang zo dicht bij de grens met de oosterburen woon en niet beter weet dan dat de Provence doortrokken is van de Italiaanse invloeden van ‘à coté’, denk ik allang niet meer na over wat ‘daar’ en wat ‘hier’ zijn oorsprong vond. Als je het over integratie hebt, is de Provençaalse keuken daar een overtuigend voorbeeld van. En ik doe volop mee, want ik ‘fusion’ er aardig op los. Moet ook wel, want hier op het platteland is het soms behelpen als het om specifieke ingrediënten gaat. Zo moet er in het klassiekertje dat ik vandaag in elkaar draai, eigenlijk mozzarella. Maar in de lokale superette alsook in het grande surface een paar dorpen verderop, ben je dan aangewezen op akelig smakeloze kauwgomballen uit de voorverpakfabriek. De integratie gaat blijkbaar niet zo ver dat je de (echt verrukkelijke) originele buffelvariant te pakken kunt krijgen. Bon, dan maar andere kaas. Hier ter plekke kun je heerlijke lokale tomme kopen op de marché paysan, die gebruik ik graag. Maar daar heb je natuurlijk geen boodschap aan als je toevallig ergens anders woont. Dus is in onderstaand recept de kaaskeuze gevallen op Emmental of Gruyère, en Parmesan. Wel overal verkrijgbaar.

Ingrediënten:

8 à 10 lasagnevellen

Voor de bolognaisesaus:
1 blik gepelde Italiaanse tomaten (800 gram)
400 gram rundergehakt
2 uien
4 tenen knoflook
1 volle eetlepel gedroogde kruiden (oregano, tijm, basilicum, herbes de provence) naar keuze
100 gram geraspte Emmental of Gruyère
100 gram geraspte Parmesan
1 klein blikje tomatenpuree
olijfolie
zout en peper

Voor de béchamelsaus:
70 gram boter
70 gram bloem
50 cl melk
snufje nootmuskaat

Bereiding:
Pel en snipper de uien, pel de knoflooktenen.
Gooi de tomaten in een vergiet boven een kom en laat ze uitlekken. Snij de harde kroontjes weg en snij ze in stukjes.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit er de gesnipperde ui in aan.
Verkruimel het gehakt erover en laat dat kort meebakken; wel snel omscheppen.
Doe er de fijngesneden tomaten bij, knijp er de knoflooktenen boven uit, roer alles door elkaar en laat op laag vuur een minuut of tien pruttelen met het deksel schuin op de pan, zodat het teveel aan vocht kan verdampen en er een mooie dikke saus ontstaat. Af en toe omroeren.
Doe er de tomatenpuree bij, voeg er peper en zout naar smaak aan toe, en meng er de gedroogde kruiden door. Laat nog een minuut of tien doorsudderen. Wordt de saus te dik, dan wat van het achtergehouden bliktomatendsap toevoegen. Maar een scheut rode wijn mag ook, eigenlijk lekkerder.

Maak intussen de béchamelsaus door in een pannetje op laag vuur de boter te laten smelten. Haal het pannetje van het vuur en roer de bloem beetje bij beetje door de boter. Zet het pannetje terug op het vuur en voeg scheutje voor scheutje onder flink roeren de melk toe, anders gaat de boel klonteren. Doe er peper en zout bij, plus een snufje nootmuskaat en laat de saus nog een minuutje of wat onder af en toe omroeren indikken. Draai het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal (denk aan het formaat fors cakeblik) in en bedek de bodem met een dun laagje béchamelsaus. Leg er een eerste laag lasagnevellen op; breek gerust een vel in stukken om de boel passend te maken.
Bedek de lasagnevellen met een laag bolognaisesaus en bestrooi die met de geraspte Emmental of Gruyère, plus een beetje Parmesan voor de pit.
Herhaal de hele operatie tot alle lasagnevellen, sauzen en kazen op zijn, maar eindig met een laagje béchamel bovenop, bestrooid met de laatste Parmesan.
Laat de boel in het midden van de voorverwarmde oven zo’n drie kwartier garen. Dreigt de bovenkant te bruin te worden, leg er dan tijdens de rest van de gaartijd een stukje aluminiumfolie op.
Haal de schaal uit de oven en laat ‘m een minuutje of tien afkoelen, krik de lasagne los van de zijkanten, snij hem met een scherp mes door alle lagen heen in porties en til ze er voorzichtig uit met een brede schep/spaan/spatel terwijl je ze aan de tegenoverliggende kant ondersteunt met een vergelijkbaar instrument of desnoods een breed mes, anders is al dat secure stapelwerk voor niks geweest.
Verdeel over de borden en geef er wat sla en een ferm glas rood bij.

2 gedachten over “Recept van de week: Lasagne bolognaise”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven