Recept van de week: Slanke haricotsalade

vr 15 mei 2015

haricots
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik zit de laatste weken een beetje in de sperziebonen. Dat heeft alles te maken met het verrassend succesvolle dieet (klik hier) waaraan mijn mollige honden zich meer dan gretig hebben ‘onderworpen’. En ja, als zij smullen van malse groene bonen, waarom de rest van de huiselijke kring dan ook niet? Maar dan wel graag een beetje opgetut. En eigenlijk liever haricorts verts. Ook Napoléon, die dit jaar precies twee eeuwen geleden na zijn ballingschap op Elba voet aan wal zette in Vallauris (Alpes-Maritimes) om aan zijn opmars naar Parijs te beginnen, was trouwens dol op de slanke groene boontjes. Bij voorkeur met een flinke scheut olijfolie erover. Voila, de basis voor een malse haricotsalade. Zoals deze, die vast al eens in de een of andere vorm op m’n blog is langsgekomen. Maar je kunt er dan ook eindeloos mee variëren.

Ingrediënten:
400 gram verse (!) haricots verts (of sperziebonen)
80 gram amandelschaafsel
16 kerstomaatjes of 4 grote tomaten
1/3 groentenbouillontablet
sap van een halve citroen
1 afgestreken eetlepel suiker
2 tenen knoflook
witte wijn
notenolie of olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Haal de bonen af, snij ze in drieën en kook ze beetgaar. Gooi ze in een vergiet en laat ze uitlekken. Laat de pan op z’n kop uitlekken.
Laat intussen in een grote droge koekenpan met anti-aanbaklaag, het amandelschaafsel op laag vuur goudbruin kleuren. Niet laten aanbranden, anders smaakt het bitter. Doe het schaafsel in een kommetje en zet weg.
Snij de kerstomaatjes in plakjes, of snij de grote tomaten in vieren, haal het binnenwerk eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.
Pers de citroen uit, pel de knoflooktenen.
Doe een scheut olie in de pan waarin de bonen zijn gekookt en laat warm worden (niet heet!). Knijp er de knoflooktenen boven uit en laat even op laag vuur sudderen. Giet er een scheut witte wijn bij, verkruimel de 1/3 bouillontablet er overheen en roer door elkaar. Doe er de suiker en het citroensap bij en roer om tot de suiker gesmolten is. Gooi de bonen erbij, plus het amandelschaafsel en geef een paar draaien aan de pepermolen. Roer alles nog eens om en laat doorwarmen. Draai het vuur uit en schep er vlak voor het opdienen voorzichtig de tomaat doorheen, zodat die nog net even warm wordt maar niet verprut. Serveer lauwwarm en geef er een glas mooie rosé bij. Jawel, kan best.

7 reacties op “Recept van de week: Slanke haricotsalade”

 1. Als je klikt op klik hier, krijg je de site van de hondenmand, die ik jou gestuurd heb. En de suiker kun je natuurlijk weghalen, die is bedoeld om de citroen minder zuur te maken. Jos kent de sojaboontjes en zegt dat het ook lekker is met sinaasappel. Vanmorgen naar de markt in Figeac geweest, geen doorkomen aan, maar Jos en Sjra hebben genoten. Ze zijn nu 2 uur aan de wandel en ik kan even bijkomen. Fijn weekend, Jezus.

  Verstuurd vanaf mijn iPad Air 2

  1. Ik volg je niet helemaal Jacqui. Als je op die link klikt krijg je ‘Sperziehonden’ te zien, mijn vorige blogje (kijk maar: https://kijkzuidfrankrijk.com/site/2015/05/15/sperziehonden/) En ja, de suiker kun je weglaten en je kunt ook sinaasappel in plaats van citroen gebruiken, en snijbonen of flageolettes. Het is maar net hoe je pet staat. En zoals ik altijd roep: elk recept is slechts een basis waar je eindeloos mee aan de slag kunt tot je je eigen draai gevonden hebt.
   Maarreh…. wat heeft Jezus ermee te maken?

 2. Robert jan vlug

  Haricoverts salada was erg lekker. We hadden truffel olie ipv notenolie gebruikt.

  Erg veel dank voor je blog en je recepten. RJ en Alexandra Vlug uit Le Flayosquet/Draguignan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top