Recept van de week: Soupe aux fruits

vr 17 juli 2015

Categorieën: ,

Schermafbeelding 2015-07-17 om 18.42.49
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Even een hele grote open deur intrappen: het is warm. En het is allemaal best te doen (zie mijn vorige blogje) maar het helpt als je honden niet voortdurend het insectengaas van de tuindeur in puin lopen. Dat was al een paar weken geleden deplorabel en dringend aan vervanging toe, maar pas vandaag kwam het verlossende pakketje van amazon: deurhor met magneetsluiting. Ik ben net klaar, de boel hangt en de eerste resultaten zijn veelbelovend: het ziet minder zwart van de vliegen op de ter controle vers opgehangen plakvangers in de keuken, ik ben op kantoor nog niet gestoken door een ondernemende tijgermug. Wie weet. Oké, als je als mens met je handen vol door die hordeur wroet om de terrastafel te dekken, dan sluit ie niet meteen weer perfect achter je dicht, dan moet je de magneetdelen weer even met elkaar in contact brengen. Maar als er een hond of twee doordendert klakt de boel weer vlekkeloos aan elkaar. Blij mee. We durven dus uitgebreid de keuken in. De echtgenoot kookt, geen idee wat, maar dat scheelt. Ik doe het toetje. Ik was van de week weer bij de Marché Paysan 10 km verderop en ja, dat fruit daar, toch ongeveer 1000 keer lekkerder dan dat van de supermarchés. Ik wilde vanavond dus veel fruit, plus snel klaar. En dan maar lekker chillen op het terras. Goed ingesmeerd natuurlijk, want die hor houdt het terrortuig wel buiten, maar als je er aan de verkeerde kant tussen gaat zitten…

Ingrediënten:
1 kleine citroen
3 perziken
4 abrikozen
200 gram aardbeien
100 gram frambozen
100 gram kersen
½ bosje basilicum
1 eetlepel vloeibare honing
10 ml zoete witte wijn

Bereiding:
Haal het velletje van de perziken en de abrikozen, hal de pitten eruit en snij het vruchtvlees in stukjes.
Haal de kroontjes van de aardbeien en snij ze in tweeën of vieren, afhankelijk van de grootte.
Halveer de kersen en haal de pitten eruit.
Laat de frambozen heel.
Snij de basilicumblaadjes in reepjes, gooi de steeltjes weg.
Doe alle fruit over in een ruime kom.
Pers de citroen uit en doe die samen met de honing en de witte wijn in een pannetje. Laat even warm worden tot de honing weggesmolten is. Giet het mengsel over het fruit in de kom. Roer even door elkaar en zet minstens een uur weg in de koelkast. Meng er voor het serveren de basilicum doorheen.

7 reacties op “Recept van de week: Soupe aux fruits”

   1. Ik begrijp dat in Indonesie fruit als dessert ook een beetje pit krijgt.
    Voor mij is de Mango Chutney te scherp.
    Maar samen met het fruit vind ik het lekker.

    Ik ben ook niet zo’n zoeterik …..

    Zonnige groet,

 1. Angélique van Lieshout

  Ah, lekker! Mijn 60 kilo aardbeien zijn inmiddels op, uitgedeeld, opgegeten, verwerkt in jam samen met de rabarber. En de laatste aardbeien nog weggeplukt door een onbekende snoeper.
  Maar ik heb nog een behoorlijke hoeveelheid bessen, frambozen en kruisbessen. Daar kan ik dit recept toch ook mee maken?
  Ik hoef thuis ook niet meer aan te komen met roedjak van rode bessen ;(
  Dank voor het recept, Renée!! Het wordt vast smullen.

  1. Tuurlijk kan dat Angélique. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor fruit je erin gooit, als je de zoet/zuur-balans maar een beetje in de gaten houdt. En alleen rode bessen, frambozen en kruisbessen klinkt een wat slapjes, dus die moet je een beetje oppeppen met iets zoetigs. ‘t Komt vast wel op allemaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top