Recept van de week: Matthäus Paasprei met ei en zalm

vr 3 april 2015

Clipboard01 Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Wat een spektakel op de NL-tv gisteren (Witte Donderdag) in de aanloop naar Pasen. Jeugdvolk over de vloer, dus geen ontkomen aan en de volume knop op voluit. The Passion ontrolde zich dit keer in Enschede en ik werd er zoals elk jaar een beetje ‘je ne sais quoi’ van. Dat gesleep met een 400 ton wegend verlicht kruis onder begeleiding van popi popliedjes is -zeg maar- niet helemaal mijn ding. In mijn beknopte optiek is er maar één echte passie en dat is de Matthäus Passion van J.S. Bach. Traditiegetrouw vandaag (Goede Vrijdag) her en der in Nederland uitgevoerd. Maar het absolute high-society-event is de uitvoering vanavond in Grote Kerk te Naarden, waar ministers, hoogwaardigheidsbekleders en andere notabelen over elkaar heen struikelen om een fel begeerd plekje te bemachtigen (en gezien te worden) en waarvoor de kaartjes voor het ‘gewone volk’ amper bereikbaar zijn. Ik zal het allemaal graag missen, ik heb een fantastische uitvoering van de Matthäus Passion op dvd. Bijna drie uur kijk- en luistergenot. Wie wil meegenieten: http://allofbach.com/nl/bwv/bwv-244/detail/ Ik heb de link gisteren ook aan het bezoekende jeugdvolk cadeau gedaan, maar misschien ben ik te optimistisch….
Wat dat alles met een receptje voor Pasen te maken heeft? Niks eigenlijk. Iets lekkers klaarmaken met een eitje kan gewoon elke dag. Net als Bach. Of, zoals Frankrijkdeskundige en oprichter van ‘Wonen en leven in Frankrijk’ Wim Bavelaar me ooit toevertrouwde: “Geen dag zonder Bach.” Amen.

Ingrediënten:
4 middelslanke preien (liefst met zoveel mogelijk wit)
4 grote eieren
2 plakjes gerookte zalm
2 sjalotjes of een kleine ui
6 sprieten bieslook
20 gram kappertjes
100 gram verse zachte geitenkaas met kruiden (zoals Boursin Cuisine)
2 eetlepels rode wijnazijn
zout, peper uit de molen

Bereiding:
Pel en snipper de sjalotjes of het uitje, snij de bieslook in ringetjes.
Kneus de kappertjes voorzichtig met de platte kant van een breed mes.
Doe de sjalot (of ui), de bieslook en de kappertjes samen met de verse geitenkaas en de wijnazijn, plus een draai uit de pepermolen in een kom en meng alles voorzichtig door elkaar. Proef op smaak, voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe. Zet weg in de koelkast, maar haal de saus er een minuut of tien voor het serveren weer uit.

Haal een stuk van de onderkant van de preien af en snij het bovenste donkergroen weg; alleen het lichtgroene en blanke middenstuk mag meedoen. Haal daar het buitenste blad af. Snij de preien in stukken. Laat ze in een pan in ruim kokend water en een stevige snuf zout in 10-15 minuten gaar worden; ze moeten nog net knapperig zijn. Giet ze af, laat ze even ‘schrikken’ in koud water (anders koken ze door), giet ze opnieuw af en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snij intussen de (te) donkere delen en de middennerf uit de zalmplakken en snij de plakken in dunne reepjes.
Laat de eieren in een pannetje met kokend water en een snuf zout zo’n 4 minuten koken. Giet ze af en laat ook de eieren even schrikken onder de koude kraan. Niet te lang, anders worden ze te koud. Pel ze voorzichtig zodat ze heel blijven.
Verdeel de preien over de borden, giet de saus eroverheen, leg er wat reepjes zalm bij en leg op elk bord een ei. Snij dat vlak voor het serveren in de lengte open zodat het eigeel er mooi uitloopt. Draai er tot slot nog wat peper overheen.
Geef er stokbrood bij om de saus en het eigeel mee op te soppen. Bon Pâques!

4 gedachten over “Recept van de week: Matthäus Paasprei met ei en zalm”

  1. Daar had ik ook al aan gedacht Jan Baptist, ofschoon voor een doordeweekse lunch, prei heel lekker kan zijn.
    Renée bedankt voor je inspirerende recepten en Joyeuses Paques.
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven