De tijgermug en de teiltjes van de buurvrouw

vr 19 juni 2015

archives-le-dl
Alarmerende berichten in de krant vanmorgen. De tijgermug is aan een verdere opmars bezig. En daarom ben ik boos op mijn Britse buurvrouw.
Ik pas op de drie honden, terwijl zij en haar man twee weken familie en vrienden aflopen in Engeland. Geen probleem, ik doe het graag, ik zal er later meer over vertellen. Maar ik moest ook in de tuin zijn, om een verdwaalde knuffel te zoeken. Overal, echt overal stonden bakjes, potjes, teiltjes, emmers, bloembakschotels en wat al niet. Allemaal tot aan de rand toe gevuld met water -het regent hier op het ogenblik zo’n beetje elke middag- met boven elk bakje, potje enz. een wolk muggen. Tijgermuggen. Ik ben razendsnel teruggetijgerd en pas weer teruggegaan om alle bakjes, potjes enz. om te keren nadat ik me stevig had ingesmeerd. Maar die muggen zijn er inmiddels. Zo’n twaalf jaar geleden kwam het venijnige stekertje als verstekeling mee uit Azië en landde in de Alpes-Maritimes, ik heb ’t er hier al eerder over gehad. Maar jaar na jaar wordt het verspreidingsgebied groter. En inmiddels heeft dat rotmugje zich voorgoed gevestigd in 20 departementen, waaronder de hele regio PACA (zie kaart). Vigilance Moustiques, die de verspreiding in de gaten houdt, verwacht dat het insect zich in 2030 over heel Frankrijk heeft verspreid.la-carte-pour-cette-annee-vigilance-moustiques
Geen goed nieuws, want de Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke steek is de overbrenger van een aantal onaangename ziektes, zoals gele koorts, chikungunya en dengue, waarvan er elke zomer in (Zuid-)Frankrijk meer ernstige gevallen te betreuren zijn. Niet alleen vanwege de inmiddels ingeburgerde mug. We hebben ook te maken met vakantiegangers die ergens in ‘outre mer’ (La Réunion, Guadeloupe, Martinique) gestoken zijn en daar zo’n enge ziekte hebben oplopen. Die nemen ze mee terug naar Frankrijk en vormen hier een bron van besmetting. Want wordt zo’n vakantieganger hier in Frankrijk nog een keertje gestoken -en met zoveel tijgermuggen is die kans levensgroot- dan infecteert hij de stekende mug, die op haar beurt (het zijn alleen de vrouwtjes die steken) weer een ander mens besteekt en dus infecteert. En zo verspreiden die enge ziektes zich in steeds hoger tempo. Jezelf 100% beschermen tegen infectie is een illusie, al scheelt het wel als je ook overdag (!) een sterk/tropisch antimuggenmiddel opsmeert, horren voor ramen en deuren hebt en onder een klamboe slaapt.
Intussen wordt door de EID 06 (Entente interdépartementale de démoustication)
serieus werk gemaakt van de bestrijding van de tijgermug. Dat gaat gepaard met onaangenaam grote hoeveelheden gifspuiterij, waardoor er straks ongetwijfeld nog grotere hoeveelheden tijgermuggen resistent zullen blijken te zijn.
Bovendien kunnen we er zelf heel wat aan doen om de muggenplaag binnen de perken te houden. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen. Ze leggen er hun larven, die er uitstekend in gedijen: een paar dagen zon, een druilerige dag met regen, en een nieuwe populatie is geboren. Dus, laat in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers, gieters en in onbruik geraakte bloembakken, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen. Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken tijdens je afwezigheid, en er meteen voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat ook dat water niet stilstaat. Een kleine moeite, met groot resultaat. Helemaal uitroeien zal wel nooit meer lukken, maar hoe minder van die taaie tijgers, hoe beter. En ’t scheelt het risico op een paar akelig onaangename ziektes die je echt niet wilt oplopen. Plus flink wat treiterend gezoem, irritant gesteek en doorwaakte nachten, want ook ‘gewone’ muggen gedijen niet zonder een lekker broeierig plasje. En daarom ga ik nu even een hele boze email sturen naar de buuv in Engeland.

24 gedachten over “De tijgermug en de teiltjes van de buurvrouw”

 1. noorden Aveyron; ook hier en veel ook! gelukkig bij ons nergens stilstaand water, alleen stromend, overal. dan nog, dit tij lijkt niet te keren :-(

 2. Ik heb ook al nogal wat waterdrinkplekken voor mijn tuinleven.
  Terwijl we op de tuin altijd een paar gieters volscheppen met slootwater.

  Muggen zijn nu al niet mijn vrienden.
  Maar om die Tijgermug maak ik mij al langer zorgen.

  Ik hoor dat het water in autobanden meewerkt aan de verspreiding over de hele wereld.

  Bezorgde groet,

 3. Ab-so-luut proberen om niet te krabben eens je gestoken bent. Het is flink lastig maar anders krijg je een bult van jewelste. En witte kleren dragen, die muggen zijn blind en zien minder het contrast met wit en de omgeving dan kleur of zwart.

  1. zowiezo; geen deo’s of sterk riekende geurtjes op, witte of naturel kleurige, niet bedrukte kleding dragen. het scheelt weer giftige anti-muggenzooi en de toekomstige resistentie.

 4. Bij het tuincentrum hier hebben ze pakjes met platte ronde koperen blaadjes (net geplette stuivers) indien je er een onder elke bloempot op de schotel legt voorkomt het dat de muggeneitjes tot muggen volgroeien, niet levensvatbaar zeg maar. Maak er al jaren gebruik van en het helpt echt. . . . en blijven opletten natuurlijk vooral met de vele onweersbuien.

   1. Rob, ik denk dat zoiets niet zal lukken voor grote hoeveelheden water. ik heb jaren geleden zo’n pakje gekocht bij de G… Vert (wil geen reclame maken !) waarop stond dat indien je 1 à 5 “pastille – effet d’oxydation anti larvaire” merk Barbizz “barrière naturelle contre les moustiques tigres” op het bloemschoteltje legde onder de bloempot, dus daar water eventueel stilstaand water zou blijven staan, dan zouden de muggen eitjes niet levensvatbaar meer zijn. Op de achterkant van het pakje staat precies dit (mocht je een vertaling nodig hebben dan hoor ik het wel):
    “Pastille de cuivre pur aux bords non coupants, à placer dans les dessous de pot de plantes afin d’empêcher, par oxydation, le développement biologique des larves de moustiques. Ce procédé exploite les propriétés bactériostatiques naturelles du cuivre et sa libération d’ions actifs au contact de l’eau, avec pour effet d’inhiber le cycle d’éclosion des œufs. Cette méthode est adaptée aux sous-pots et n’est pas recommandée pour le traitement de volumes d’eau conséquents (bassins, bacs, . . . ), pour des raisons de rapport quantité/efficacité, et pour éviter de disséminer inutilement le cuivre dans l’environnement. Disposer 3 à 5 pastilles par dessous le pot. Période d’utilisation: pendant toute la saison d’avril à octobre. Distribué par HBM Distribution. ”
    Dus echt alleen voor een paar bloempotten met schotel waar soms water in blijft staan. Ik gebruik ze alleen onder bloempotten, want voor grote hoeveelheden stilstaandwater ga ik na elke onweersbui alle hoeken en gaten in tuin en rondom het huis even na, dat is een beter optie en natuurlijk zorgen dat er tussen april en oktober nergens water blijft hangen.

  1. Voor 2 waterschalen van 30 centimeter doorsnede en maximaal 1 centimeter water kan ik dus koperen munten gebruiken.
   De natte plek in mijn tuin is groter en ietsje dieper. Bij regen wordt dit aangevuld met water van het dak van mijn tuinschuurtje. Daar ligt na de regen ook een laagje water op.
   De natte plek en het dak van de schuur blijft dus een probleem.

   Dank voor je reactie.

   Zonnige groet,

   1. Rob, Even kijken hoe lang dat water op het dak blijft liggen en toch voor een goede afvoer zorgen daar en ook een afvoer maken (goot graven ?) vanaf de plek in de tuin naar elders waar het water kan wegstroomen, als dat erg lang blijft liggen tenminste want bij wind en zon droogt het ook weer snel op.
    warme zonnige groet Ine

  2. Het schuurdakje watert af op de natte plek.
   Hier staan mijn waterplanten.
   Het schuurdakje droogt op zich redelijk snel op.
   De natte plek valt ook geregeld droog.

   Regenachtige groet,

 5. Onze buurvrouw werd gister begraven. Haar man zit in een inrichting. Zware dementie. De mooie villa staat al een poos met gesloten luiken te dromen. Aan de kikkers te horen is hun zwembad een fijne poel geworden. Ze zeggen dat de tijgermug niet verder dan in een rayon van 100 meter vliegt. De afstand tussen het zwembad en onze tuin is 50 meter….. De kikkers hebben hun best gedaan maar het is hier bar en boos.

  1. Voor zover ik weet hebben die krengen zelfs een actieradius van zo’n 150 meter Martinke…. Maar nu het om zo’n verlaten villa gaat, kun je waarschijnlijk de gemeente inschakelen om de boel te demoustificeren. Zou het in elk geval even melden. Courage!

 6. Wij gaan binnenkort weer richting de Var. Vorig jaar heb ik Nederlandse Autan spray met Deet gebruikt, maar dat hielp helemaal niet helaas. Ik ben helemaal lens gestoken, gelukkig niet door de tijgermug, maar stekende beestjes zijn kennelijk dol op mij (ook al eet ik me gek aan knoflook en branden we van die spiralen). Ik heb het idee dat de Franse producten toch sterker zijn. Welk anti- muggenmiddel kun jij aanraden?

 7. In Zweden heb je niet alleen Muggen maar ook nog ‘Knott’ tien keer zo klein en 20 keer zo vals. We worden er op dit moment door lekgestoken.
  Advies hier: smeren met alles waar Aloë vera inzit, schijnt te helpen.
  Muggensteken zelf: behandelen met Salubrin. (Ingredienser: acetic, acid, ethyl acetate, alcohol denat, aqua) kortom het doet ff pijn maar daarna is ‘t leed geleden. Mijn conclusie: ouderwetse 1950 aftershave!
  Stilstaand water moet inderdaad worden vermeden, daar zijn ze ‘t in zweden ook over eens, hoewel, met al die meren hier is dat onbegonnen werk. Momenteel proberen we een muggenval (elektrisch) uit. We zijn benieuwd.
  Ik hou je op de hoogte!

  1. Lijkt me vreselijk Bram, die knotjes. En dank voor de tips. Hier wordt op het ogenblik heftig gespoten met insecticide van de gemeenste soort. Maar dat mag alleen in de openbare ruimte; voor privégebied moet de gemeente/het departement eerst toestemming aan de eigenaar vragen. En als die er niet is (omdat het bijvoorbeeld een tweede huiseigenaar is) dan wordt daar niet gespoten. En zo blijven we lekker bezig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top