Recept van de week: Olijvenbladthee

vr 20 maart 2015

62300704olivier001-jpg
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

“Dit houden we onder ons”, schreef ik gisteren aan het einde van m’n stukkie over de olijvenbladtheeplantage in de tuin (klik hier). Gaat niet lukken, ben ik bang. De verzoeken om meer informatie, plukmomenten en -methoden, droogtechnieken en bewaarwijzen stromen binnen. Dus dan gaan we natuurlijk niet lullig doen. Bovendien, die grap over ‘Pickwick onderuit halen’ is ook maar betrekkelijk: gedroogde olijvenblaadjes kun je gewoon bij de natuurwinkel, de kruidenspecialist en zelfs amazon.fr kopen. Maar ja, ik haal ze liever kersvers uit eigen tuin. Dat gaat zo:

Gereedschap:
1 biologisch afbreekbaar, dan wel duurzaam, boodschappentasje (mandje mag ook)
1 vlijmscherpe schaar
1 verantwoord keukentrapje
1 scherpe blik (of in mijn geval een goeie bril)

Werkwijze:
Tijger de tuin in en stel het keukentrapje op onder een met ruime bladerdos bekroonde olijfboom. Hang het tasje/mandje losjes om de linkerpols (om de rechter voor wie linkshandig is) en neem de schaar (ongeopend!) in de andere hand. Bestijg het trapje tot het hoofd zich op gelijke hoogte met de bladerkroon bevindt. Speur de boom af naar gave blaadjes, liefst lichter van kleur dan de rest want dat zijn de jonkies. Kijk goed of er geen insecten langs kruipen, en sla blaadjes over die omgekruld zijn tot een rolletje, of aangevreten. Knip de gave blaadjes één voor één van de scheut, maar laat altijd het uiterste topje zitten, dan kan zo’n boom ook weer verder, want daar komen de olijfjes vandaan. En knip geen hele takken kaal, maar haal alleen hier en daar wat blaadjes weg. Gooi de blaadjes in het tasje/mandje, daal het trapje af en herhaal de procedure een stukje verderop, of bij een andere boom, tot het tasje/mandje vol is. Of tot je het spuugzat bent natuurlijk, het is een tijdrovende klus, maar met zo’n oogst doe je lang.

Bereiding:
Neem de buit mee naar huis, berg de gereedschappen op en spreidt de blaadjes uit op het aanrecht. Controleer ze nogmaals op onzuiverheden.
Gooi ze vervolgens in de slacentrifuge, was ze en sla ze droog.
Verwarm de oven op de laagste stand (bij mij is dat 100 graden) en bedek een bakblik met een laag olijvenblaadjes. Zijn het er teveel voor één, dan twee bakblikken inzetten, of de procedure een paar keer herhalen. Schuif het bakblik in het midden van de oven en laat de blaadjes minstens anderhalf uur drogen, maar langer als dat nodig is: de blaadjes moeten krakend droog zijn en makkelijk breken. Bij mooi weer kun je ze ook in de zon te drogen leggen, maar dan ben je wel een paar dagen verder voor ze kurkdroog zijn, moet er geen mistral opsteken en geen kat met hoge nood langskomen.
Breek de gedroogde blaadjes in stukjes, niet te klein, dat geeft teveel gruis, en bewaar de thee in een luchtdicht afsluitbare pot of bak.
Zet er thee van zoals ieder normaal mens thee zet. Al vertoon ik ook hier weer afwijkend gedrag: ik gebruik mineraalwater. Maar dat heeft te maken met de gemeentelijke waterzuivering. Die flikkert meer chloor in het schitterende brondrinkwater waarover we beschikken, dan dat er in het dorpszwembad gaat. Zodat het definitief ‘eau non potable’ wordt.
Reken op een afgestreken eetlepel theeblaadjes per 200 cc = twee kopjes thee, eentje voor ’s ochtends en eentje voor ’s avonds. Ongeveer tien minuten laten trekken, niet veel langer, anders wordt het te bitter. C’est tout.

10 gedachten over “Recept van de week: Olijvenbladthee”

  1. Ik hou niet van thee. Wijn wel. Maar ik vond het zo leuk om te lezen. Een foto graag van je op de ladder. René Braacx

  2. Hi Renee,
    Ook in de Lot geen olijfbomen.
    Jaren geleden heb ik er een geplant,heeft niet veel gepresteerd en is een vroege dood gestorven.
    Ik hoef dus niet op een trapje en ga met een glaasje Chablis onder mijn snelgroeiende lindenboom zitten en van die blaadjes kun je ook thee zetten,hier zelfs met kraanwater.
    Jacqui.

  3. Angélique van Lieshout

    Hier in de polder jammergenoeg geen olijfbomen, wel populieren, eiken, beuken en berken. Helaas zijn die bomen te hoog, zelfs als ik op een keukentrapje eronder ga staan, en dat ligt niet aan mijn geringe eigen hoogte. Bovendien betwijfel ik de goede werken van deze polderblaadjes. Dus dan maar naar de winkel, of gewoon toch maar aan de pickwick blijven.
    Dank voor het leuke “stukkie”!

  4. Waw, wat een interessant artikel.
    In oktober gaan we olijven plukken in Slovenië.
    Daar knippen ze heel veel jonge takken af.. er moet licht en lucht in de boom komen. Nu is mijn vraag….
    Hoe lang zijn gedroogde olijfboomblaadjes goed te bewaren?
    En kan ik dan zelf olijfbladextract van de gedroogde blaadjes maken?
    In de olijfgaard wordt gelukkig nooit gesproeid en alle olijven die op één dag geplukt worden, gaan dezelfde dag naar de torkla om geperst te worden…
    Vf.gr. Ria

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven