Een theeplantage in de tuin

do 19 maart 2015

hypertension_les_plantes_medicinales_comme-1
Ik ben geen theeleut, nooit geweest ook. En volgens mij wordt er bij ons in Zuid-Frankrijk ook maar weinig thee gedronken. ’t Is hier meer van de espresso, de anisette, de wijn. En als het even kan een glaasje marc de Provence. Geen wonder dat wijlen mijn schoonvader, die van de blauwe knoop was, tevens tegen koffie en die altijd en overal thee bestelde, in een mum van tijd in de dorpskroeg bekend stond als Monsieur Thé. Als hij op bezoek was en we door het dorp liepen, werd hij ook op straat door menigeen verwelkomd met “Ah, Monsieur Thé, vous êtes de retour!”
Het zou hem dus bijzonder plezierd hebben als hij mij in mijn huidige (neven)functie had kunnen zien: theeplukster. In eigen tuin nog wel. Nee, ik loop niet rond in prachtige sarong en kabaja, met een zelfgevlochten mandje aan de arm waarin ik voorzichtig de theeblaadjes vlij. Ik klim in spijkerbroek en trui tussen de kronkelige takken van knoestige olijfbomen door. Op zoek naar de tedere topjes van vers spruitsel.
Het begon ermee dat ik twee jaar geleden met een wijze Provençaalse vriend door mijn tuin banjerde. We keken naar de olijfbomen en ik vroeg me af hoe de oogst zou zijn, ik was er niet helemaal gerust op. Al jaren breng ik mijn olijven als de tijd rijp is naar de moulin coopératif in het dorp. Levert aardig wat olie op, al moet ik bekennen dat de kwaliteit niet top is.
“Och”, zei mijn vriend schouderophalend, “maar je kan toch ook wat met de blaadjes van je bomen doen?”
Ik had geen idee en kreeg college. Over alle voordelen en gezondheidsaspecten van olijfblad. Goed voor hart- en bloedvaten, prima tegen hoge bloeddruk, mooi voor schone aderen, natuurlijke hulp bij het verlagen van het cholesterolgehalte, een berensterkte antioxidant, perfect stoelgangregulerend en nog zo het een en ander.
Ik geloof wel een beetje in de natuur als medicijnenleverancier en bij de apotheek sta je vooral in de rij voor chemische troep, maar dit leek me toch een tamelijk sterk verhaal. Na een uurtje of wat Googelen wist ik beter.
Inmiddels ben ik een ervaren theeplukster in eigen tuin. Ik weet precies welke blaadjes ik moet hebben voor een krachtige ‘tisane’, hoe hoog de dosering moet zijn en hoe je de blaadjes plukt, droogt en kneust.
Zo’n kopje sterke thee smaakt bovendien uitstekend, zeker met een sliertje honing erdoor, en ik slaap er ook nog eens prima op. Al kan dat kan natuurlijk verbeelding zijn. Maar wat mij vooral aanspreekt zijn de enthousiaste reacties van familie, vrienden en kennissen aan wie ik mijn ‘thé feuille d’olivier fait maison’ cadeau doe. Ze schijnen na een paar maanden olijventhee toch lekkerder in hun vel te zitten.
“Ha”, concludeerde de echtgenoot cynisch als altijd, “je gaat Pickwick onderuit halen?”
Dacht het niet. Dit houden we onder ons.

15 reacties op “Een theeplantage in de tuin”

 1. absoluut waar dat de natuur bijzonder geneeskrachtige stofjes voortbrengt
  aspirine is meen ik het oudste voorbeeld
  echter…………….
  wat de apotheker biedt is niet uitsluitend slecht
  veel is identiek aan de stoffen die in de natuur voorkomen

  wat de olijfthee betreft:
  mensen kunnen zich er werkelijk veel beter van voelen.
  onlangs is uit onderzoek gebleken dat het placebo effect is gebaseerd op objectief meetbare veranderingen in een mens !!!!

 2. Beste Renée,
  Mocht je geïnteresseerd zijn om je productie olijfolie nog wat op te voeren, dan mag je mijn olijven komen plukken. Ik doe er toch niets mee, en ben zelfs niet in Fayence als ze rijp zijn. Laat maar iets weten. Je kan er altijd bij, want ze staan buiten het omheinde gedeelte.
  Groetjes, Max

 3. Heerlijk lijkt me dat .. een theetje van olijfblaadjes. Wij nemen als gemiddelde bejaarden een kopje nachtrust thee ook lekker. Helaas doen de olijfjes het in mijn Hollandse tuintje niet best…

 4. we gaan de olijfthee zeker proberen Renée. Na het nieuws uit de italiaanse provincie de Pouilles over stervende stokoude olijfbomen mogen we wel een voorraadje van die blaadjes plukken en laten we vooral zuinig zijn op onze olijfbomen ! warme groet ineke

 5. Interessant Renee, zou je me kunnen vertellen welke blaadjes je plukt , wij hebben in ons achtertuintje zo,n 30 olijfboompjes staan. Olijfproduktie is niet geweldig , vorig jaar zat er een soort wormpje in, maar dit lijkt me ook waard om te proberen. Bedankt vast en fijne dag .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top