Recept van de week: Frittelle Veneziane

vr 13 februari 2015

Categorieën: ,

117_0
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Jawel, het is vandaag vrijdag de 13e en daar kun je van alles van vinden. Maar het is vandaag toevallig ook wel mooi de openingsdag van het Carnaval van Nice. Dit jaar gevierd onder ‘vigilance attentat’ dus met extreme beveiligingsmaatregelen vanwege mogelijke terreuraanslagen. Er is moed voor nodig, om dan op vrijdag de 13e te beginnen. Maar met een beetje mazzel wordt het gewoon een leuk feestje dat van vandaag tot en met zondag 1 maart duurt. Het thema: le Roi de la Musique, dus er zal veel muziek zijn. En tal van parades (minstens 20 praalwagens) waarbij ook ‘les grosses têtes’ niet zullen ontbreken: Hollande, Merkel, Poutine, ministers Fabius en Valls, evenals de exen van Hollande Mme Trierweiler en Ségolène Royal, alsmede wagens met Charlie Hebdo-cartoons. Plus op de 27ste ‘Lou Queernaval’, het allereerste gay carnaval van Frankrijk en -volgens de organisatoren- van de hele wereld. En er is een carnavalsrun, een carnavalsduik, een carnavals-’bataille des fleurs’ (bloemencorso), het ene bal na het andere, kindervertier tot je erbij neervalt en nog veel meer.
Van al dat gedoe krijg je ongetwijfeld trek. Dus trek ik een stevige snack uit de kast die eigenlijk bij het carnaval van Venetië hoort (dat al op 7 februari is begonnen) maar da’s hier om de hoek. Moet kunnen. En nee, het zijn geen oliebollen, het zijn frittelle.

Ingrediënten:
500 gram bloem
150 gram kristalsuiker
2 hele grote of 3 kleine eieren
75 gram rozijnen
2 kleine appels
¼ liter melk
1 klein borrelglaasje grappa (of marc, of cognac, of calvados, of rum, of zo)
1 zakje levure chimique (bakpoeder)
1 citroen
1 sinaasappel
olie om te frituren
poedersuiker

Bereiding:
Wel de rozijnen in lauwwarm water, giet ze af en dep ze droog.
Schil de appels, snij ze in vieren, haal de klokhuizen eruit en snij ze in flinterdunne plakjes, of rasp ze grof.
Boen de citroen en de sinaasappel schoon en rasp van beide de helft van de schil af (geen wit meeraspen).
Mix de eieren samen met de kristalsuiker los in een grote kom en meng er daarna beetje bij beetje de bloem door, daarna de melk en de grappa, vervolgens de citroen/sinaasappelrasp, de rozijnen en de appelschilfers, en tot slot de levure.
Meng alles goed door elkaar, leg een theedoek over de kom en laat het deeg op een koele plek een uurtje rijzen.
Verhit de olie in een frituurpan of een andere ruime pan (ik gebruik de wok, scheelt een hele hoop olie), en giet ook wat koude olie in een wijd schaaltje. Haal twee eetlepels door de koude olie en vorm daarmee ballen van het deeg, die je meteen in de hete olie laat plonzen. Bak ze -niet meer dan een paar tegelijk- tot ze goudbruin zijn. Normaal gesproken draaien ze zichzelf om halverwege, maar als ze dat niet doen gewoon een zetje geven. Inderdaad, net als bij oliebollen.
Vis ze uit het vet en laat ze afkoelen op keukenpapier. Stapel ze op een schaal, verdeel bordjes en servetjes onder de aanwezigen, en geef er poedersuiker en een glaasje bubbels bij. Daarna kan iedereen de straat weer op.

6 gedachten over “Recept van de week: Frittelle Veneziane”

 1. Dag Renee,
  Nu woon ik al 20 jaar in Frankrijken en ik heb nog nooit oliebollen gebakkenen ik ben er gek op.
  Maar nu ga ik bakken en de overvloed invriezen, zal toch wel kunnen.
  Prettige carnaval en als echte Limburgse: ALAAF!!!!!
  Jacqui.

 2. Ik weet het Renee, geen oliebollen, maar veeeeel lekkerder.
  Nu eten ze in Limburg Nonnevotte, soort oliebol.
  Maar in Cardaillac kennen ze geen oliebollen en geen carnaval, toch wil ik hier nooit meer weg.
  Ik las net in het NRC, dat er weer een collega van jou is overleden in Amerika, nog vrij jong.
  Geeft me telkens weer de drive, om van elk uur te genieten.
  Bisous,
  Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven